Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Чили кон карне с царевичен хляб

Чили кон карне с царевичен хляб

Чили кон карне с царевичен хляб - изображение

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 1/2 глави червен лук, 2 нарязани на полумесеци, 1/2 на ситно
  • 6 смачкани скилидки чесън
  • 1 супена лъжица лют пипер на люспи
  • 1 супена лъжица семена кимион
  • 50 грама сушени домати в мазнина (отцедени добре)
  • 400 грама консерва от нарязани домати
  • 2 зелени люти чушки, нарязани
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 2 консерви боб от 400 грама, отцеден
  • 2 чаени лъжици сух риган
  • 15 грама свеж кориандър
  • кисело мляко или заквасена сметана за сервиране (по желание)

за хляба:

  • 30 милилитра олио от рапица (или слънчогледово)
  • 150 грама царевично брашно + още за доомесване
  • 150 грама обикновено бяло брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 2 чаени лъжици захар
  • 250 милилитра пълномаслено прясно мляко
  • 2 супени лъжици бял винен оцет
  • 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно по желание

Начин на приготвяне:

В касерола изпържете лука, нарязан на полумесеци в зехтина, докато омекне за 10 минути. Добавете чесъна и продължете пърженето за още 10 минути до карамелизиране на лука. Ако има нужда и започне да залепя по тигана и загаря, сипете малко вода.

Пригответе царевичния хляб, докато пържите зеленчуците. Загрейте фурната на 200 градуса и намазнете правоъгълна тавичка за кекс с олио и поръсете с царевично брашно. В купа смесете всички сухи съставки, след което към тях сипете млякото, оцета, мазнината и половината от зеления лук (ако ползвате такъв), подправете с щипка сол. Омесената смес прехвърлете в приготвената тавичка и поръсете с останалия лук. Печете за 30 минути, докато хлябът стане златист, а при тест с клечка, тя излиза чиста от него. Охладете за 10 минути, след което прехвърлете хляба върху решетка и изчакайте пълното му изстудяване.

Докато печете хляба запечете на сух тиган лютия пипер и семената кимион, докато освободят аромата си, след това ги счукайте в хаванче и оставете настрана.

С кухненски робот или чопър смелете двата вида домати заедно с лютите чушки и соевия сос, за да се получи еднородна смес.

Към доматената смес сложете боба, 150 милилитра вода, печените подправки и ригана. Разбъркайте добре и прехвърлете в тенджера. Задушавайте за 15 минути под капак, ако има нужда добавете още малко вода.

Сервирайте ястието поръсено с нарязания на ситно лук, листенца кориандър и лъжица заквасена сметана или кисело мляко. Добавете и царевичния хляб при поднасяне.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиДиетиБотаникаЛайфстайл