Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Люта чушка

Люта чушка

Люта чушка - изображение

Лютите чушки са популярна в целия свят подправка към различни ястия. Особено използвани са в някои култури, за чиито национални кухни е характерен пикантният вкус. Най-люти са червените сортове.

Продуктът съдържа огромно количество витамини (над 40): ниацин, холин, фолиева киселина, тиамин, бета-каротин, пиридоксин, рибофлавин и аскорбинова киселина. В състава му влизат повече от 20 минерала, сред които манган, желязо, цинк, калций и фосфор, както и редица други подобряващи работата на организма вещества.

люта чушка

Здравната полза на лютите чушки за човешкото здраве се дължи именно на наличието на витамини, микро- и макроелементи в растението.

Умерената консумация на пиперливия зеленчук повишава апетита, нормализира работата на храносмилателната система и ускорява метаболизма. Освен това, лютите чушки оказват благоприятно влияние върху дейността на черния дроб и мозъка. Полезни са за хора, които страдат от безсъние, алергия, бронхиална астма, простуда, епилепсия, хепатит и атеросклероза. Твърди се, че "изгарящото" растение е в състояние да забави развитието на злокачествени тумори.

люта чушка

Чушките помагат на организма да произвежда ендорфин, който повишава устойчивостта на човека към стрес и значително увеличава прага на болката. Консумацията на растението подобрява кръвообращението и подсилва имунната система.

Резултати от проведени изследвания сочат, че лютият зеленчук може да се прилага като терапия при захарен диабет.

люта чушка

Лютите чушки имат свойството да разширяват кръвоносните съдове и да стабилизират сърдечната дейност, което ги прави полезни при повишено артериално налягане, защото връщат стойностите му до нормалните.

Капсациноидите, които влизат в състава на пикантния продукт, помагат в борбата с бактериите, които загиват при взаимодействие с острия сок. Така чушките се превръщат в ефективно средство при стомашни и чревни разстройства, ангини и хранителни отравяния.

люта чушка

Вреда и противопоказания

При използване на люти чушки като добавка към храната следва да се внимава те да нямат контакт с лигавици и отворени рани.

Растението би могло да навреди на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт. Консумацията му е в състояние да причини изгаряния, затова следва да бъде умерена.

люта чушка


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info; grounde.ru; www.1zoom.me; vesti.dp.ua; vredpolza.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода90,2 мл.
Белтък2 гр.
Мазнини0,2 гр.
Въглехидрати1,5 гр.
Калории40 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

ниацин, холин, фолиева киселина, тиамин, бета-каротин, пиридоксин, рибофлавин и аскорбинова киселина; желязо, цинк, калций и фосфор

ДРУГИ

Други полезникапсаицин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиДиети