Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как се прави картофено пюре

Как се прави картофено пюре

от 13 май 2019г., обновено на 14 май 2019г.
Как се прави картофено пюре - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Картофеното пюре е добре позната и предпочитана гарнитура за месо, риба, гъби. На пръв поглед приготвянето му е просто, но крайният резултат невинаги е идеален. Образуване на бучки, лепкавост или липса на вкус са само някои от честите несъвършенства на готовата гарнитура, които са налице, ако не знаем някои моменти, пряко влияещи на процеса на готвене на пюрето. Тези, които смятат, че направата му е лесна, не вземат под внимание нишестето - едно капризно вещество, чието съдържание в картофите е голямо. А начинът, по който подходите към него, определя качеството на пюрето. Нека научим повече за този и други важни моменти от приготвянето на картофено пюре.

Картофено пюре

Сортът на картофите

Рядко някой се замисля за сорта на картофите, когато реши да прави пюре от тях. Белите и червените видове не са подходящи за целта, тъй като изискват по-големи усилия за превръщането им в мус. Затова най-добре да се използват картофи с повече нишесте в състава, защото точно това вещество отговаря за въздушността и нежната текстура на готовото пюре. В търговската мрежа се срещат и надписи за каква цел са подходящи картофите, така за пюре надписът е "картофи за варене".

Солената вода

Водата, в която варите картофите за пюре, задължително трябва да бъде подсолена. Разбира се, сол може да се добави и при намачкването на картофите, но вкусовият ефект ще бъде съвършено различен. Това е така, защото при варене в солена вода гранулите на нишестето набъбват и поемат сол от водата, благодарение на което вкусът на пюрето ще бъде подчертан равномерно с помощта на солта, а ястието е малко вероятно да бъде пресолено.

Кипяща вода

Много хора смятат, че трябва да варят картофите за пюре така, както се приготвя паста, т.е картофите да се слагат във вече вряща вода. Ако при макаронените изделия това е оправдано, то с картофите нещата стоят по друг начин. Те задължително се слагат в съд със студена вода, която ще заври, когато и самите клубени се сгорещят. Ако ги сложите във вече вряща течност, картофите няма да се приготвят равномерно: повърхността ще се развари и ще започне да се разпада, докато сърцевината все още е сурова.

Сухи картофи

Когато картофите се сварят, е важно да отцедите водата, в която това се е случило. След като го направите, е необходимо да подсушите всеки от клубените, за да не може вкусът на отварата да повлияе върху вкуса на пюрето и неговата текстура да не се получи водниста. Вариант е също картофите да се подсушат леко в тиган на слаб огън, но да не се допуска запичане и образуване на коричка.

Картофено пюре

Топли съставки

Без краве масло, прясно мляко и течна сметана да се приготви добро картофено пюре е практически невъзможно. За да не повлияят неблагоприятно върху текстурата, температурата и вкуса на пюрето, е необходимо предварително да бъдат извадени от хладилника и да се оставят на топло място, където да се затоплят до стайна температура. Това ще им даде възможност по-лесно да се съчетаят с общата маса и няма да направят ястието студено.

Без фанатизъм

Използвайки миксер или блендер, за да придадете еднородна структура на пюрето, не прекалявайте. Набъбналите гранули нишесте, които правят гарнитурата лека и въздушна, са прекалено деликатно устроени. С тях трябва да бъдете нежни и внимателни. Ако разбивате пюрето като сметанов крем, може да разрушите тяхната текстура и тогава крайният резултат ще е лепкав и безвкусен.

Поднесете веднага

Понякога приготвяме храната много преди времето за нейното сервиране. Това обаче не трябва да се случва, когато говорим за картофено пюре. Разбира се, то може да бъде затоплено, но е по-добре да не го правите, освен ако не искате гарнитура с вкус на картон. Единственият трик, които няма да навреди много на пюрето и ще помогне в случай, че няма да се сервира веднага, е да го оставите върху котлона. За да не прегори, нека това се случи на водна баня. Тази технология не бива да се използва по-дълго от два часа.

Картофено пюре

Класическо картофено пюре стъпка по стъпка

Продуктите:

  • 250-300 грама картофи (това са около 3 средно големи клубена)
  • 100 милилитра прясно мляко (1/2 чаена чаша)
  • 1 непълна чаена лъжица краве масло
  • щипка сол

Приготвянето

Измийте добре картофите, обелете ги, сложете в тенджера и залейте с гореща вода, чието ниво да бъде 1 сантиметър над клубените. Подсолете, затворете с капак и оставете върху котлона.

Междувременно сгорещете до кипване прясното мляко, без да допускате да заври. В него разтопете кравето масло.

С вилица проверете готовността на картофите. Когато се сварят, отцедете водата и ги подсушете, след което прокарайте през сито.

Накрая добавете млякото с маслото и разбийте до получаване на пухкава маса.

*Съвет: Ако към картофите добавите студено мляко, пюрето няма да бъде пухкаво, ще изглежда сурово и неапетитно.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: vtorueblyda.ru

Още по темата:
  • Яйца в картофено пюре с масло и червен пипер Яйца в картофено пюре с масло и червен пипер
  • Картофено пюре с кренвирши на фурна Картофено пюре с кренвирши на фурна
  • Картофено пюре със спанак и чесън Картофено пюре със спанак и чесън
  • Картофено пюре с бекон и заквасена сметана Картофено пюре с бекон и заквасена сметана
5.0/5 1 оценка

Коментари към Как се прави картофено пюре

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави картофено пюре
    www.framar.bg 
    на 02 October 2025 в 07:26
    Коментирайте "Как се прави картофено пюре"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Картофено пюре със спанак и чесън
  • Картофено пюре с броколи и грах
  • Картофено пюре с крема сирене
  • Картофено пюре с кренвирши на фурна
  • Картофено пюре в гърне
  • Картофено пюре с печен чесън и зелени подправки
  • Картофено пюре, запечено с кашкавал и домати
  • Картофено пюре с печен чесън и соев сос
  • Картофи с бекон и синьо сирене
  • Картофено пюре с кашкавал, чесън и зелен лук
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Заплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелектЗаплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелект

Заплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелект

от 01 окт 2025г.Прочети повече
FDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при децаFDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при деца

FDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при деца

от 01 окт 2025г.Прочети повече
Джевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парчеДжевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парче

Джевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парче

от 01 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 5 дни, 14 часа и 22 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 14 дни, 17 часа и 22 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от липсата на вода?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИТАМИН E спрей 30 мл ОМЕГА ВИТА

ЛИВЕРЕКС МАКС капсули * 60 ГРИЙН АКТИВ

ВИТАВЕА ЖЕЛЕ РОЯЛ капсули 200 мг * 50

ПРОПОЛИСОВА (КЛЕЕВА) ТИНКТУРА 30 мл БИЛБО

БИО - КУЛТ капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТОРВАЗИН ПЛЮС 40 мг/10 мг капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:09:19

ИГНАТИА АМАРА 9 СН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:07:31

ИГНАТИА АМАРА 30 СН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:05:26

ТОРВАЗИН ПЛЮС 40 мг/10 мг капсули * 30

Коментар на: А. от 01 окт 2025г. в 16:39:40

ИГНАТИА АМАРА 9 СН

Коментар на: Ивана от 01 окт 2025г. в 16:17:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival