Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Твърде много кърма - хиперлактация

Твърде много кърма - хиперлактация

Твърде много кърма - хиперлактация - изображение

Много майки се притесняват, че нямат достатъчно кърма, но за редица жени обратното също е проблем! След първите седмици снабдяването с мляко обикновено се регулира според нуждите на бебето. При някои кърмачки, обаче, това не се случва и те продължават да произвеждат твърде много кърма.

Може да мислите, че прекомерното произвоство не е проблем, тъй като много жени се борят с недостатъчните количества. Въпреки че е добре да имате много кърма, това може да бъде истински проблем, ако произвеждате повече от необходимото за бебето. Хиперлактацията или мляко, което тече прекалено бързо може да е изтощително за Вас и кърмачето.

В ранните седмици на кърменето е нормално гърдите да се чувстват меки, след като бебето се е нахранило. При производството на прекалено количество кърма, обаче може да ги чувствате болезнени и напрегнати. Други проблеми, които могат да бъдат свързани с производството на много майчино мляко и прекалено бързо потичане са болезнени и разранени зърна, блокирани млечни канали, мастит.

Независимо от тези проблеми не бива да се отчайвате. Възможно е да преодолеете трудностите и кърменето да бъде лесно и успешно!

От какво се причинява хиперлактация?

Кърменето е биологичен процес, за който тялото автоматично се подготвя още по време на бременността. Гърдите нарастват, а през второто тримесечие тялото вече произвежда коластра. Когато бебето се роди и плацентата се отдели, променящите се нива на хормони дават сигнал да започне производството на мляко. Всеки организъм реагираме по различен начин на освобождаващите се хормони, в резултат на това може да се стигне до хиперлактация. След като нивата на хормоните се регулират след раждането, организмът може по-добре да регулира количеството мляко, което се произвежда въз основа на това колко често и ефективно суче бебето. Точното времетраене се различава от човек на човек и между бременност, но обикновено трае, докато бебето е на около три месеца.

Прекомерното производство може да бъде създадено и от начина, по който протича кърменето. Родителите, които са загрижени, че техните бебета не получават достатъчно мляко, когато всъщност получават, могат да стимулират отделянето на повече мляко чрез рутинно изпомпване в допълнение към кърменето или чрез неоправдано използване на галактогогнни средства.
Понякога хиперлактацията се стимулира напълно непреднамерено и може да засегне само една гърда. Това може да се случи, когато бебето има предпочитание към една гърда и постоянно се храни от нея (по-ефективно или по-дълго).

Силен поток мляко

Твърде много кърма

Ако млечният поток е прекалено бърз и силен, бебето може да се отдръпне от гърдата, особено в началото на храненето. То става раздразнително и е възможно да плюе мляко или да се задавя по време на кърмене.

В резултат на това е възможно зърната на гърдите да се възпалят и разранят, тъй като бебето ги дърпа или ги притиска в опит да намали потока на млякото. Някои бебета са склонни да се откажат от сукането, когато не могат да се справят със силния поток от кърма.

Как да се справите:

 • кърмете по-често – още преди бебето да е гладно или когато се събужда. Преди да е съвсем будно бебето е отпуснато и може да се храни по-внимателно (тогава потока на млякото е по-бавен) и поглъща по-малко въздух;
 • изцеждайте кърма, за да облекчите напрежението в гърдите и улесните кърменето. Това може да направите ръчно или с помощта на помпа.

Допълнителна информация относно изцеждането на кърма ще откриете в темите "Ръчно изцеждане на кърма", "Изцеждане и съхранение на кърма", "Каква помпа за кърма да избера".

 • сменяйте гърдата само след като бебето е изсукало всичкото мляко и я усещате мека. Ако то изглежда отново гладно след кратък период от време, предложете отново първата гърда ако не е достатъчно празна или изцедена, след което предложете другата;
 • изберете подходяща поза за кърмене и помогнете на бебето да засуче правилно. За целта е необходимо главата на бебето да е леко наклонена назад, носът да не е опрян в гърдата, за да може детето да диша спокойно.

Повече информация в темата "Подготовка и пози за кърмене".Поза за кърмене при хиперлактация

 • когато потокът на млякото е силен е добре да кърмите в легнало положение, така че главата на бебето да е по-високо от зърното на гърдата;

За да избегнете неудобството от изтичането на кърма и появата на петна по дрехите, може да използвате специално разработени за целта подплънки.

Повече информация ще откриете в темата "Как да се справим със спонтанното изтичане на кърма".

При забавяне на потока мляко

Бебетата кърмени със силен поток мляко може да станат раздразнителни ако той се забави. В този случай използвайте компресия на гърдите, за да получи бебето задоволително количество мляко.

Балансът на мляко е по-важен от количеството му

Въпреки че имате достатъчно мляко, бебето може да не се чувства удовлетворено. Вместо това то може да изглежда постоянно гладно. Причината е съотношението между нискомаслено и богато на мазнини мляко, което кърмачето получава. Количеството мазнини в млякото се увеличава по време на хранене. В началото на всяко кърмене бебето получава нискомаслено мляко, което утолява жаждата му, а в края на сесията богато на мазнини мляко, което създава усещане за ситост.

Ако детето не получи достатъчно високомаслена кърма, може да иска да яде по-често и да започне да натрупва тегло много бързо.

Хиперлактация с блокирани млечни канали и мастит

Ако имате блокирани млечни канали или мастит, вероятно чувствате гърдите си напрегнати, твърди и болезнени, дори след кърмене. При тези случаи трябва да изцеждате добре, докато предприемете мерки за намаляване производството на мляко. Необходимо е да:

 • изцеждате внимателно, докато усетите облекчение и гърдите станат меки;
 • хранете бебето в рамките на един час като предлагате и двете гърди, ако е необходимо. Уверете се, че детето поема правилно гърдата.
 • на по-късен етап ограничавайте кърменето само от едната гърда, като променяте гърдите на всеки два или три часа.

Какво да направите за себе си

 • Посетете лекуващият Ви лекар, за да назначи изследвания на щитовидната жлеза. Жените, които страдат от хирептиреоидизъм или следродилен тиреоидит, могат да имат хиперлактация.
 • Носете удобен сутиен за кърмачки. Това е необходимо, за да не изпитвате дискомфорт поради напрежението в гърдите.
 • Пийте чаша градински чай преди лягане. Растението съдържа естествена форма на естроген, която може да намали производството на кърма. Преустановете приема му, когато производството на мляко започне да се нормализира.
 • При нужда изцеждайте малко кърма, за да облекчите гърдите. Не изцеждайте напълно, тъй като това ще стимулира допълнително производството на мляко.

Заключение

Производството на прекалено много мляко е често срещано, особено през първите няколко месеца след раждането. То може да направи кърменето неприятно изживяване или на пръв поглед невъзможно, а това причинява на родителите тревожност и стрес. Хиперлактацията може да повлияе поведението и теглото на бебето, което пък да доведе до неточни диагнози като колики или хранителна непоносимост. Също така може да бъде причина за травма на гърдата и повтарящи се запушвания на млечните канали.

Важно е да се разпознае проблема и да се вземат адекватни мерки за разрешаването му.
Алтернативен вариант е да се запази хиперлактацията и кърмата да се дари на официални или неформални мрежи за споделяне на майчино мляко.

 

Източници:

https://www.breastfeedingbasics.com
https://www.verywellfamily.com
http://www.breastmilkcounts.com
https://www.laleche.org.uk
https://breastfeedingusa.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители