Черен дроб със зеленчуци в гювече
Необходими продукти:
500-600 грама черен дроб по избор (свински, говежди или телешки)
700 грама картофи
2 средни глави лук
2 средни моркова
1 чаена лъжица мед (1,5 чаена лъжица захар)
2-3 супени лъжици доматено пюре
2-3 супени лъжици брашно
олио
сол, смлян черен пипер и подправка за месо - на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте старателно черния дроб, нарежете го на големи парчета с дебелина около 1,5 сантиметра, а тях на по-малки. Отново измийте в гевгир и подсушете.
Обелете картофите, нарежете ги на малки кубчета и запържете в нагорещено олио за около 9-10 минути, като бъркате непрекъснато. Подсолете на вкус и прехвърлете в друг съд.
В тигана налейте олио, в което задушете за около 10 минути нарязания лук и едро настърганите моркови (до прозрачност на лука).
След това прибавете доматеното пюре, захарта/меда, сол и черен пипер на вкус, налейте около 1 чаена чаша гореща вода и нека всичко се задушава в продължение на 3-4 минути.
Оваляйте всяко парче черен дроб в брашно, сложете в гевгир, разклатете, за да падне излишното количество.
Сгорещете олио в отделен съд и по дъното му подредете един ред дроб. Запържете го в за около 2 минути от всяка страна, докато се зачерви. Подправете на вкус.
След това вземете гювечета или един голям гювеч. На дъното на съда сложете ред картофи, а върху тях черен дроб.
Разпределете доматения сос и налейте малко вода (ако използвате гювечета - по 4-5 супени лъжици във всяко, ако готвите в гювеч - 1 чаена чаша).
Затворете с капак и поставете във фурната. Включете я на 200 градуса и нека ястието се приготвя около 15-20 минути след загряването й. След това изключете, но не вадете съда още 5-10 минути.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Намалете високата температура със суров картоф
- Сладък картоф
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Защо е полезно да ядем пастет от черен дроб
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Как да си захванем роза с помощта на суров картоф?
Коментари към Черен дроб със зеленчуци в гювече