Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Патладжани

Патладжани

от 02 яну 2013г., обновено на 28 яну 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Патладжани - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Коментари
Свързаност

Древните гърци са смятали патладжана за "ябълката на безумието" (който консумира патладжан, ще изгуби ума си), а на Изток са го наричали "зеленчук на дълголетието". От 19 век патладжанът заема полагащото му се място сред вкусните и много полезни растения.

Състав на патладжана

В патладжана се съдържат: захар, белтъчини, мазнини, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, сяра, бром, хлор, алуминий, желязо, йод, молибден, флуор, кобалт, мед, цинк, балансиран комплекс от микроелементи и витамини В1, В2, B6, B9, С, Р, PP, D.

Специалистите-диетолози потвърждават, че в патладжаните има много от така наречените баластни вещества (целулоза, пектин и други), които на практика не се преработват и не се абсорбират, но допринасят за извеждането на излишния холестерол от организма. Ефектът, който се постига, може да бъде значително по-голям, отколкото от прием на лекарствени продукти. Следователно, ястията от зеленчука предпазват от атеросклероза, исхемична болест на сърцето, бъбречно-каменна и други болести, за чието развитие е виновен излишъкът на холестерол.

Медта, чието количество в състава на патладжаните е значително, помага за кръвообразуването, затова растението се препоръчва за консумация при анемия.

Патладжани

Полезни свойства на патладжана

Патладжаните се характеризират с бактерицидни и лечебни свойства. Освен при анемия и за понижаване нивото на холестерола, те са полезни при захарен диабет, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, особено при отоци, свързани с отслабена сърдечна дейност. Голямото количество калий в продукта подсилва функционирането на сърцето и допринася за извеждането на течността от организма.

Консумацията на патладжани е полезна също при подагра, тъй като увеличава извеждането на солите на пикочната киселина с урината.

Многото органични киселини в състава на зеленчука го правят ефективен в лечебното хранене при атеросклероза. Има диуретично действие и стимулира чревната дейност, полезен е при запек. Меката нежна целулоза в патладжана регулира киселинно-алкалния баланс, при това количеството на холестерола се понижава много, като в отделни случаи стига до 40%.

Специфичният горчив привкус се дължи на вещество, наречено соланин М, което във високи концентрации е отровно. В зеленчука количествата от него са много малки и не са причина за безпокойство. Освен това горчивината лесно може да се премахне, като патладжанът се нареже на парчета, посипе се със сол, а след известно време се изплакне със студена вода и се отцеди от течността. Горчивината изчезва също при сваряване или печене на зеленчука, след което той трябва леко да се отцеди.

Патладжан

Най-полезните и вкусни патладжани с лечебни свойства са тези, които имат синьо-черна кора/кожа, продълговати и тесни са, нямат много семена.

Ястията от зеленчука са много полезни за страдащи от заболявания на черния дроб и бъбреците. В продукта се съдържат относително големи количества мед и желязо, които повишават нивото на хемоглобина в кръвта и подобряват цвета на кожата.

Благодарение на ниското съдържание на въглехидрати в продукта и ниската му калоричност, той е подходящ за включване в менюто на хора с наднормено тегло и захарен диабет.

Сокът от патладжани има бактерицидни свойства и се използва за ускоряване на заздравяването на рани.

Зеленчукът запазва своите качества при изсушаване или замразяване, както и при други видове обработка.

Патладжан

Вреда и противопоказания

Не се препоръчва консумацията на презрели патладжани, тъй като в тях се съдържа алкалоидът соланин. След натравяне с това вещество се наблюдават гадене, диария, повръщане, чревни колики и понякога задух.

В случаи на натравяне действието на веществото може да се неутрализира с помощта на прясно мляко или яйчен белтък. За да се предотврати нежеланата реакция, патладжаните трябва да се обработят термично преди употреба.

Източник:

edaplus.info
Снимки: edaplus.info; pixabay.com

3.6/5 5 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода91.0 мл.
Белтък1,2 гр.
Мазнини0.1 гр.
Въглехидрати4.5 гр.
Калории24 кал.

Витамини и минерали

калий, мед, желязо; витамини В1, В2, B6, B9, С, Р, PP, D

Други

Други полезнипектин, целулоза, органични киселини

Коментари към Патладжани

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Патладжани
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 10:05
    Коментирайте "Патладжани"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • 10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме
  • Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
  • Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
  • Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
  • Патладжан
  • Как да премахнете горчивия вкус на патладжана
  • Лазаня от патладжани с кайма, пармезан и моцарела
  • Салата от печен патладжан, домати и прясна моцарела
  • Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
  • Консерва от патладжани с моркови, чушки и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 191 дни, 21 часа и 40 мин.

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 2011 дни, 9 часа и 8 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 13 часа и 9 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 13 часа и 21 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 13 часа и 28 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 13 часа и 35 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КФД НУТРИШЪН ОМЕГА 3 ПЛЮС капсули * 90

АВЕН КСЕРАКАЛМ A.D. КОНЦЕНТРАТ УСПОКОЯВАЩ 40мл

ДЖЕНТИК ДЪЛГОЛЕТИЕ ЗДРАВИ СТАВИ капсули * 60

ДЖЕНТИК ДЪЛГОЛЕТИЕ КЛЕТЪЧНО ОБНОВЯВАНЕ капсули * 60

ДЖЕНТИК ДЪЛГОЛЕТИЕ ФОРМУЛА КРАСОТА капсули * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival