Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна

Необходими продукти:
10 картофа
3 супени лъжици растително олио
50 милилитра вода
70 грама кашкавал
сол и смлян черен пипер на вкус
За соса:
50 грама масло
1 супена лъжица (с връх) брашно
1 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена лъжица настъргано индийско орехче
1/2 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 5 милиметра.
Сложете ги в тава, чието дъно сте подмазали с олио. Подправете сол и смлян черен пипер на вкус, напръскайте с малко олио. Налейте малко вода в съда и го поставете във фурната.
Изпечете картофите при температура от 200 градуса до омекване (около 40-50 минути).
Направете соса.
Разтопете маслото в подходящ съд на среден огън. Прибавете брашното и разбъркайте. Бъркайте през цялото време, за да не загори сместа.
Налейте старателно прясното мляко и разбийте бучките, бъркайки. Сложете по половин чаена лъжица индийско орехче и сол. Оставете соса на минимален огън, докато се сгъсти.
След това залейте картофите с него.
Поръсете ги с настъргания кашкавал и запечете за 10 минути във фурната.
Ще се образува апетитна златиста коричка.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Сладък картоф
- Намалете високата температура със суров картоф
- Как да си захванем роза с помощта на суров картоф?
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
- Девет ползи от картофените обелки
- Картоф
- Тиквички на фурна с домати и картофи
Коментари към Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна