Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Люти чушки - полезни свойства и вреди

Люти чушки - полезни свойства и вреди

от 30 авг 2017г., обновено на 28 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Люти чушки - полезни свойства и вреди - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Лютите чушки са популярна в целия свят подправка към различни ястия. Особено използвани са в някои култури, за чиито национални кухни е характерен пикантният вкус. Най-люти са червените сортове.

Лютите чушки принадлежат към семейство Картофови, заедно с чушките и доматите. Съществуват много сортове люти чушки, като кайен и Халапеньо.

Капсаицинът е основното биоактивно растително съединение в тях, което е отговорно за уникалния им остър вкус и много от техните ползи за здравето.

Хранителен състав на лютите чушки

Люти чушки

Продуктът съдържа огромно количество витамини (над 40): ниацин, холин, фолиева киселина, тиамин, бета-каротин, пиридоксин, рибофлавин и аскорбинова киселина. В състава му влизат повече от 20 минерала, сред които манган, желязо, цинк, калций и фосфор, както и редица други подобряващи работата на организма вещества.

Здравната полза на лютите чушки за човешкото здраве се дължи именно на наличието на витамини, микро- и макроелементи в растението.

Една супена лъжица (15 грама) сурова (прясна), червена люта чушка съдържа:

  • 6 калории
  • 88% вода
  • 0,3 грама протеин
  • 1,3 грама въглехидрати
  • 0,8 грама захари
  • 0,2 грама фибри
  • 0,1 грама мазнини

Чушките са богат източник на мощния антиоксидант витамин C, който е важен за заздравяването на раните и поддържането на имунната система. Витамин B6 в парливия зеленчук има важна роля в енергийния метаболизъм, а витамин K1 (филохинон) е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите и бъбреците. Калият е основен минерал, който изпълнява различни функции в човешкия организъм и може да намали риска от сърдечни заболявания, когато се приема в адекватни количества. Съдържанието на мед в лютите чушки е важно за здравето на костите и невроните. Богат източник са и на бета-каротин, който тялото превръща във витамин A. Освен това пикантните чушлета съдържат големи количества капсаицин, както и антиоксидантни каротеноиди, важни за здравето. Основните биоактивни растителни съединения в тях са:

  • Капсантинът - основен каротеноид в червените люти чушки - до 50% от общото съдържание на каротеноиди. Той е отговорен за червения им цвят. Мощните му антиоксидантни свойства се борят с рака.
  • Виолаксантин - основният каротеноиден антиоксидант в жълтите люти чушки. Представлява 37-68% от общото съдържание на каротеноиди.
  • Лутеин - съдържа се най-много в зелените (неузрели) люти чушки. Нивата му намаляват с узряването. Високата консумация на лутеин е свързана с подобрено здраве на очите.
  • Капсаицин - едно от най-изследваните растителни съединения в лютите чушки. Отговорно е за острия им (горещ) вкус и много от здравните ефекти на чушките.
  • Синапова киселина - антиоксидант с много потенциални ползи за здравето.
  • Ферулова киселина - антиоксидант, предпазващ от различни хронични заболявания.

Съдържанието на антиоксиданти в зрелите червени люти чушки е много по-високо от това в неузрелите зелени чушки.

Полезни свойства на лютите чушки

Люти чушки

Умерената консумация на пиперливия зеленчук повишава апетита, нормализира работата на храносмилателната система и ускорява метаболизма. Освен това, лютите чушки оказват благоприятно влияние върху дейността на черния дроб и мозъка. Полезни са за хора, които страдат от безсъние, алергия, бронхиална астма, простуда, епилепсия, хепатит и атеросклероза. Твърди се, че "изгарящото" растение е в състояние да забави развитието на злокачествени тумори.

Чушките помагат на организма да произвежда ендорфин, който повишава устойчивостта на човека към стрес и значително увеличава прага на болката. Консумацията на растението подобрява кръвообращението и подсилва имунната система.

Резултати от проведени изследвания сочат, че лютият зеленчук може да се прилага като терапия при захарен диабет.

Лютите чушки имат свойството да разширяват кръвоносните съдове и да стабилизират сърдечната дейност, което ги прави полезни при повишено артериално налягане, защото връщат стойностите му до нормалните.

Капсациноидите, които влизат в състава на пикантния продукт, помагат в борбата с бактериите, които загиват при взаимодействие с острия сок. Така чушките се превръщат в ефективно средство при стомашни и чревни разстройства, ангини и хранителни отравяния.

Облекчават болката

Капсаицинът, основното биоактивно растително съединение в лютите чушки, има свойството да се свързва с рецепторите за болка - нервни окончания. Това предизвиква усещане за парене, но не причинява реални наранявания. Високата консумация на люти чушки (или капсаицин) може да намали чувствителността на болка с времето, като намалява способността на човек да усеща лютия вкус на чушките. Освен това има способността да направи рецепторите за болка нечувствителни към друг дискомфорт, като киселини, причинени от киселинен рефлукс.

В проведено проучване се установява, че при ежедневен прием на 2,5 грама червени люти чушки от хора, страдащи от киселини, болката се влошава в началото на 5-седмичното лечение, но се подобрява състоянието с течение на времето. Друго 6-седмично проучване подкрепя предходното, като доказва, че при ежедневен прием на 3 грама люти чушки се подобрява състоянието при хора с киселинен рефлукс.

Ефектът на намалена чувствителност изглежда не е постоянен. Доказано е, че се възвръща чувствителността 1 до 3 дни след спирането на консумацията на капсаицин.

Помагат при отслабване

Затлъстяването е сериозно здравословно състояние, което увеличава риска от много хронични заболявания, като сърдечни заболявания и диабет. Доказателства сочат, че капсаицинът може да насърчи свалянето на тегло чрез намаляване на апетита и увеличаване на изгарянето на мазнини. Проучване установява, че редовната консумация на люти чушки, съдържащи капсаицин преди хранене, води до намален прием на калории. Не всички проучвания са установили същите ефекти.

В комбинация със здравословен начин на живот, яденето на чили чушки може да допринесе за поддържане на здравословно тегло. С течение на времето може да се развие толерантност към ефектите на капсаицина и да се ограничи неговата ефективност.

Потенциални вреди и противопоказания от консумацията на люти чушки

При използване на люти чушки като добавка към храната следва да се внимава те да нямат контакт с лигавици и отворени рани.

Растението би могло да навреди на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт. Консумацията му е в състояние да причини изгаряния, затова следва да бъде умерена. Болки в стомаха и диария могат да се проявят при някои хора. Някои от симптомите са болка в корема, усещане за парене в червата, спазми и болезнена диария. Това се случва по-често при хора със синдром на раздразненото черво. Лютите чушки могат да влошат симптомите при хора, които не консумират редовно парливия зеленчук. Поради тази причина, трябва да се ограничи консумацията на люти чушки и други пикантни храни от тези хора.

Лютите чушки могат да имат неблагоприятни ефекти при някои хора, а много индивиди не харесват зеленчука поради усещането за парене след консумацията му. Отговорното вещество, свързващо се с рецепторите за болка и предизвикващо интензивно усещане за парене, е капсаицинът. Много често причинява силна болка, възпаление, подуване и зачервяване. С течение на времето, редовното приемане на капсаицин може да направи определени неврони на болката да станат нечувствителни към болка.

Източник:

edaplus.info; healthline.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Люти чушки Халапеньо - полезни свойства и противопоказания Люти чушки Халапеньо - полезни свойства и противопоказания
  • Сладка червена чушка Сладка червена чушка
  • Сладка зелена чушка Сладка зелена чушка
4.5/5 4 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода90,2 мл.
Белтък2 гр.
Мазнини0,2 гр.
Въглехидрати1,5 гр.
Калории40 кал.

Витамини и минерали

ниацин, холин, фолиева киселина, тиамин, бета-каротин, пиридоксин, рибофлавин и аскорбинова киселина; желязо, цинк, калций и фосфор

Други

Други полезникапсаицин

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ПЮРВИТАЛ BIOENHANCER PRO капсули * 60
25.00лв.

ПЮРВИТАЛ BIOENHANCER PRO капсули * 60

ПЮРВИТАЛ НОРМА ДЖЕСТ капсули  * 60
56.00лв.

ПЮРВИТАЛ НОРМА ДЖЕСТ капсули * 60

ХЕРБАМЕДИКУС ЗАГРЯВАЩ КОНСКИ БАЛСАМ 500 мл
9.50лв.

ХЕРБАМЕДИКУС ЗАГРЯВАЩ КОНСКИ БАЛСАМ 500 мл

КРЕМ С ЛЕЧЕБНА КАЛ, ЧИЛИ И ЕВКАЛИПТ 250 мл VOM PULLACH HOF
20.60лв.

КРЕМ С ЛЕЧЕБНА КАЛ, ЧИЛИ И ЕВКАЛИПТ 250 мл VOM PULLACH HOF

ЕВЕЛИН КОЗМЕТИКС ГЛАНЦ ЗА УГОЛЕМЯВАНЕ НА УСТНИ С ЧИЛИ OH! MY LIPS LIP MAXIMIZER 4,5 мл
12.50лв.

ЕВЕЛИН КОЗМЕТИКС ГЛАНЦ ЗА УГОЛЕМЯВАНЕ НА УСТНИ С ЧИЛИ OH! MY LIPS LIP MAXIMIZER 4,5 мл

ГОРЧИЦА ЧИЛИ 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
5.20лв.

ГОРЧИЦА ЧИЛИ 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

Коментари към Люти чушки - полезни свойства и вреди

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Люти чушки - полезни свойства и вреди
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 08:05
    Коментирайте "Люти чушки - полезни свойства и вреди"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Крият ли рискове за здравето печените чушки
  • Люти чушки Халапеньо - полезни свойства и противопоказания
  • Отгледайте си богата реколта пипер по мързеливия начин
  • Пълнени сурови чушки с извара, сметана и чесън
  • Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
  • Сладка червена чушка
  • Рулца от печени чушки с извара и орехи
  • Спазвайте 4 основни правила, когато отглеждате пипер
  • Салата с артишок и червени чушки
  • Пиле с червени чушки и сос от три вида пипер
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 28 дни, 10 часа и 40 мин.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 193 дни, 19 часа и 40 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 20 часа и 9 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 11 часа и 9 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 11 часа и 21 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 11 часа и 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival