Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Храни, които понижават кръвното налягане - част 2

Храни, които понижават кръвното налягане - част 2

Храни, които понижават кръвното налягане - част 2 - изображение

Факторите, влияещи върху повишаването на кръвното налягане, са доста. Въпреки това, то може да бъде овладяно и нормализирано чрез консумация на естествени храни с хипотензивно действие. Най-често хипертонията е предизвикана от следните фактори:

 

  • Генетични фактори: могат да доведат до развитие на хипертония, особено когато роднина вече има това заболяване.
  • Пол: Мъжете са по-склонни да развият заболяването, докато при жените не е така до момента, в който достигнат възрастта на менопаузата. Тогава рискът е еднакъв и за двата пола.
  • Възраст: Тя също се превръща в друг от фундаменталните фактори, тъй като често се наблюдава увеличаване на кръвното налягане през годините.
  • Някои заболявания: като хронични бъбречни заболявания или тумори, са фактори, влияещи върху хипертонията.
  • Наднорменото тегло и затлъстяването са важни фактори, които влияят пряко върху кръвното налягане. С увеличаване на телесната маса, то също се увеличава.

Храните, които имат хипотензивно действие, са лук, чесън, растения и билки като: маслинови листа, бял глог, хвощ и други. Чесънът и лукът са зеленчуци, богати на манган, витамини и минерали, важни за организма ензими и антиоксиданти, които насърчават имунната система, костния метаболизъм, усвояването на калций и правилното функциониране на щитовидната жлеза.

храни срещу високо кръвно налягане

Чесънът и лукът, консумирани всекидневно, подпомагат отстраняването на тежки метали от организма и имат кардиозащитни свойства. Те намаляват триглицеридите и холестерола в кръвта. Това е така, благодарение на уникалните съединения в състава, съдържащи сяра, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. От друга страна, зеленчуците подобряват кръвообращението и стимулират елиминирането на излишните течности в тялото.

листа от маслина

Листата от маслина помагат ефективно за намаляването на артериалното налягане и лечението на хипертония. Те съдържат активна съставка, наречена олеуропеин, имат хипогликемични и диуретични действия.

хвощ

Хвощът и отварата от него укрепват стените на артериите. Съдържат флавоноиди и калиеви соли, които спомагат за контролирането на кръвното налягане. Билката е известна и използвана срещу доста други заболявания поради своите ценни лечебни свойства.

бял глог

Белият глог е едно от най-известните хипотензивни растения, действащи не само при хипертония, но и при аритмии, главоболия, раздразнения. Отварата от глог действа успокояващо на сърцето, понижава холестерола и триглицеридите, подобрява нервната система и качеството на съня.

храни срещу високо кръвно налягане

Добре е да се консумират билки и храни, които контролират кръвното налягане, особено, когато е високо. Освен това, от съществено значение е да се води здравословен начин на живот, включващ разнообразна и богата на нутриенти храна с ниско съдържание на мазнини. Алкохолът е забранен, тъй като влияе пряко върху кръвното налягане, повишавайки теглото. Това натоварва кръвоносните съдове, оттам и сърдечната дейност. Консумирайте по-често сезонни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, движете се и не се пренатоварвайте.

По статията работи: Русиана Михайлова 


Източник: www.natursan.net; www.enbuenasmanos.com
Снимки: www.lr21.com.uy; pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиБотаникаЛеченияПатологияНовиниТестовеАлтернативна медицинаХранене при...ПсихологияИсторияЗдравни проблемиОрганизацииМедицински изследванияКлинични пътекиСпортФизиологияЛайфстайлДиетиРецептиНормативни актовеИнтервютаАнкетиЗаведенияСоциални грижиПроизводители