Гювечета от ориз с гъби, зеленчуци и чесън
Необходими продукти:
500 гъби
1-2 глави лук
1-2 моркова
1,5 чаена чаша ориз
6-8 скилидки чесън
4-5 супени лъжици олио
4-5 супени лъжици масло
1/2 чаена чаша готварска сметана
копър, сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте ориза в голямо количество вода, като го стриете между дланите си, за да падне обвивката на зърната.

Лука и морковите обелете, лука нарежете на полукръгчета, а морковите - на сламки.

Измийте гъбите, подсушете ги и нарежете на плочки. Ако са малки - на четвъртинки.

Нагорещете олиото и в него изпържете гъбите, докато се зачервят. Тогава прибавете лука и морковите, няколко минути по-късно свалете съда от котлона.

Копъра нарежете ситно.

Във всяко гювече сложете по няколко лъжици от запържената смес, след това от ориза, смесен с копъра (оризът да заема не повече от 2/3 от съда). Подправете на вкус и добавете по няколко скилидки чесън. Налейте вода, която да бъде 1 сантиметър над продуктите.

Поставете гювечетата във фурната и нека ястието се приготвя в продължение на 30 минути при температура от 180 градуса.
След това проверете готовността на ориза. Ако е почти готов, сложете по няколко парченца масло в гювечетата, налейте по 2-3 супени лъжици сметана във всяко, увеличете градусите до 200 и върнете ястието във фурната за още 10 минути.

Поднесете горещо.

Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ливадна виолетка
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Ливаден пачи крак
- Полската сърнела
- Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Кафяво - червена миризливка
- Полска печурка, Червенушка
Коментари към Гювечета от ориз с гъби, зеленчуци и чесън