Шишчета от карамелизиран ананас на скара
Необходими продукти:
1 ананас
1 люта суха червена чушка
1 супена лъжица пудра захар
За сиропа:
200 милилитра вода
100 милилитра светъл ром
100 грама пудра захар
3 сантиметра корен джинджифил
стрък лимонена трева
сока и кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Почистете ананаса и го нарежете на парчета, след което се заемете с направата на карамеления сироп.
Налейте 200 милилитра вода в тенджера, добавете рома, пудрата захар нарязаните джинджифил и лимонена трева, сока и настърганата кора на киселия цитрус. Нека сместа заври на среден огън и когато захарта се разтопи, свалете съда от котлона. Щом се охлади, прецедете течността.
Изсипете парчетата ананас в сиропа и оставете да се мариноват за 8 часа или за една нощ.
Счукайте сухата люта чушка в хаванче заедно с малко сол. Използвайте и малко захар (толкова, колкото да се балансира вкусът). Със сместа поръсете ананаса.
Загрейте скарата.
Нанижете парчетата плод на шишчета и изпечете в продължение на 10 - 15 минути, като ги обръщате от двете страни, докато се карамелизират.
Може да поднесете със сладолед и/или пресни плодове.
Добър апетит!
Коментари към Шишчета от карамелизиран ананас на скара