Гювечета от пилешко с гъби и зеленчуци, запечатани с бутер тесто
Необходими продукти:
2 парчета пилешки гърди
200-250 грама гъби
4 неголеми картофа
2 големи моркова
2 стръка целина
1 глава лук
1 чаена чаша зелен грах
1-2 скилидки чесън
3 супени лъжици брашно
15-20 грама масло
1 чаена чаша пилешки или зеленчуков бульон (може вода)
2 чаени чаши прясно мляко
сол и смлян черен пипер на вкус
по една щипка кайенски пипер и индийско орехче
1 яйце
бутер тесто
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешките гърди и зеленчуците на приблизително еднакви по големина кубчета.
В дълбок тиган сгорещете 1-2 супени лъжици зехтин и изпържете в него лука в продължение на 5-7 минути. След това прибавете месото и нека се приготвя около 5 минути, докато придобие златист цвят.
Ред е на гъбите, сложете и тях в съда, подсолете и пържете 5-7 минути на силен огън. Добавете чесъна, 30 секунди по-късно маслото и разбъркайте. Сложете брашното и останете продуктите да се приготвят, като разбърквате, докато брашното ги покрие и започне да променя цвета си (около 2-3 минути). Налейте бульона/водата, след минута прясното мляко и прибавете картофите, морковите, целината и подправките. Когато течността заври, затворете съда с капак и нека ястието се задушава на слаб огън до готовност на зеленчуците (около 12-15 минути), като през това време разбърквате периодично. Накрая сложете граха и след 3-5 минути свалете тигана от котлона.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Разточете тестото (ако е замразено, предварително го размразете) и от него изрежете кръгове, които да са по-големи от отвора на гювечетата, които ще използвате.
Разпределете сместа от зеленчуците, месото и гъбите в подготвените съдове заедно със соса.
Разбийте леко яйцето с 1-2 супени лъжици вода и намажете гърлата на гювечетата. Затворете ги с тестото, което също намажете с яйцето. Направете по повърхността няколко дупки, за да може да се изпарява течността през тях.
Запечете в загрятата фурна за около 10-12 минути, "капачетата" ще придобият златист цвят.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г 6510
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МОРКОВИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Задушено пиле с картофи
- Зимна припънка, Зимненка
Коментари към Гювечета от пилешко с гъби и зеленчуци, запечатани с бутер тесто