Лютива паста Хариса

Необходими продукти:
- 120 грама сухи люти чушки
- 1 чаена лъжица семена ким
- 1 чаена лъжица семена кориандър
- 1 чаена лъжица семена от кимион
- 3-4 скилидки чесън
- 1 чаена лъжица сол (или на вкус)
- 2 супени лъжици зехтин (+още за съхранение)
Начин на приготвяне:
Накиснете сушените чушки за 30 минути в гореща вода.
Докато чушките се накисват, сгорещете сух тиган и запечете подправките, докато отпуснат аромата си.
Счукайте подправките в хаванче или ги смелете в кафемелачка.
Прецедете чушките, като запазите течността им.
Почистете ги от семената и дръжките (по желание използвайте ръкавици).
Сложете чушките, подправките, солта и чесъна в кухненски робот и смелете (или счукайте в хаванче).
Докато мелите продуктите добавете зехтина към сместа, като от време на време обирате продуктите от стените на каната на робота. Ако искате по-течна паста, добавете малко от течността, в която бяха накиснати чушките.
Вкусът на пастата Хариса ще се обогати през следващите дни, но ако желаете може да добавите още сол или други продукти по избор, като кориандър, чушки, сушени домати, лимон, мента и други.
Прехвърлете пастата в буркан и покрийте повърхността с тънък слой зехтин. Приберете в хладилник и съхранявайте до 1 месец. След всяко използване, добавяйте отново тънък слой зехтин върху пастата.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЮРВИТАЛ BIOENHANCER PRO капсули * 60
ПЮРВИТАЛ НОРМА ДЖЕСТ капсули * 60
ХЕРБАМЕДИКУС ЗАГРЯВАЩ КОНСКИ БАЛСАМ 500 мл
КРЕМ С ЛЕЧЕБНА КАЛ, ЧИЛИ И ЕВКАЛИПТ 250 мл VOM PULLACH HOF
ЕВЕЛИН КОЗМЕТИКС ГЛАНЦ ЗА УГОЛЕМЯВАНЕ НА УСТНИ С ЧИЛИ OH! MY LIPS LIP MAXIMIZER 4,5 мл
ГОРЧИЦА ЧИЛИ 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Пържени чушки с чесън и магданоз
- Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Мариновани чушки Халапеньо с мащерка и риган
- Люти чушки - полезни свойства и вреди
- Пиле с червени чушки и сос от три вида пипер
- Пълнени сурови чушки с извара, сметана и чесън
- Салата от печени зелени чушки със сирене, рукола и меден дресинг
- Бобена разядка със зеленчуци, чесън и лук
Коментари към Лютива паста Хариса