Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Втора част
Продължаваме с останалите 5 от общо 10 съвета, с чиято помощ ще направите най-неустоимите палачинки. В първата част видяхме как да изберем съда, как да замесим тесто с подходяща консистенция, както и колко от сместа е необходимо да се използва за изпичането на една палачинка.
Да научим отговорите и на следващите въпроси...
6. Как да нагряваме тигана?
Главната причина за образуването на бучки във вече готовите палачинки е недостатъчното загряване на съда, който се използва. Съветът ни в началото беше да заложите на изделията от чугун, но вземете под внимание факта, че те се затоплят по-дълго време, в сравнение с тефлоновите. Важно е също размерът на котлона да бъде еднакъв с този на тигана.
Най-добре е да приготвяте палачинките в среден по размер съд на средна температура. За да изпечете по-бързо голямо количество, използвайте 2-3 тигана едновременно.
7. Кога и как да се обръщат палачинките?
Важно е по време на печенето да не направите палачинките прекалено сухи. Еднородната смес с мехурчета, придобила златист отенък е знак, че тестото е готово да бъде обърнато от другата страна (не е нужно да чакате цветът да стане шоколадов).
Преди да обърнете палачинката, с помощта на дървена лопатка (металните варианти може да надраскат тигана и да наранят тестото) отлепете краищата от съда. Поставете лопатката на средата на тестото и бързо обърнете.
8. Как да прехвърлим палачинките от тигана в чиния?
За този отговорен момент се използват три начина:
- с помощта на дървена лопатка;
- помагайки си с вилица;
- чрез бързо виртуозно обръщане директно с тигана в чинията.
Първата от възможностите е най-удобна и лесна: наклонете съда, придържайки палачинката с лопатката, бавно и внимателно я извадете и сложете в чинията.
С вилицата е по-рисковано, тъй като може да повредите палачинката.
Третият ефектен вариант изисква предварителна подготовка и опит. Ако нямате такива, може да се наложи да събирате палачинките от пода на кухнята.
9. Как да поднесем палачинките?
Сложете ги в един плосък съд, като е добре да съобразите предварително броя на хората, за които са предвидени, защото вкуснотията свършва бързо и няма да бъде приятно количеството да се окаже недостатъчно за всички.
На масата да има и няколко различни соса, любими плодови сладка, сирене, мед и каквото още прецените - все пак предпочитанията са разнообразни.
Задължително да има салфетки и отделни чинии за всеки гост. Разбира се, вилички и десертни лъжички.
10. Как да съхраняваме палачинките?
Обикновено любимите ни тестени приятели свършват неусетно бързо, но има и случаи, в които остават определени количества. Затова е добре да знаем как да ги съхраняваме, за да не губят вкусовите си качества.
Готовите палачинки се подреждат една върху друга, като всяка от тях се намазва с масло. Когато изпечете всичкото тесто, покрийте ги с кърпа или подходящ съд, за да не изсъхват и да останат топли по-дълго време.
Може да съхранявате в хладилник, като ги покриете с найлоново фолио или приберете в кутия. Така са годни за консумация през следващите 2-3 дни. Ако замразите, удължавате "живота" им до месец.
Що се отнася до затоплянето, за целта се възползвайте от услугите на микровълновата (при 50 градуса), фурната или пък сложете палачинките в купа, която поставете в тенджера с вряща вода (няколко минути са достатъчни).
Завършваме с няколко практични съвета за справяне с най-често срещаните проблеми при приготвянето на палачинки.
- Ако те се получават сухи и чупливи, подобрете тестото, добавяйки малко прясно мляко и масло.
- Мехурчетата, които се появяват в средата на палачинката, може да премахнете чрез няколко продупчвания с помощта на вилица.
- Палачинките се накъсват, ако в тестото има недостатъчно яйца и брашно;
- Ако по време на печенето се залепват по дъното на тигана, проверете дали сте разпределили тестото равномерно в съда и дали последният е сложен равно върху котлона. Налейте и малко олио в тестото.
Остава ни само да ви пожелаем "Добър апетит!"
Снимки: gotovim-doma.ru; kitchenmag.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Палачинки без яйца
- Палачинките на баба
- Рецепти за палачинки с царевично брашно
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Палачинки със суроватка вместо мляко
- Спаначени палачинки с месна плънка
- Рулца от палачинка с котидж сирене, шунка и сьомга
- Палачинкови рулца с пушена сьомга и солен млечен крем
- Парти хапки от палачинки със сьомга, крема сирене и маслини
- Мини палачинки с домашно ягодово сладко
Коментари към Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Втора част