Швейцарско цвекло (суис чард, манголд)

Швейцарското цвекло принадлежи на семейството Щирови, към което принадлежат цвеклото и спанака. Отглежда се в световен мащаб и е ценен заради способността си да расте в бедни почви и защото не е капризно към вода и светлина. Въпреки че името му е швейцарско цвекло, всъщност зеленчукът произхожда от средиземноморието.
Въпреки че кейлът е най-богатият на хранителни вещества листен зеленчук, швейцарското цвекло е също толкова впечатляващ в широкия си спектър от хранителни ползи. Друго често срещано име на швейцарското цвекло е суис чард и манголд.
Зеленчукът има високи зелени листа, чиито стебла са с жълт, червен или бял цвят. Те са ядливи и съдържат много диетични фибри, минерали и витамини. Богати са на каротин, хлорофил и антиоксиданти. На цвят трябва да са масленозелени, с крехки стъбла и без петна. Тяхната употреба намира приложение в медицината и фармацевтиката, а в кулинарията се използват за приготвянето на салати, супи, основни ястия и отвари. Последното се използва за компреси при болни стави и проблеми с мускулатурата. Листата са горчиви, затова леката термична обработка преди консумация е препоръчителна.
Швейцарското цвекло може се да открие както в био магазините под формата на добавки, така и в хипермаркетите.
Хранителен състав на швейцарското цвекло
В една чаша (175 грама) сготвено швейцарско цвекло се съдържат следните хранителни вещества:
- 35 калории
- 3,3 грама протеин
- 7 грама въглехидрати
- 3,7 грама фибри
- Витамин A - 214% от препоръчителния дневен прием*
- Витамин C - 53%*
- Витамин E - 17%*
- Витамин K - 716%*
- Калций - 10%*
- Мед - 14%*
- Магнезий - 38%*
- Манган - 29%*
- Желязо - 22%*
- Калий - 27%*
Малка порция сготвен манголд може да покрие дневната потребност от витамините A и K и почти напълно на витамин C. Листата са отличен източник на витамин C, витамин K, витамин E, както и на протеини, манган, желязо, калций, магнезий, мед. Освен това зеленолистното е добър източник на минералите цинк, натрий и фосфор. Поради това, че е нискокалоричен, зеленчукът е подходяща храна за отслабване.
Полезни свойства на суис чард
Консумацията на швейцарско цвекло спомага за:
- изграждането на здрава костна структура;
- здравословното състояние на белите дробове;
- регулиране на нервната система;
- регулиране на мускулните съкращения;
- регулиране на кръвното налягане;
- укрепване на имунната система;
- поддържане на нормална сърдечна дейност;
- поддържане на енергийния баланс.
Всички тези ползи за здравето се дължат благодарение на нутриентите, съдържащи се в състава на растението. Зелените листа намират приложение във фармацевтиката под формата на хранителни добавки и други медикаменти със слабително действие. Ето кои са най-важните съставки в манголда, техните здравните ползи, както и вредните свойства за организма.
1. Богат източник на антиоксиданти, които се борят с болестите
Швейцарското цвекло е богат източник на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките в тялото от увреждането на свободните радикали, като така предпазват организма от определени заболявания.
Антиоксидантите в манголда включват полифеноли, витамин C, витамин E и каротеноидни растителни пигменти, като бета-каротин. Диетата с високо съдържание на антиоксиданти, може да намали шансовете за развитие на някои хронични заболявания.
Зеленчукът съдържа и няколко флавоноидни антиоксиданта - кверцетин, каемпферол, рутин и витексин. Каемпферолът е мощно противовъзпалително съединение, което може да има и противоракови свойства.
Проучвания установяват, че витексинът в манголда може да помогне за борба със сърдечните заболявания чрез понижаване на кръвното налягане, намаляване на възпалението и инхибиране на кръвосъсирването.
2. Съдържат фибри
Фибрите са незаменим хранителна съставка, която има много важни функции в тялото. Храни полезните бактерии в червата, насърчава редовното им движение, помага за поддържане на здравословни нива на холестерола и забавя храносмилането, стабилизирайки нивата на кръвна захар. В 175 грама манголд има около 4 грама фибри - 15% от дневната потребност, като се има предвид, че дневната доза е около 25-30 грама.
Следването на диета с високо съдържание на фибри намалява шансовете за развитие на сърдечни заболявания, рак на дебелото черво и стомаха. Друг плюс на тази диета е значителното по-ниско телесно тегло.
3. Отличен източник на витамин K
Витамин K е група мастноразтворими съединения, които включват витамин K1 (филохинон) и витамин K2 (менахинон). Швейцарското цвекло е богат източник на K1, който се среща най-вече в растителните източници.
Само 1 чаша (175 грама) сготвен манголд осигурява 716% от дневната потребност от това хранително вещество, което участва в много важни процеси в човешкото тяло.
Необходим е за съсирването на кръвта и различни клетъчни функции. От съществено значение е и за здравето на костите. Тялото се нуждае от него, за да образува остеокалцин - протеин, участващ в образуването и поддържането на костите.
Ниският прием на витамин K е свързан с повишен риск от остеопороза и фрактури. Диета, богата на витамина, допринася за по-голямата костна минерална плътност и по-ниския процент на развитие на остеопороза.
4. Полезен е за здравето на сърцето
Доказано е, че при диета, съдържаща голямо разнообразие от пресни зеленчуци и плодове, намаляват рисковите фактори за развитие на сърдечни заболявания, като възпаления, висок холестерол и високо кръвно налягане.
Манголдът е отличен източник на калий, калций и магнезий - минерали, които помагат за поддържането на кръвното налягане в норма.
Фибрите в зеленчука понижават нивата на холестерола, като намаляват производството в черния дроб и помагат на организма да отдели допълнително, преди той да бъде абсорбиран в кръвообращението.
Много проучвания установяват, че хората с по-висок прием на зеленолистни зеленчуци, като манголд имат малък риск от развитие на сърдечни заболявания.
5. Понижава кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност
Фибрите в зеленчука помагат за поддържането на здравословни нива на глюкоза в кръвта. Храните с високо съдържание на фибри спомагат за забавянето на храносмилането, което намалява скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвообращението, като така предотвратява високата кръвна захар и стабилизира нивата на глюкоза. Фибрите също спомагат за намаляване на инсулиновата резистентност, състояние, при което клетките спират да реагират на инсулин. Инсулиновата резистентност е свързана с по-висок риск от диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Швейцарското цвекло е с високо съдържание на антиоксиданти, като алфа-липоева киселина, за която е доказано, че намалява инсулиновата резистентност и подобрява свързаните с диабета усложнения, включително увреждане на нервите .
6. Помага за отслабване
Фибрите отново имат важна роля, този път спомагат за увеличаване пълнотата и усещането за ситост след хранене, което намалява шансовете за преяждане и приемане на повече калории. Освен това манголдът е нискокалоричен зеленчук, богат на хранителни вещества, което го прави особено подходящ за добавяне към диети за отслабване.
Противопоказания на суис чард
Хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, не трябва да променят драстично диетата си, като добавят рязко по-големи количества манголд. Тъй като манголдът е богат източник на витамин K, който има важна роля в съсирването на кръвта и може да попречи на лекарствата.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 1,8 гр. |
Мазнини | 0,2 гр. |
Въглехидрати | 3,7 гр. |
Калории | 18 кал. |
Витамини и минерали
витамин А, витамин C, витамин B6, витамин B12 |
Други
Други полезни | калций, манган, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ EAA (ЕСЕНЦИАЛНИ АМИНОКИСЕЛИНИ) 200 г ОВКУСЕН
ВИ-ШЕЙП ВИ-СТОРМ ЛЕДЖЪНД 360 г
МАТИСЪН БИО ЛАТЕ ОТ ЦВЕКЛО С ДЖИНДЖИФИЛ КАКАО 160 г
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ 50 + таблетки * 30 NATURE'S WAY
ОСТРОВИТ ЕЛЕКТРОЛИТИ ПОРТОКАЛ ефервесцентни таблетки * 20
НовАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Червено цвекло - хранителен състав, полезни свойства и вреди
- Салата от цвекло, рукола и козе сирене
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Палачинки от цвекло с плънка от рикота
- Смути от цвекло с ябълка и морков
- Салата Винегрет с горчица
- Подобрете храносмилането с листа от червено цвекло
- Освежете кожата на лицето си с маска от червено цвекло
- Салата от жито с цвекло и карамелизирани моркови
- Дип от жълто цвекло с тахан
Коментари към Швейцарско цвекло (суис чард, манголд)