Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Картофи - полезни свойства и рискове за здравето

Картофи - полезни свойства и рискове за здравето

от 07 окт 2012г., обновено на 27 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Картофи - полезни свойства и рискове за здравето - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Картофите са ядливи клубенови растения с подземни грудки, богати на скорбяла, които се предлагат по целия свят и през цялата година. Те са сравнително евтини за отглеждане, богати са на хранителни вещества и се съчетават много добре в много рецепти. Култивирани са за първи път в Андите в Южна Америка преди 10 хиляди години. Испанските изследователи ги разпространяват в Европа в края на 15 век. Сега те са най-голямата зеленчукова култура в САЩ и основна храна в много страни по света. Фибрите, витамините, минералите и фитохимикалите в тях предпазват от болести и укрепват човешкото здраве. Консумацията на картофи поддържа здравето на сърцето, намалява риска от инфекции и предотвратява развитието на остеопороза.

Един средно голям картоф съдържа около 164 калории и 30% от препоръчителния дневен прием на витамин B6. Дори сготвени, те съдържат важни хранителни вещества, които допринасят за здравето по различни начини.

Хранителна стойност на картофите

картофи

Картофите са източник на ниацин, холин и цинк. Различните сортове осигуряват различни хранителни вещества.

Алфа-липоевавата киселина в клубена помага на тялото да преобразува глюкозата в енергия. Установено е, че алфа-липоевата киселина може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, подобряване на разширяването на кръвоносните съдове и предпазване от ретинопатия (очно заболяване) при пациенти с диабет.

Кверцетинът - флавоноид, открит в обелката на картофите, има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Предпазва клетките на тялото от увреждането, причинено от свободните радикали. Флавоноидите са вид фитонутриенти - органични съединения, за които се смята, че защитават от болести.

Фибрите в картофите помагат за поддържане на здрава храносмилателната система и кръвообращението.

Един средно голям изпечен картоф (173 грама) с обелката, съдържа:

  • 161 калории
  • 0,2 грама мазнини
  • 4,3 грама протеини
  • 36,6 грама въглехидрати
  • 3,8 грама фибри
  • Витамин C - 28% от препоръчителния дневен прием*
  • Витамин B6 - 27%*
  • Калий - 26%*
  • Манган - 19%*
  • Магнезий - 12%*
  • Фосфор - 12%*
  • Ниацин - 12%*
  • Фолат - 12%*

Хранителната стойност на картофите може да варира според сорта им и начина на приготвяне. Пържените доставят повече калории и мазнини, отколкото печените. Важно е да се отбележи, че обелката на картофите съдържа големи количества витамини и минерали. Обелването им може значително да намали хранителната стойност.

Здравни ползи от консумацията на картофи

 картофи

Полезните свойства на картофа се обясняват с неговата хранителна стойност. Той съдържа значително малко количество витамин С, но тъй като се употребява сравнително често, е един от основните източници на аскорбинова киселина. Витамин С действа като антиоксидант. Антиоксидантите помагат за предотвратяване на увреждането на клетките и развитието на рак. Насърчават й здравословното храносмилане и сърдечно-съдовите функции.

Освен хранителни свойства, този зеленчук притежава и лечебни. Използва се като диуретично средство, а пресният картофен сок действа благоприятно при гастрити и повишена киселинност, помага за намаляване на кръвното налягане. Всеки от нас е изпробвал неведнъж лечебното действие на картофената пара при лечение на заболявания на горните дихателни пътища. Маската от картоф е достатъчно добра за омекотяване на изсъхнала и изгоряла от слънцето кожа на лицето.

Картофът има противовъзпалително действие, помага за по–бързото зарастване на рани, картофените компреси са се доказали при лечение на язвени и трофични болести. Резени суров зеленчук се поставят върху ранички, а в настърган суров вид се използва за лечение на дерматити, изгаряния, възпаления и гнойници по кожата.

1. Здрави кости

Минералите желязо, фосфор, калций, магнезий и цинк в картофите помагат на тялото да изгради и поддържа структурата и здравината на костите. Желязото и цинкът играят важна роля в производството и съзряването на колагена. Фосфорът и калцият са важни за костната структура, жизненоважно е тези два минерала да са в баланс, за да се постигне правилна костна минерализация. Твърде много фосфор и твърде малко калций допринасят за костната загуба и развитие на остеопороза.

2. Кръвно налягане

Съдържащите се в картофите калий, калций и магнезий помагат за намаляването и нормализирането на кръвното налягане по естествен път. Ниският прием на натрий е от съществено значение за поддържането на нормално кръвно налягане, както и увеличаването на приема на калий е също толкова важно. Калият насърчава разширяването на кръвоносните съдове.

3. Здраво сърце

Съдържанието на фибри, калий, витамин C и витамин B6 в картофа поддържат здраво сърцето. Освен това в клубените не се съдържа холестерол. Фибрите спомагат за намаляване на общото количество холестерол в кръвта, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

Проучвания установяват, че има връзка между високия прием на калий и ниския прием на натрий с намаления риск от смъртност вследствие на сърдечни заболявания.

4. Възпаления

Холинът (витамин B4) в картофите помага за движението на мускулите, подобряване на настроението, ученето и паметта, както и действа благоприятно за:

  • поддържане на структурата на клетъчните мембрани, предаващи нервни импулси;
  • усвояването на мазнините;
  • ранното развитие на мозъка.

5. Източник на антиоксиданти

Картофите са богати на съединения като флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Тези съединения действат като антиоксиданти в организма, като неутрализират потенциално вредните молекули, известни като свободни радикали. Когато свободните радикали се натрупат, те могат да увеличат риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет и рак.

Доказано е, че цветните видове (като лилавите картофи) могат да имат три до четири пъти повече антиоксиданти от белите картофи. Това ги прави потенциално по-ефективни при неутрализиране на свободните радикали.

6. Подобряват контрола на кръвна захар

Картофите съдържат специален вид нишесте, известно като устойчиво нишесте. То не се разгражда и не се абсорбира напълно от тялото. Достига до дебелото черво, където се превръща в източник на хранителни вещества за полезните бактерии. Изследвания свързват това нишесте с много ползи за здравето, включително намаляване на инсулиновата резистентност, като така подобрява контрола на кръвната захар.

Проучване с хора, които страдат от диабет тип 2 установява, че консумирането на храна с устойчиво нишесте помага за нормализиране на кръвна захар след хранене.

Съдържанието на устойчиво нишесте в картофите се увеличава при съхраняването им сварени в хладилник за една нощ и консумирането им студени.

7. Подобрява храносмилането

Устойчивото нишесте от картофите се превръща в храна за полезните бактерии в червата, подобрявайки храносмилателните процеси. Бактериите от своя страна усвояват нишестето и го превръщат в късоверижни мастни киселини, предимно в бутирати - предпочитаният хранителен източник на чревните бактерии. Проучвания установяват, че бутиратите могат да намалят възпалението в дебелото черво и да увеличат защитните му сили, намалявайки риска от развитие на колоректален рак.

Бутиратите са полезни за хора с възпалителни нарушения на червата, като болест на Крон, улцерозен колит и дивертикулит.

8. Не съдържа глутен

Безглутеновата диета е една от най-популярните диети в световен мащаб. Подходяща е за хора, които са чувствителни или имат непоносимост към глутен (протеин в храната). В диетата се елиминира глутенът като съставка, която основно се намира в лимеца, пшеницата, ечемика и ръжта. Повечето хора не изпитват неблагоприятните симптоми от консумацията на глутен, докато при такива с цьолиакия или чувствителност към глутен могат да получат силен дискомфорт при консумация на храни, които съдържат този протеин. Симптомите включват остра стомашна болка, диария, запек, подуване на корема и кожни обриви. Тъй като картофите не съдържат глутен, са подходяща храна за добавяне в безглутенова диета.

9. Засищат

Храните, които засищат за по-дълго време, като картофите, могат да помогнат при отслабване, тъй като ограничават чувството за глад.

Проучвания установяват, че определен протеин в картофите, известен като инхибитор на картофената протеиназа 2, може да ограничи апетита. Изглежда, че този протеин засилва отделянето на холецистокинин - хормон, който насърчава чувството за ситост.

10. Лесно се добавят в диетата

пържени картофи

Картофите са здравословни, вкусни и универсални. Могат да се приготвят по много начини - варени, печени, задушени. Пържените картофи съдържанат много повече калории, отколкото печените, затова печенето на фурна е много по-здравословна алтернатива. В българската кухня традиционно са една от най-често използваните съставки в приготвянето на супи, а освен това с тях може да се направи картофено пюре или известната картофена салата.

11. Други полезни свойства

  • Свойства на картофените обелки

Приготвяйки картофите, ние почти винаги ги обелваме, като не подозираме, че лишаваме организма си от много полезни вещества. Именно обелките съдържат необходимата комбинация от калий и цинк, нужна за нормалната работа на сърдечно–съдовата система.

  • Свойства на картофеното нишесте

Клубенът се използва като омекотяващо и противовъзпалително средства при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Той предпазва от раздразнение лигавицата на стомаха при прием на лекарства. Картофеното нишесте намира приложение основно в приготвянето на мази, прахове, компреси. Банята с нишесте облекчава сърбежа при кожни заболявания, неврози, екскудативни диатези при деца.

  • Свойства на картофения сок

Според минералния си състав картофеният сок се отнася към най-ценните лечебни концентрати, според биологичните си свойства – към силните активатори на противовъзпалителните процеси. Помага при киселини, кървене на стомаха.

Избор и съхранение

картофи

Изберете твърди картофи, без натъртвания, сравнително гладки и кръгли. Избягвайте такива с признаци на гниене, съдържащи корени или имащи зеленикав оттенък. Избирайте пресни видове, неопаковани и немити, за да избегнете натрупването на бактерии. Измиването на картофите премахва защитното покритие от обелката, затова избягвайте, ако няма да ги използвате веднага.

Картофите трябва да се съхраняват между 7 и 10 градуса в тъмна и суха среда, като изба или килер. Излагането на слънчева светлина може да доведе до образуването на соланин - токсин, който оцветява картофите в зелено. Съхраняването на клубена в хладилник кара нишестето в тях да се преобразува в захар, което може да даде неприятен вкус на зеленчука. Освен това не трябва да се съхраняват и около лук, защото и двата зеленчука отделят естествени газове, които причиняват гниене. Премахнете гнилите картофи, за да предотвратите развалянето на останалите около тях. Зрели, картофи имат срок на годност до 2 месеца.

Рискове и вреди от консумацията на картофи

картофи

Картофите, заедно с доматите и патладжаните, принадлежат към семейство Картофови. Листата на клубеновите растения са токсични и не трябва да се ядат.

Клубените, които покълват или променят цвета си на зелен, съдържат соланин - токсичното съединение, за което е установено, че причинява проблеми с кръвообращението и дихателната система, както и главоболие, мускулни крампи и диария. Ако здрав и твърд картоф е образувал кълнове, премахнете ги и го сгответе и консумирайте спокойно. Ако обаче е повехнал, омекнал и има зелени оттенъци, задължително го изхвърлете, не трябва да се яде.

Проучвания показват, че картофите, когато се готвят над 120 градуса произвеждат химикал, известен като акриламид. Това съединение се намира в пластмасата, лепилата, багрилата и цигарения дим. Той е свързан с развитието на няколко видове рак. Акриламидът има невротоксични свойства и може да има отрицателно въздействие върху гените и репродуктивното здраве.

Картофеният чипс, пържените картофи и преработените картофени продукти вероятно са с високо съдържание на акриламиди, мазнини и натрий.

Картофите, дори обикновените, съдържат високи нива на прости въглехидрати. Консумирането на големи количества от зеленчука не е особено полезно за хора с диабет или затлъстяване. Както всички храни и те също трябва да се ядат умерено и като източник на въглехидрати, както ориза и макаронените изделия, а не като зеленчук. Зеленчуците, които не съдържат нишесте трябва да се консумират заедно с картофите за постигане на балансирана диета. Бобовите, от друга страна, са доказали, че намаляват риска от диабет.

Бета-блокерите са вид лекарства, които обикновено се предписват при сърдечни заболявания. Могат да повишат нивата на калий в кръвта. Храни с високо съдържание на калий като картофите трябва да се консумират умерено, когато се приемат бета-блокери.

Високите нива на калий в организма могат да представляват сериозен риск за хора, които имат увредени бъбреци или нефункциониращи напълно. Повредените бъбреци не са в състояние да филтрират излишния калий от кръвта, а това може да бъде фатално.

Картофите, отглеждани в силно наторена почва, могат да съдържат високи нива на тежки метали. Всеки, който е обезпокоен за това, може да отглежда в домашни условия, ако има градина, или да купи биологично чисти сортове.

Здравословната, балансирана диета с разнообразие от пресни плодове и зеленчуци може да подобри благосъстоянието и да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми.

Източник:

healthline.com; medicalnewstoday.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Лилави картофи - състав и полезни свойства Лилави картофи - състав и полезни свойства
  • Полезни свойства на пресните картофи Полезни свойства на пресните картофи
5.0/5 5 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода76.0 мл.
Белтък2.0 гр.
Мазнини0.1 гр.
Въглехидрати19.7 гр.
Калории83 кал.

Витамини и минерали

калий, цинк

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ХИП ПЮРЕ МОРКОВИ И КАРТОФИ С АГНЕШКО МЕСО 190 г
4.50лв.

ХИП ПЮРЕ МОРКОВИ И КАРТОФИ С АГНЕШКО МЕСО 190 г

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г
4.50лв.

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г

ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ НОПАЛ капсули * 60
37.50лв.

ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ НОПАЛ капсули * 60

ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г

КАРТОФЕНО НИШЕСТЕ 200 г ЗДРАВНИЦА
6.00лв.

КАРТОФЕНО НИШЕСТЕ 200 г ЗДРАВНИЦА

РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
24.00лв.

РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189

Коментари към Картофи - полезни свойства и рискове за здравето

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 11:23
    Коментирайте "Картофи - полезни свойства и рискове за здравето"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Лилави картофи - състав и полезни свойства
  • Сладък картоф
  • Как да си захванем роза с помощта на суров картоф?
  • Намалете високата температура със суров картоф
  • Полезни свойства и приложения на картофите
  • Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
  • Девет ползи от картофените обелки
  • Картоф
  • Тиквички на фурна с домати и картофи
  • Полезни свойства на пресните картофи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 26 дни, 13 часа и 59 мин.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 191 дни, 22 часа и 59 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 14 часа и 28 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 14 часа и 40 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 14 часа и 46 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 14 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КОМПЕЛКС ЗА КОСА капсули * 60

А-ДЕРМА ЕПИТЕЛИАЛ HA+ УЛТРА РИПЕЪР КРЕМ SPF50+ 100мл

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ РЕКОНТРУИРАЩА ФОРМУЛА КОСА капсули * 60

БАРИТА КАРБОНИКА 200 CH

ИВЪНСУИС ПОДМЛАДЯВАЩ ОКОЛООЧЕН КОМПЛЕКС 15 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival