Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Индийско орехче

Индийско орехче

Индийско орехче - изображение

Индийското орехче е сърцевината на костеливата част от плодовете на дърво, носещо същото име, което живее почти 100 години, а през първите 40 от тях активно ражда плодове.

Приложение, състав и лечебни свойства

Свойствата на индийското орехче са познати още на Древен Рим и Древна Гърция. Тогава хората са го използвали за лечение на много заболявания, добавяли са го в храната и са ароматизирали въздуха с него.

В ядките на растението се съдържат:

  • витамини - А, от група В, РР, Н, Е;
  • минерали - фосфор, желязо, магнезий, калций, хлор, сяра, натрий, цинк, мед, йод и други;
  • етерични масла;
  • нишесте;
  • пектин.

Полезните свойства на индийското орехче се проявяват при употреба на малки дози от ядката. Действа стимулиращо и тонизиращо върху сърдечносъдовата и нервната системи.

В Източната медицина се използва за лечение на мъже с бърза еякуация, импотентност и други отклонения, свързани с липса на сексуално желание.

Съвсем малки количества от ядката са в състояние да успокоят нервната система, да възвърнат изгубения сън. Добавяйки продукта в масажно масло или горещ чай, той проявява сгряващ ефект и помага в борбата с първите признаци на простуда, повишава имунитета.

Гъста паста, приготвена на основата на индийско орехче и топло слънчогледово олио, може да се използва за лечение на миозит, артрит, ревматизъм и остеохондроза. Топлата паста се нанася върху болното място, покрива се с найлон и тъкан. Компресът престоява 10-20 минути, докато се охлади напълно.

Индийското орехче помага при запек, диария и други нарушения на стомашно-чревната дейност, също така при загуба на апетит и срещу излишно образуване на газове. За целта се смесват по 125 грама обезмаслено кисело мляко и вода, към тях се прибавят по 1/3 чаена лъжица сух джинджифил и индийско орехче. Комбинацията се приема наведнъж.

Употреба в кулинарията

Смляното индийско орехче намира широко приложение в хранителната промишленост и кулинарията. Добавя се при приготвянето на печива, десерти от извара, баници, шоколадови изделия, сосове, компоти, супи, гарнитури, ястия от зеленчуци и месо. Отлично се съчетава с домати, затова е една от съставките в доматените сокове и кетчупа, които се предлагат в търговската мрежа.

Ядката се използва и в процеса на направа на алкохолни напитки (вино, пунш, глинтвайн) и коктейли на млечна с основа като ароматизатор. Употребява се още в рибените консерви, пикантните къри смеси и други хранителни продукти.

И още...

Освен прах от индийското орехче се получава и етерично масло, което се прилага при ароматерапии, като аромат за парфюми, в производството на цигари и тютюн за лули.

От кората на дървото се извлича есенция, която в Европа се употребява широко при приготвянето на сосове, сирена и горчица.

Опасни и вредни свойства

В индийското орехче се съдържат елемицин, метилендим-си амфетамин и други вещества с халюциногенен и наркотичен ефекти. Консумацията на 3-4 пресни или сушени плода може да доведе до тежко хранително отравяне, съпроводено със спазми, дезориентация, учестено сърцебиене, еуфория, ступор, несвързана реч, наркотична интоксикация, халюцинации.

Приемът на големи количества индийско орехче може да бъде причина за изпадане в кома или смърт.

При поява на някой от изброените по-горе симптоми следва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Маслото от индийско орехче е противопоказно за бременни жени, за хора с епилептични пристъпи и при свръхчувствителност към съставките на растението.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода9,5 мл.
Белтък21 гр.
Мазнини49 гр.
Въглехидрати7,5 гр.
Калории557 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини: А, от група В, РР, Н, Е; минерали - фосфор, желязо, магнезий, калций, хлор, сяра, натрий, цинк, мед, йод и други; етерични масла

ДРУГИ

Други полезнинишесте; пектин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиБотаника