Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Френският терин - специален готварски съд и вкусно ястие

Френският терин - специален готварски съд и вкусно ястие

от 31 дек 2024г., обновено на 09 яну 2025г.
Редактор: Chef Framar
Френският терин - специален готварски съд и вкусно ястие - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Теринът (terrine) е забележителен елемент от френската кулинарна традиция, който има двойно значение - той е едновременно специален готварски съд и изисканото ястие, приготвено в него.

Като съд за готвене, теринът наподобява българския гювеч, но има няколко отличителни характеристики. Стените му са строго вертикални, а капакът е проектиран така, че да затваря плътно и да запазва влагата по време на готвене. Формата му може да бъде или правоъгълна, или елипсовидна, като в съвременната кулинария най-често се срещат терини с тефлоново покритие за по-лесно изваждане на готовото ястие. Исторически, във Франция този съд е бил използван и за сервиране на супи и други ястия.

Що се отнася до кулинарното творение терин, това е изключително разнообрано по рецепта ястие, което може да бъде приготвено по множество начини. В основната си форма представлява комбинация от фино смляно месо или едро нарязани съставки, които се пресоват и готвят във формата-терин. Една от отличителните характеристики на това ястие е, че винаги се сервира студено или на стайна температура, което го прави идеално за предястие или част от празнично меню.

Теринът има три основни варианта

Съществуват три основни варианта на терин. Класическият месен терин съчетава различни видове кайма със зеленчуци и подправки. Зеленчуковият терин е особено популярен през летния сезон, когато изобилието от пресни продукти позволява създаването на цветни и вкусни комбинации. При този вариант често се използват патладжани и тиквички за външния слой, които предварително се задушават или запичат. Вътрешността може да бъде обогатена с различни видове сирена, а за по-добра консистенция често се добавя желатин. Третият вариант е сладкият терин - изискан десерт, който съчетава бишкоти, пресни плодове и богата сметанова плънка.

Терин с пилешко

Разлика между пате и терин

Теринът е нещо съвсем различно от патето, като подсказка за това колко различни са те може да се намери в превода на френската дума pate, която става "паста" на английски.

  • Патетата (пастите) по-често са гладки, леки и предимно, но не изключително, се правят от патешки или пилешки дреболии. Те могат да бъдат приготвени и с риба, зеленчуци, боб или бобови култури.
  • Традиционният терин, от друга страна, е съвсем различен метод на готвене, който създава стабилно, плътно, текстурирано ястие и може да се състои от един до няколко вида силно ароматни меса или риба и морски дарове. Съставките в терина често са наредени на слоеве от смляно, подправено, овкусено месо или риба, който служи като свързващо вещество между различните слоеве.

Как се приготвят терините и патетата

Съставките в патето често се готвят бързо в тиган и се завършват чрез блендиране или разбиване до копринена текстура.
Теринът се различава по това, че се готви на водна баня, което води до сочно, ароматно ястие, което, когато се сервира или в съда си, или нарязано с подходящи гарнитури от салати, туршии и хляб, може да бъде достатъчно съществено, за да бъде почти самостоятелно ястие.

Популярни съставки в терина

Безспорно най-добрите и най-популярни съставки, използвани в терина, са дивеч и свинско месо. Говеждото месо не се представя толкова добре, тъй като е твърде плътно. Същото важи и за пилешкото, тъй като изисква много количество, за да направи впечатление, и трябва да бъде обилно подправено, за да добави вкус.

Крехките парчета от дива птица, еленско, глиган, зайци и див заек са предпочитани, тъй като имат ясни, отличителни вкусове, готвят се бързо и силата на вкуса им не намалява, а по-скоро продължава да се развива след готвене. Тези меса също така се съчетават много добре с подправки като хвойна, индийско орехче, бахар и щедри пръски порто или бренди, което допълнително подобрява вкуса на терина.
За поддържане на основните меса почти винаги се използва смляно свинско месо, колбасено месо или смес от свинско и телешко месо, което добавя допълнителна влага и запълва терина.
Галета често се добавя не за обем, а за да абсорбира мазнината, отделяна от месата. Яйце също се използва като свързващо вещество и за да помогне да се предотврати разпадането на терина след готвене.
Теринът може да бъде също от риба и морски дарове, дори зеленчуци, но отново те трябва да имат отличителни вкусове и изискват внимателна употреба на подправки и подправки, за да се предотврати безвкусността на терина. За зеленчуковите терини, печенето или печенето на скара на зеленчуците преди използването им в терина е друг чудесен начин да се придаде силен вкус и допълнителна текстура.

Как се сервира терин?

В елегантните френски ресторанти сервирането на терин е издигнато в истинско изкуство. Ястието се нарязва на прецизни филии, които разкриват красивата слоеста структура. Гарнира се внимателно с корнишони, маслини и препечени филийки хляб. Често се добавят различни сосове, които допълват вкуса, а декорацията включва внимателно подбрани пресни билки, които не само красят чинията, но и добавят допълнителен аромат.

Този кулинарен шедьовър е прекрасен пример за това как френската кухня съчетава прецизна техника, внимание към детайла и възможност за творческа интерпретация. Теринът е не просто ястие, а демонстрация на кулинарно майсторство, което изисква както технически умения, така и артистичен усет за комбиниране на вкусове и текстури.

Източник:
  • https://www.thespruceeats.com/what-is-terrine-4156845
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C3%89tal_de_charcutier-traiteur.JPG
Още по темата:
  • Боб на фурна с домати и спанак Боб на фурна с домати и спанак
  • Бързи гювечета с картофи, гъби и яйце Бързи гювечета с картофи, гъби и яйце
  • Шарен боб в гювеч с бекон и чесън Шарен боб в гювеч с бекон и чесън
  • Задушени зеленчуци в гърне Задушени зеленчуци в гърне
5.0/5 1 оценка

Коментари към Френският терин - специален готварски съд и вкусно ястие

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Френският терин - специален готварски съд и вкусно ястие
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 01:29
    Коментирайте "Френският терин - специален готварски съд и вкусно ястие"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Любопитни факти от кулинарния свят
  • Боб на фурна с домати и спанак
  • Бързи гювечета с картофи, гъби и яйце
  • Шарен боб в гювеч с бекон и чесън
  • Задушени зеленчуци в гърне
  • Пилешки пилаф в гювече
  • Гювечета от сирене, домати и кашкавал с чубрица и люта чушка
  • Гювечета с яйца в подлучена сметана и сирене
  • Гювечета от картофи с гъби и лук
  • Миш-маш в гювече с кашкавал и яйце
  • Бабиният гювеч
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2105 дни, 9 часа и 42 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2218 дни, 13 часа и 53 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 9 часа и 40 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 2 часа и 21 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 9 часа и 12 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 16 часа и 13 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival