Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Пресни картофи

Пресни картофи

Пресни картофи - изображение

Картофите са ценни и полезни зеленчуци, които често присъстват на трапезата не само у нас, но и по целия свят. Те имат прекрасни вкусови и хранителни характеристики.

Пресните картофи обикновено са по-предпочитани от старите, тъй като вкусът им е нежен. Недостатък е само това, че продуктът и е сезонен, а този сезон никак не е продължителен.

Състав

Пресните картофи, както всички млади зеленчуци, са богати на биофлавоноиди. В състава им влизат витамини A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ниацин, холин, фолиева киселина. Продуктът съдържа три пъти повече витамин С, отколкото картофите, "преживели" зимата. Термичната обработка разрушава витамина, затова в миналогодишните пържени картофи няма и следа от него.

В младите клубени има малко прости захари, на практика няма мазнини, а холестерол съвсем липсва. Затова пък съдържат полезни за храносмилането органични киселини и целулоза. Също като яйцата, натуралното кисело мляко и изварата, пресните картофи са пълноценен източник на протеини. Освен това в състава на продукта влизат минерални вещества като: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, йод и сяра.


Полезни свойства

Пресните картофи съдържат най-силните антиоксиданти. Те съхраняват младостта и здравето за по-дълго време, възпрепятстват развитието на тумори, предпазват кръвоносните съдове и укрепват клетъчните стени.

Калият, влизащ в състава на зеленчука, допринася за извеждане на излишната течност от организма, което го прави полезен за хора, предразположени към образуване на отоци.

Картофеният сок се препоръчва при лечение на страдащи от стомашно-чревни и кожни заболявания, като изгаряния, драскотини и порязвания, тъй като притежава заздравяващи раните свойства.

При изгаряния картофите се настъргват, увиват се в два слоя стерилна марля и се налагат върху засегнатия участък. Превръзката се сменя с нова, след като изсъхне.

Благодарение на набора си от витамини и минерали зеленчуците са идеални за тези, които се стремят да се придържат към балансирано хранене.

Освен всичко казано дотук, младите клубени са нискокалорични, затова могат да се включват в диетични режими.


Пресните картофи в кулинарията

Дребните млади зеленчуци са вкусни, когато се приготвят цели на пара. Картофите с жълта вътрешност са с кремообразна текстура и от тях се получава идеално пюре.

Пресните картофи имат нежна тънка ципа, която не се обелва като при старите, а само се изстъргва с остър нож.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: calorizator.ru
Снимка: takprosto.cc

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък2,4 гр.
Мазнини0,4 гр.
Въглехидрати12,4 гр.
Калории61 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ниацин, холин, фолиева киселина;

ДРУГИ

Други полезниорганични киселини и целулоза

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияАлт. медицинаИсторияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНовиниДиетиБотаникаЛечения