Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хипертония

Хранене при хипертония

Хранене при хипертония - изображение

Известно е, че сред факторите, предразполагащи към развитие на хипертония са: атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване. На свой ред храненето при тези заболявания оставя своя отпечатък. Диетата несъмнено е важна част от лечението на много болести. Това важи с пълна сила и при високото кръвно налягане.

Преяждането и пренасищането с наситени мазнини и въглехидрати допринася за развитието на гореспоменатите заболявания.

Един от принципите на храненето при артериална хипертония е т. нар. стандарт DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – Диетични начини за предотвратяване на хипертонията). Съгласно тези принципи лекарите препоръчват следното:

- Да се консумират повече плодове, зеленчуци и ненаситени мазнини, към които се отнасят растителните масла (в тях няма холестерол, както е известно);

- Намаляване на мазнините с животински произход, в които се съдържа много холестерол;

- Да се приемат повече зърнени храни, риба, месо от домашни птици и ядки;

- Да се намали приема на тлъсти меса и сладки храни;

- Да се консумират повече продукти, богати на магнезий, калий и калций;

- Да се ограничи солта в ястията.

Препоръчва се също да се ограничи и приема на алкохолни напитки, но напоследък все по-често се появява информация, че малки количества (до 200 гр на ден) сухо червено вино са позволени.

Кафето и продуктите с наличие на кофеин в състава, също следва да се изключат от менюто на хипертониците.

Картофи, фасул, боб и грах може да се хапват в умерени количества.

Хляб до 200 грама дневно, най-добре ръжен.

Основни храни за консумация при хипертония:

- нетлъсти меса, нетлъста риба (предимно варени); в рибата се съдържат полезни омега-3 мастни киселини;

- мляко и млечни продукти; обезмаслена извара и сирена;

- каши от овес, елда, просо;

- супи: вегетариански, млечни, плодови (съобразно количеството течности за деня). Месни супи с немазни бульони се приемат не по-често от 2 пъти седмично.

- плодове и зеленчуци (пресни зеле, краставици, домати, тиква, тиквички): сурови или варени, под формата на салати с растително олио.

- продукти, богати на липотропни вещества (това са вещества, които допринасят за намаляването на липидите в кръвта), калий и магнезий (кайсии - пресни и сушени, ябълки и др.).

Калият:

- помага да се предотврати развитието на артериална хипертония и го контролира;

- той е важен и за нормалната работа на сърцето.

Калций и магнезий

Тези елементи изпълняват важна роля в обмяната на веществата и са от голямо значение за сърдечната дейност. Добър източник на калций са млечните продукти (мляко, извара, сирена и др.). Трябва да отбележим, че продуктите с ниска масленост са по-богати на елемента, отколкото пълномаслените.

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаСнимкиНовиниМедицински изследванияЛеченияИсторияХранене при...ПроизводителиБотаникаЛайфстайлТестовеПсихологияЗдравни проблемиОрганизацииКлинични пътеки