Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене на преждевременно родено бебе

Кърмене на преждевременно родено бебе

Кърмене на преждевременно родено бебе - изображение

В световен мащаб над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година. Благодарение, обаче, на медицинската технология се е увеличил процента на преживяемост за изключително недоносените бебета.

Преждевременно родено бебе

Класификацията на недоносеност се определя според гестационната възраст. Нормално се счита, че бременността продължава 40 гестационни седмици. Бебетата, които се раждат преди 37-ма седмица се считат за недоносени, между 28-32-ра седмица - много недоносени и в 28-ма седмица или по-рано - изключително недоносени.

Когато се сблъскате с преждевременно раждане ще попаднете в ситуация, в която бебето ще бъде отведено в интензивно отделение и вероятно ще бъде поставено на апарат, които ще подпомага дишането му.

Често майките се изписват от болничното заведение преди бебетата да са готови да се приберат с тях. Това може да се окаже доста травмиращо, особено ако болницата не е в близост до дома ви. В този момент вероятно ще си задавате множество въпроси свързани с отглеждането на детето, а един от тях ще бъде дали може да го кърмите. А отговорът е: „Да, можете!“

Кърменето е чудесно за всички новородени, но е още по-важно, ако вашето бебе се е появило на бял свят по-рано от очакваното. Това е така, защото тялото ви автоматично ще произвежда мляко, което е специално проектирано, за да подхрани недоносеното бебе, с допълнителни калории, витамини и протеини. Нещо повече - живите клетки в млякото, които защитават бебетата от инфекции са още по-важни за преждевременно родените, тъй като те са изправени пред по-висок риск от заболявания, поради още незрялата им имунна система.

Към момента са разработени адаптирани млека и хранителни добавки специално за недоносени деца, но те не могат да осигурят нужните антитела и други защитни фактори, които са в кърмата.

Изследвания дори са показали, че кърменето на недоносени може да подобри тяхното неврологично развитие. Майчиното мляко е много по-лесно за храносмилане от преждевременно роденото дете, отколкото адаптираната формула. Освен това защитава стомашно-чревния тракт.

В болницата може да се започне с интравенозни вливания с помощта, на които ще се доставят нужните хранителни вещества чрез тънка тръбичка директно в кръвообращението на бебето. Това е необходимо ако детето е с незряла храносмилателна система и не може да суче, преглъща и диша нормално. Този начин на хранене може да продължи няколко часа, дни, седмици или по-дълго време след раждането в зависимост от това колко преждевременно е родено детето и има ли проблем с храносмилателната му система.

Дори ако недоносеното бебе е в състояние да обработва майчиното мляко, то няма да е достатъчно зряло, за да контролира сукането, гълтането и дишането си докато не навърши 32-34 седмици. До тогава храненето ще бъде необходимо да се извършва през назогастрална сонда (тръба, която се поставя през носа и достига стомаха), но е най-добре да се използва изцедена кърма.

Хранене с назогастрална сондаНеобходимо ще е да работите в сътрудничество с персонала на болницата, наблюдаващ и грижещ се за вашето дете, тъй като то не може да бъде изписано докато не започне да наддава на тегло, да суче от гърда или да се храни с шише.

Преждевременното раждане няма да попречи на производството на мляко, но допълнителния стрес, страх, дискомфорт и умора, които го съпътстват може да допринесат за по-бавното слизане на млякото. Но с търпение и подкрепа ще кърмите успешно. Кърменето ще даде тласък в растежа на бебето и ще изгради близка връзка между вас с детето.

Контактът кожа до кожа е много важен в този момент. Дръжте бебето си близо до вас във всеки удобен момент. Нека то е само по памперс и покрито с одеяло, така че телцето му да има директен контакт с вашите гърди. Този контакт спомага и на вас и на детето да се чувствате близо един до друг. Той може да се практикува и от вашия партньор.

Контакт кожа до кожа  Контакт кожа до кожа

За недоносеното бебе, контакта кожа до кожа:

  • намалява стреса;
  • спомага кърменето;
  • помага да се адаптира към околната среда;
  • помага да се регулиране ритъма на сърцето и дишането.

За майката:

  • помага за предотвратяване на следродилна депресия;
  • повишава увереността;
  • повлиява върху производството на хормона, спомагащ производството на кърма.

За татковците:

  • помага да се свържат бебето - бебетата могат да чуят гласовете на двамата родители в утробата и може да се успокояват от гласа и на майката и на бащата;
  • помага да се чувства по-уверен като родител.

Здравните специалисти обикновено съветват жените да кърмят, ако могат. Майчиното мляко има много ползи за здравето на недоносеното бебе и се препоръчва от неонатолози. Дори ако на вас не ви харесва тази идея си струва да опитате, защото ползите за детето са огромни. Всяка капка кърма за тях ще е от изключително значение.

Повече по информация за ползите от кърмата ще намирите в темата: "Защо кърменето е полезно".

Пред какви предизвикателства може да се изправите?

Тъй като недоносените често са отделени от майките си за дълъг период от време е важно да започнете да стимулирате гърдите си веднага след раждането. Най-ефикасният и удобен начин за това е да се използва висок клас двойна електрическа помпа за кърма.

Веднага след раждането, гърдите произвеждат коластра – тя е толкова богата на антитела, че често се нарича "първата ваксина" на бебето. Коластрата е налице само в първите няколко дни след раждането, така че е особено важно да изцеждате гърдите си често през това време. Тъй като преждевременно родените са по-малки от износени бебета, те поемат по-малко мляко на едно хранене. Но, когато става въпрос за кърма - и най-вече коластра - всяка капка е важна!

Проучванията показват, че новородените хранени с майчино мляко прекарват по-малко време в болницата, отколкото изкуствено хранените бебета, което е още едно предимство в полза на кърменето.

След преждевременно раждане може да не се чувствате добре и кърмата да спре. В тези случаи е добре да гушкате по-често новороденото и да го насърчавате да суче.

От около 28 седмица бебетата успешно смучат палците си като намират това за успокояващо. Това могат да прилагат и върху зърното като по този начин ще подпомогнат развиването на сукателният си рефлекс и ще стимулират лактацията. Повечето бебета не са развили напълно този рефлекс (до към 32-36 гестационна седмица), а това е от решаващо значение за храненето.

След като детето вече е готово да премине към гърдата, ще е необходимо време и търпение да го научите как да засуче. Недоносените бебета имат слаби мускули в областта на шията, затова ще бъде необходимо да поставите ръката си зад шията, за да придържате добре главата им.

Едно общо правило в грижата за недоносените е да се ограничите колко е възможно плачът, тъй като плачейки те губят ценна енергия. Разбира се, това е доста трудно при отглеждането на новородено, тъй като все още не сте наясно кога точно е гладно или кога чувства друго неудобство.

Какво да направите за разрешаването на тези проблеми?

Ще трябва да започнете да се настройвате към знаците на вашето бебе. Вие трябва да разберете кога детето иска да яде. Това не е лесно, защото преждевременно родените бебета са склонни да бъдат по-тихи, дори когато е време за хранене, отколкото техните доносени връстници. Будността, може да е единственият знак, че детето е гладно, вместо силния плач, който се чува при повечето кърмачета.

Стремете се храните новороденото най-малко веднъж на всеки три часа (около осем кърмения за 24 часа). Но не се придържайте строго към този график, ако бебето изглежда гладно само два часа след хранене се опитайте да го кърмите отново. Преждевременно родените спят повече време, затова понякога може да се наложи те да бъдат събуждани, за да сучат. Животът на тези деца е по-скоро ядене и спане, когато бебето не яде, трябва да мислите за това как да го накарате да яде.

Когато бебето вече е в състояние да започне храненето си от гърдата, бъдете готови то да суче често. Недоносените не могат да поемат големи количества кърма и ще бъде необходимо да изпомпвате мляко, след като приключите с храненето, за да поддържате лактацията, както и да има мляко при необходимост от допълнителни хранения. А и не всички майки се справят с кърменето лесно. Някои предпочитат да изцеждат кърма и да я предлагат с помощта на аксесоари (чаша, шише, лъжичка, спринцовка).

Хранене на недоносено бебе

За да изцеждате мляко за своето бебе е най-добре да започнете скоро след раждането (в идеалния случай 6 часа след като то се роди). Ще трябва да изцеждате гърдите си около осем до десет пъти на ден, включително и веднъж през нощта.

Повече информация за изцеждането на кърма и нейното съхранение може да намерите в темата: „Изцеждане и съхранение на кърма“.

През първите няколко дни може да изцеждате само няколко капки мляко и това да ви подейства обезсърчаващо, но не забравяйте, че дори и тези капки са ценни за здравето на детето. Стомахът на новороденото бебе е много малък, така че ще трябват много малки количества кърма. Постепенно количеството мляко ще се увеличава, така че бъдете търпеливи и не мислете, че не сте в състояние да произвеждате достатъчно кърма за детето си.

Затоплянето и масажирането на гърдите внимателно, преди да започнете да изцеждате може да повиши количеството на коластрата. Вие може да смятате, че изцеденото мляко е в много малки количества, но то всъщност е напълно достатъчно за бебето на този етап. Коластрата е концентрирана, богата на протеини храна и бързо запълва малкото му стомахче.

Ако е възможно новороденото да е близо до вас при изцеждането, това би стимулирало производството на хормони, насърчаващи образуването на мляко.

Кога недоносеното бебе ще е готово да бъде кърмено?

За повечето преждевременно родени този процес е бавен и поетапен. Всичко зависи от това колко преди термин се е родило детето и какви са неговите индивидуални нужди като цяло.

Близкият контакт между вас наистина ще увеличи шансовете за успешно кърмене. Това означава да държите бебето си така, че то да е спокойно и на топло (контакт кожа до кожа).

Близък контакт между майка и новородено

Първоначалните опити в кърменето в повечето случаи са безуспешни и трудни. Опитайте се да не се обезкуражавате. За да развие способността си да суче на бебето ще му е необходимо време. Това, което може да направите в началото е да предлагате гърдата празна (след като сте изцедили млякото), за стимулиране рефлекса на сукане и по-лесното приучаване на бебето към кърмене.

Когато то вече е готово да започне да суче, също не очаквайте много. Недоносените бебета се уморяват бързо, така че едва ли ще останат на гърдата дълго време. Най-напред вероятно новороденото само ще ближе гърдата или ще поеме едва няколко капки кърма. Но след като сте достигнали този момент значи сте на финалната права. С още малко време и търпение кърменето най-после ще започне.

 

Източници:

http://www.breastfeeding-problems.com
https://www.babycenter.com
https://www.tommys.org
https://www.breastfeedingbasics.com
http://www.nhs.uk
http://www.babycentre.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиНовиниФизиологияЛюбопитноИсторияЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители