Чили кон карне с царевичен хляб
Необходими продукти:
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 1/2 глави червен лук, 2 нарязани на полумесеци, 1/2 на ситно
- 6 смачкани скилидки чесън
- 1 супена лъжица лют пипер на люспи
- 1 супена лъжица семена кимион
- 50 грама сушени домати в мазнина (отцедени добре)
- 400 грама консерва от нарязани домати
- 2 зелени люти чушки, нарязани
- 2 супени лъжици соев сос
- 2 консерви боб от 400 грама, отцеден
- 2 чаени лъжици сух риган
- 15 грама свеж кориандър
- кисело мляко или заквасена сметана за сервиране (по желание)
за хляба:
- 30 милилитра олио от рапица (или слънчогледово)
- 150 грама царевично брашно + още за доомесване
- 150 грама обикновено бяло брашно
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
- 2 чаени лъжици захар
- 250 милилитра пълномаслено прясно мляко
- 2 супени лъжици бял винен оцет
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно по желание
Начин на приготвяне:
В касерола изпържете лука, нарязан на полумесеци в зехтина, докато омекне за 10 минути. Добавете чесъна и продължете пърженето за още 10 минути до карамелизиране на лука. Ако има нужда и започне да залепя по тигана и загаря, сипете малко вода.
Пригответе царевичния хляб, докато пържите зеленчуците. Загрейте фурната на 200 градуса и намазнете правоъгълна тавичка за кекс с олио и поръсете с царевично брашно. В купа смесете всички сухи съставки, след което към тях сипете млякото, оцета, мазнината и половината от зеления лук (ако ползвате такъв), подправете с щипка сол. Омесената смес прехвърлете в приготвената тавичка и поръсете с останалия лук. Печете за 30 минути, докато хлябът стане златист, а при тест с клечка, тя излиза чиста от него. Охладете за 10 минути, след което прехвърлете хляба върху решетка и изчакайте пълното му изстудяване.
Докато печете хляба запечете на сух тиган лютия пипер и семената кимион, докато освободят аромата си, след това ги счукайте в хаванче и оставете настрана.
С кухненски робот или чопър смелете двата вида домати заедно с лютите чушки и соевия сос, за да се получи еднородна смес.
Към доматената смес сложете боба, 150 милилитра вода, печените подправки и ригана. Разбъркайте добре и прехвърлете в тенджера. Задушавайте за 15 минути под капак, ако има нужда добавете още малко вода.
Сервирайте ястието поръсено с нарязания на ситно лук, листенца кориандър и лъжица заквасена сметана или кисело мляко. Добавете и царевичния хляб при поднасяне.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник:
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЮРВИТАЛ НОРМА ДЖЕСТ капсули * 60
ЕВЕЛИН КОЗМЕТИКС ГЛАНЦ ЗА УГОЛЕМЯВАНЕ НА УСТНИ С ЧИЛИ OH! MY LIPS LIP MAXIMIZER 4,5 мл
ГОРЧИЦА ЧИЛИ 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
ХЕРБАМЕДИКУС ЗАГРЯВАЩ КОНСКИ БАЛСАМ 500 мл
ПЮРВИТАЛ BIOENHANCER PRO капсули * 60
КРЕМ С ЛЕЧЕБНА КАЛ, ЧИЛИ И ЕВКАЛИПТ 250 мл VOM PULLACH HOF
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Люти чушки - полезни свойства и вреди
- Боб с наденица и кисело зеле
- Сладък сос чили
- Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
- Бобови култури
- Боб с пилешко месо
- Чай от бобени шушулки при диабет
- Запечен боб с наденица и чесън
- Пикантни скариди в бирен сос
Коментари към Чили кон карне с царевичен хляб