Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пилешко с хариса, картофи и праз

Пилешко с хариса, картофи и праз

Пилешко с хариса, картофи и праз - изображение

Необходими продукти:

  • 1 килограм горни бутчета
  • 5 смачкани скилидки чесън
  • по 1 супена лъжица пушен червен пипер, кимион
  • 3 супени лъжици паста хариса
  • сокът от 2 лимона + 1/4 чаена чаша лимонов сок
  • 700 грама картофи, нарязани на кубчета
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица сух магданоз
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1/2 чаена чаша нарязан свеж магданоз
  • 2 супени лъжици мед
  • 1/2 чаена чаша копър (свеж)
  • 1 супена лъжица сумак
  • 2 стръка праз, нарязани на тънки полумесеци
  • кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Мариновайте месото: сложете пилешкото в голяма купа и го подправете със сол и черен пипер. Прибавете чесъна, кимиона, пушения пипер, пастата хариса и сокът от 2 лимона. Разбъркайте добре, за да се овалят всички парчета месо, след което покрийте и оставете за 30 минути в хладилник, за да се овкуси.

Затоплете фурната на 220 градуса.

Картофите разпръснете по половината от голяма тава за печене и ги полейте със зехтин. Подправете със сол, черен пипер и сух магданоз. От другата страна на тавата подредете овкусеното пилешко месо.

Печете за 30 минути.

През това време от киселото мляко, подправено със сол и черен пипер, свежия магданоз, меда, копъра и сумака, заедно с 1/4 чаена чаша лимонов сок пригответе соса. Разбъркайте добре, за да се комбинират всички продукти и оставете настрана.

Извадете от фурната тавата, върху картофите сложете праза и лимоновата кора, разбъркайте леко. Върнете във фурната и печете за още 20 минути, докато ястието придобие апетитна коричка.

Сервирайте пилешкото върху картофите и полейте със соса.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasty.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиХранене при...ДиетиАнкети