Ананас - ползи за здравето
Ананасът винаги е бил ценен заради специфичния си нежен вкус, а вече и заради лечебните свойства, които откриват в него. Той съдържа: лимонена киселина, хранителни влакна, аскорбинова киселина; също: провитамин А, витамини В1, В2, В12, С, РР, магнезий, калий и други минерални вещества и микроелементи. А над шестдесетте ароматни вещества в състава придават неповторимия му аромат.
Ползи за здравето
Ананасът помага в профилактиката срещу тромбофлебит и тромбози, защото намалява гъстотата на кръвта. Полезен е при хипертония, препоръчва се при сърдечно–съдови и бъбречни заболявания, защото влияе върху отоците. Тъй като ананасът премахва отлаганията по стените на кръвоносните съдове, той предотвратява инфаркт и инсулт.
Смята се също, че редовната консумация на този плод може значително да намали мускулните и ставните болки (ако има такива, разбира се). Диетичните свойства на ананаса заслужават специално внимание, защото в 100 гр от него се съдържат едва 48 калории.
Ананасът съдържа и бромелин. Това вещество се използва при различни възпалителни заболявания – ангина, пневмония, артрит, пиелонефрит, синузит и други, тъй като притежава противовъзпалително действие. При първи признаци на простуда, сокът от ананас ще окаже оздравяващ ефект.
Този плод може да предотврати развитието на атеросклероза, спира възпалителните процеси, ускорява зарастването на рани. Стимулира храносмилателните функции, полезен е при панкреасна недостатъчност, помага за премахване на целулит.
Всички горепосочени свойства на ананаса, и по-точно наличието на бромелин, са реални само при консумацията му на гладно. Ако се приема по време на хранене или заедно с друга храна, това вещество действа само като храносмилателен ензим, засилващ ферментационната активност на стомашния сок. Това е много полезно при употребата на обилна храна, богата на целулоза и тлъсто месо.
Все още не е доказано, но много учени предполагат, че консумацията на вкусния плод, може да помогне при лечение на ракови заболявания. Сигурно е обаче, че ананасът, свързвайки свободните радикали, е профилактично средство срещу онкологични заболявания.
Една от най-честите причини за хапване на ананас е отслабването. Плодът помага да свалите излишните килограми и това е потвърдено от редица проучвания. През 2018 г. проучване, публикувано във Food Science and Biotechnology твърди, че ананасовият сок може да помогне за намаляване на образуването на мазнини и увеличава разграждането им.
С ананас може да се отслабне, тъй като той е има малко калории, съдържа много витамини и минерали, няма наситени мазнини или трансмазнини. Така спокойно може да хапвате от плода, да се засищате и в същото време да контролирате теглото си, тъй като ще сте получили удовлетворение и ситост на "цената" от малко калории.
Друг голям плюс, по отношение на отслабването на ананаса е неговата сладост, благодарение на което, може да заситите глада за сладко и да избегнете всички вредни продукти, които ви привличат в магазина.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 86.0 мл. |
Белтък | 0.4 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 11.8 гр. |
Калории | 48 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В2, В12, С, РР, провитамин А; магнезий, калий |
Коментари към Ананас - ползи за здравето