Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Други сосове и подправки Лютива паста Хариса

Лютива паста Хариса

Лютива паста Хариса - изображение

Необходими продукти:

  • 120 грама сухи люти чушки
  • 1 чаена лъжица семена ким
  • 1 чаена лъжица семена кориандър
  • 1 чаена лъжица семена от кимион
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица сол (или на вкус)
  • 2 супени лъжици зехтин (+още за съхранение)

Начин на приготвяне:

накисване на чушките

Накиснете сушените чушки за 30 минути в гореща вода.

подправки

Докато чушките се накисват, сгорещете сух тиган и запечете подправките, докато отпуснат аромата си.

подправки

Счукайте подправките в хаванче или ги смелете в кафемелачка.

Прецедете чушките, като запазите течността им.

почистете чушките

Почистете ги от семената и дръжките (по желание използвайте ръкавици).

смелете продуктите

Сложете чушките, подправките, солта и чесъна в кухненски робот и смелете (или счукайте в хаванче).

паста хариса

Докато мелите продуктите добавете зехтина към сместа, като от време на време обирате продуктите от стените на каната на робота. Ако искате по-течна паста, добавете малко от течността, в която бяха накиснати чушките.

Вкусът на пастата Хариса ще се обогати през следващите дни, но ако желаете може да добавите още сол или други продукти по избор, като кориандър, чушки, сушени домати, лимон, мента и други.

полейте със зехтин

Прехвърлете пастата в буркан и покрийте повърхността с тънък слой зехтин. Приберете в хладилник и съхранявайте до 1 месец. След всяко използване, добавяйте отново тънък слой зехтин върху пастата.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиДиети