Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Гръцка мусака на рулца

Гръцка мусака на рулца

Гръцка мусака на рулца - изображение

Необходими продукти:

  • 2 големи патладжана
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 3 скилидки чесън, смачкани
  • 2 чаени лъжици сух риган
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 3/4 чаена лъжица канела
  • 650 грама агнешка кайма
  • 2 супени лъжици доматена паста (концентрат)
  • 100 милилитра червено вино
  • 1 чаена лъжица балсамов оцет
  • 700 грама доматен сос (пассата)
  • 300 грама рикота
  • 180 грама кисело мляко
  • 1 жълтък
  • голяма щипка индийско орехче
  • 70 грама настърган пармезан
  • свеж риган за сервиране

Начин на приготвяне:

Отрежете краищата на патладжана. Нарежете патладжана на тънки 7-8 милиметрови резени по дължина. Краищата накълцайте на дребно. Ако се опасявате, че патладжанът е горчив, може да го посолите.

Изпържете в 1 1/2 супена лъжица зехтин лука и накълцания на ситно патладжан за около 5-6 минути, докато омекнат. Добавете чесъна, сушения риган, кимиона, канелата и гответе за 2 минути, след това прехвърлете в чиния.

В тигана сложете останалата мазнина и изпържете каймата, като по време на готвенето я раздробите на трохи. Когато покафенее прибавете доматената паста, минута по-късно сипете виното и оставете да ври 2-3 минути, докато сосът се редуцира на половина.

Върнете зеленчуците в тигана при каймата, сипете балсамовия оцет и 200 грама от доматения сос. Подправете със сол и черен пипер на вкус, покрийте и варете, като бъркате периодично за 12 минути. Накрая варете още 5 минути без капак, за да се сгъсти соса.

Междувременно опечете патладжаните намазани със зехтин на грил тиган или скара за около 4 минути, докато омекнат и придобият апетитни ивици от скарата. Оставете да се охладят.

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете голяма правоъгълна тава с мазнина.

Разбийте рикотата, киселото мляко, жълтъка, индийското орехче и 1/3 чаена чаша пармезан в купа.

Сипете останалия доматен сос в тавата.

Вземете резен от патладжана и го намажете със сместа от рикота, като оставите по 1 сантиметър от краищата без плънка. Сложете малко от месната плънка и навийте на руло и подредете в приготвената тавичка. По този начин пригответе всички резени патладжан.

Поръсете накрая с останалия пармезан и печете за 40-50 минути докато ястието се препече добре и стане златисто. Поръсете с пресен риган.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиБотаника