Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Гювечета от ориз с гъби, чесън и сметана

Гювечета от ориз с гъби, чесън и сметана

Гювечета от ориз с гъби, чесън и сметана - изображение

Необходими продукти:

  • 500 грама гъби
  • 1-2 глави лук
  • 1-2 моркова
  • 1,5 чаени чаши ориз
  • 6-8 скилидки чесън
  • 4-5 супени лъжици олио
  • 3-4 супени лъжици краве масло
  • 1/2 чаена чаша течна сметана
  • сол, копър, черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Измийте ориза в голямо количество вода, като разтриете зърната между дланите си, за да отстраните обвивката им.

Главите кромид и морковите обелете, след което лука нарежете на полукръгчета, а морковите - на сламки.

Гъбите измийте, подсушете и нарежете на плочки.

Сгорещете олиото в тиган на силен огън и в него изпържете гъбите, докато се зачервят, като междувременно разбърквайте.

След това добавете лука, морковите и пържете още няколко минути.

Измийте копъра, подсушете го и нарежете.

На дъното на глинени гювечета сложете по няколко лъжици гъби със зеленчуци, след това ориз, смесен с копъра (тази смес да заеме около 2/3 от съда).

Поръсете с черен пипер, подсолете и залейте съдържанието на гювечетата с вода, чието количество да бъде около 1 сантиметър над ориза.

Сложете по няколко скилидки чесън в ориза и сложете съдовете във фурната за половин час (градусите да бъдат 180).

Когато извадите гювечетата, проверете ориза, той трябва да е почти готов. Сложете по малко масло в гърнетата и налейте по 2-3 супени лъжици готварска сметана във всяко.

Увеличете градусите на фурната до 200 и върнете гювечетата в нея за още 10 минути.

Готовото ястие поднесете горещо.

Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povar.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниДиетиСъставкиВидеоХранене при...БотаникаПроизводителиПсихологияЛайфстайлИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиЛечения