Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Бромелаин (Бромелин)

Бромелаин (Бромелин)

Бромелаин (Бромелин) - изображение

Бромелинът (или бромелаин) е вещество, което се нарежда сред полезните за човешкия организъм. Използва се в хранителната промишленост, с медицински цели и в спорта.


Обща характеристика

Бромелаинът е каталитичен ензим с растителен произход, който има още едно име и това е "екстракт от ананас", тъй като основен източник е именно екзотичният плод.

Веществото се съдържа в сърцевината на ананаса, също в стъблата и листата му. Представлява прах с кафеникав цвят. Различават се два вида: бромелаин от стъблата на растението и плодов.


Приложение:

  • във фармацията - в аптеките се предлага под формата на капсули и таблетки;
  • в спортното хранене;
  • в хранителната промишленост - за придаване на мекота на месни изделия, при производството на пушени меса;


Дневна необходимост

Веществото не е жизненонеобходимо за човешкия организъм. Ако е нужно, възрастни може да приемат от 80 до 320 милиграма два пъти дневно.

Допълнителните количества може да се регулират в зависимост от резултатите, които трябва да се достигнат, както и върху кои системи следва да въздействат.


Потребността от бромелин нараства при:

  • преяждане, при ниско производство на хранителни ензими;
  • травми: разтягания, счупвания, фрактури, изкълчвания (премахва отоците на меките тъкани и възпаленията);
  • онкологични заболявания (за забавяне растежа на туморите), както и като профилактика срещу новообразувания;
  • артрит (с едновременен прием на рутин);
  • излишно телесно тегло, свързано с ниско производство на ензима пепсин и нарушения на обменните процеси;
  • повишено ниво на тромбоцити в кръвта (използва се при склерозиране на кръвоносните съдове);
  • понижен имунитет;
  • кожни заболявания (обрив, акне);
  • астма;
  • някои вирусни заболявания.

 

Потребността от бремелин намалява при:

  • повишено артериално налягане (веществото е противопоказно);
  • повишено ниво на холестерол;
  • прединфарктно и прединсултно състояния;
  • бременност;
  • малки деца;
  • бъбречни заболявания;
  • чернодробни заболявания;
  • индивидуална непоносимост към веществото.

 

Усвояване

Бромелинът се усвоява най-добре на гладно. Както всеки ензим, и този отлично се абсорбира в червата, а през стените им попада в кръвта.

Съществува информация, че соята и картофите съдържат вещества, които е възможно да намалят усвояването на ензима от организма.

Изследвания показват, че бромелаинът се усвоява до 40% в рамките на 6-9 часа. При високи температури той се разрушава, а при ниски - се намалява активността му.


Полезни свойства и въздействие върху организма

Бромелаинът е ензим, който работи подобно на трипсина и пепсина (ензими на стомашния сок). Той разгражда белтъчините, което им позволява да се усвояват по-добре в стомаха и червата.

Веществото подпомага по-доброто храносмилане. При намалена секреция на задстомашната жлеза или преяждане, то действа стимулиращо.

Бромелинът не влияе съществено върху разграждането на мастните клетки, въпреки това ползата от него е осезаема. Като ензим действието му върху организма е комплексно, стимулирайки нормалната работа на стомаха и червата, повлиява обменните процеси, подобрява функциите на кръвоносната, имунната и други системи.

Спортистите го приемат за по-бързо възстановяване след разтягания, разкъсвания на тъканите, ставни и други травми. В такива случаи бромелинът намалява болката и премахва възпалението. Използва се също за бързо натрупване на мускулна маса, помага за намаляване на мастните натрупвания или в условия на редовни физически натоварвания. Препоръчва се в борбата с излишното тегло при недостатъчно производство на ензима пепсин.

Противовъзпалителните и лечебни свойства на веществото са от полза в битката с артрити и астма. Освен това то спомага за подсилване на имунитета и възстановителните сили на организма.

Прилага се още за по-бавния растеж на злокачествени образувания и като профилактично средство, ако няма противопоказания за употребата му.


Взаимодействие с други елементи

Бромелаинът реагира с белтъчини, подпомагайки тяхното разделяне. Участва в разграждането на мазнините и въглехидратите.


Признаци за недостиг

Тъй като веществото не е незаменимо в човешкия организъм, не са открити признаци, подсказващи за неговия недостиг.


Признаци за предозиране

Редки са случаите, в които са превишени стойностите на бромелина. Тогава се наблюдават:

  • гадене;
  • повишено артериално налягане;
  • диария;
  • метеоризъм;
  • засилено менструално кръвотечение.


Фактори, влияещи на количеството бромелин в организма

Чрез хранителните продукти човек получава необходимите му дози от веществото.


Красота и здраве

Комплексното действие на ензима върху тялото допринася за неговото укрепване и подмладяване. Бромелаинът влияе благоприятно върху кожата и косата, помага за зарастването на раните по лицето, премахва отоците и възпаленията, стимулира възстановяването на кожата.

Плодовите киселини и антибактериалният ефект на ензима са от полза в грижата за мазна кожа.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: telegraf.com.ua

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛайфстайлРецептиХрани и ястияЛюбопитноДиети