Полезни свойства на пресните картофи
Картофите са ценни и полезни зеленчуци, които често присъстват на трапезата не само у нас, но и по целия свят. Те имат прекрасни вкусови и хранителни характеристики.
Пресните картофи обикновено са по-предпочитани от старите, тъй като вкусът им е нежен. Недостатък е само това, че продуктът е сезонен, а този сезон никак не е продължителен.
Хранителен състав на пресните картофи
Пресните картофи, както всички млади зеленчуци, са богати на биофлавоноиди. В състава им влизат витамини A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ниацин, холин, фолиева киселина. Продуктът съдържа три пъти повече витамин С, отколкото картофите, "преживели" зимата. Термичната обработка разрушава витамина, затова в миналогодишните пържени картофи няма и следа от него.
В младите клубени има малко прости захари, на практика няма мазнини, а холестерол съвсем липсва. Затова пък съдържат полезни за храносмилането органични киселини и целулоза. Също като яйцата, натуралното кисело мляко и изварата, пресните картофи са пълноценен източник на протеини. Освен това в състава на продукта влизат минерални вещества като: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, йод и сяра.
Полезни свойства на пресните картофи
Пресните картофи съдържат най-силните антиоксиданти. Те съхраняват младостта и здравето за по-дълго време, възпрепятстват развитието на тумори, предпазват кръвоносните съдове и укрепват клетъчните стени.
Калият, влизащ в състава на зеленчука, допринася за извеждане на излишната течност от организма, което го прави полезен за хора, предразположени към образуване на отоци.
Картофеният сок се препоръчва при лечение на страдащи от стомашно-чревни и кожни заболявания, като изгаряния, драскотини и порязвания, тъй като притежава заздравяващи раните свойства.
При изгаряния картофите се настъргват, увиват се в два слоя стерилна марля и се налагат върху засегнатия участък. Превръзката се сменя с нова, след като изсъхне.
Благодарение на набора си от витамини и минерали зеленчуците са идеални за тези, които се стремят да се придържат към балансирано хранене.
Освен всичко казано дотук, младите клубени са нискокалорични, затова могат да се включват в диетични режими.
Пресните картофи в кулинарията
Дребните млади зеленчуци са вкусни, когато се приготвят цели на пара. Картофите с жълта вътрешност са с кремообразна текстура и от тях се получава идеално пюре.
Пресните картофи имат нежна тънка ципа, която не се обелва като при старите, а само се изстъргва с остър нож.
calorizator.ru; takprosto.cc
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 2,4 гр. |
Мазнини | 0,4 гр. |
Въглехидрати | 12,4 гр. |
Калории | 61 кал. |
Витамини и минерали
витамини A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ниацин, холин, фолиева киселина; |
Други
Други полезни | органични киселини и целулоза |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ И ПУЕШКО МЕСО 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО С МОРКОВИ И КАРТОФИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТИКВА И КАРТОФИ 190 г
ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕН БОБ И ЗАЕШКО 220 г 6853
РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
СТИКС КРЕМ - БАЛСАМ ЗА РЪЦЕ СЪС СОК ОТ КАРТОФИ 50 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Намалете високата температура със суров картоф
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
- Сладък картоф
- Обикновено картофено нишесте против стомашно разстройство при деца
- Картоф
- Картофени гофрети със сирене и чесън
Коментари към Полезни свойства на пресните картофи