Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Патладжани

Патладжани

от 02 яну 2013г., обновено на 28 яну 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Патладжани - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Коментари
Свързаност

Древните гърци са смятали патладжана за "ябълката на безумието" (който консумира патладжан, ще изгуби ума си), а на Изток са го наричали "зеленчук на дълголетието". От 19 век патладжанът заема полагащото му се място сред вкусните и много полезни растения.

Състав на патладжана

В патладжана се съдържат: захар, белтъчини, мазнини, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, сяра, бром, хлор, алуминий, желязо, йод, молибден, флуор, кобалт, мед, цинк, балансиран комплекс от микроелементи и витамини В1, В2, B6, B9, С, Р, PP, D.

Специалистите-диетолози потвърждават, че в патладжаните има много от така наречените баластни вещества (целулоза, пектин и други), които на практика не се преработват и не се абсорбират, но допринасят за извеждането на излишния холестерол от организма. Ефектът, който се постига, може да бъде значително по-голям, отколкото от прием на лекарствени продукти. Следователно, ястията от зеленчука предпазват от атеросклероза, исхемична болест на сърцето, бъбречно-каменна и други болести, за чието развитие е виновен излишъкът на холестерол.

Медта, чието количество в състава на патладжаните е значително, помага за кръвообразуването, затова растението се препоръчва за консумация при анемия.

Патладжани

Полезни свойства на патладжана

Патладжаните се характеризират с бактерицидни и лечебни свойства. Освен при анемия и за понижаване нивото на холестерола, те са полезни при захарен диабет, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, особено при отоци, свързани с отслабена сърдечна дейност. Голямото количество калий в продукта подсилва функционирането на сърцето и допринася за извеждането на течността от организма.

Консумацията на патладжани е полезна също при подагра, тъй като увеличава извеждането на солите на пикочната киселина с урината.

Многото органични киселини в състава на зеленчука го правят ефективен в лечебното хранене при атеросклероза. Има диуретично действие и стимулира чревната дейност, полезен е при запек. Меката нежна целулоза в патладжана регулира киселинно-алкалния баланс, при това количеството на холестерола се понижава много, като в отделни случаи стига до 40%.

Специфичният горчив привкус се дължи на вещество, наречено соланин М, което във високи концентрации е отровно. В зеленчука количествата от него са много малки и не са причина за безпокойство. Освен това горчивината лесно може да се премахне, като патладжанът се нареже на парчета, посипе се със сол, а след известно време се изплакне със студена вода и се отцеди от течността. Горчивината изчезва също при сваряване или печене на зеленчука, след което той трябва леко да се отцеди.

Патладжан

Най-полезните и вкусни патладжани с лечебни свойства са тези, които имат синьо-черна кора/кожа, продълговати и тесни са, нямат много семена.

Ястията от зеленчука са много полезни за страдащи от заболявания на черния дроб и бъбреците. В продукта се съдържат относително големи количества мед и желязо, които повишават нивото на хемоглобина в кръвта и подобряват цвета на кожата.

Благодарение на ниското съдържание на въглехидрати в продукта и ниската му калоричност, той е подходящ за включване в менюто на хора с наднормено тегло и захарен диабет.

Сокът от патладжани има бактерицидни свойства и се използва за ускоряване на заздравяването на рани.

Зеленчукът запазва своите качества при изсушаване или замразяване, както и при други видове обработка.

Патладжан

Вреда и противопоказания

Не се препоръчва консумацията на презрели патладжани, тъй като в тях се съдържа алкалоидът соланин. След натравяне с това вещество се наблюдават гадене, диария, повръщане, чревни колики и понякога задух.

В случаи на натравяне действието на веществото може да се неутрализира с помощта на прясно мляко или яйчен белтък. За да се предотврати нежеланата реакция, патладжаните трябва да се обработят термично преди употреба.

Източник:

edaplus.info
Снимки: edaplus.info; pixabay.com

3.6/5 5 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода91.0 мл.
Белтък1,2 гр.
Мазнини0.1 гр.
Въглехидрати4.5 гр.
Калории24 кал.

Витамини и минерали

калий, мед, желязо; витамини В1, В2, B6, B9, С, Р, PP, D

Други

Други полезнипектин, целулоза, органични киселини

Коментари към Патладжани

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Патладжани
    www.framar.bg 
    на 15 November 2025 в 08:30
    Коментирайте "Патладжани"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
  • Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
  • Салата от печен патладжан, домати и прясна моцарела
  • Пълнени патладжани с кайма, домати и кашкавал
  • Пълнени патладжани с боб, гъби и зеленчуци
  • Патладжани с кашкавал и доматен сос
  • Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
  • Лесна лазаня с патладжан и рикота
  • Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
  • Салата от печени патладжани и чушки с рукола и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ЛипосаркомЛипосарком

Липосарком

от 14 ное 2025г.Прочети повече
Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

от 14 ное 2025г.Прочети повече
Доц. Владева: Пандемията Диабет – пийте вода и регулирайте теглото, за да сте здравиДоц. Владева: Пандемията Диабет – пийте вода и регулирайте теглото, за да сте здрави

Доц. Владева: Пандемията Диабет – пийте вода и регулирайте теглото, за да сте здрави

от 13 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 14 дни, 21 часа и 27 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 24 дни, 17 часа и 39 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НУТРИКОСТ МАЛТОДЕКСТРИН прах 454 г

ВИТАМИН B12 сублингвални таблетки 1000 мкг * 180 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ВИТАЛЕРС ВИТАМИН D3 ДЖУНИЪР капки 30 мл

ФИТОБИОС АНТИАЦИД дъвчащи таблетки * 20

БЪЗАК сироп 500 мл РУАН 2010

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 18:18:58

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: Десислава Младенова от 14 ное 2025г. в 17:37:56

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:45:01

АЗАКС таблетки 500 мг * 3 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:44:21

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: Алекс от 14 ное 2025г. в 16:42:37
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival