Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
Доматената манджа е предпочитано ястие през лятото, когато можем да намерим пресни продукти за приготвянето й. Основните зеленчуци, които се използват са домати, чушки и патладжани. Разбира се, разновидностите са десетки: сгъстена с брашно или не, с тиквички или без, с моркови или без, с чесън или без. Има хора, които толкова харесват вкуса на лятната манджа, че си я консервират за зимата. В такива случаи е необходимо към продуктите да се добави и оцет, който при ястието за директна консумация не се използва.
Предлагаме ви няколко варианта за доматена манджа, сред които и рецепта за консервиране.
Доматена манджа с печени чушки и патладжани (сгъстена с брашно)
Необходими продукти:
- 10 печени чушки
- 2-3 печени патладжана
- 3-4 настъргани обелени домата
- 3-4 скилидки чесън (нарязан на кръгчета)
- 1 дафинов лист
- 10-12 зърна черен пипер
- сол на вкус
- 4-5 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица (с връх) брашно
- 100 милилитра вода
- 1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Налейте олиото в тенджера, която сложете на среден огън. Когато мазнината се нагорещи, в нея изсипете доматите и намалете температурата на котлона. Варете на бавен огън, докато доматеният сос се сгъсти (около 30 минути). След това сложете сол, дафиновия лист, чесъна, черния пипер. Добавете нарязаните печени чушки и патладжани, варете в продължение на 10 минути на слаб огън.
Направете каша от брашното и водата и я изсипете в ястието. Варете още 10-15 минути и след като се сгъсти, свалете от котлона. Едва тогава прибавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте.
Знаете ли, че първото в света ястие на основата на домати се среща в книга с рецепти от 1692 година, издадена в Неапол? При това авторът на рецептата твърди, че я е заимствал от Испания. |
Лятна манджа от домати и патладжани с чушка и морков
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 1 чушка
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 200 милилитра доматен сок
- 100 милилитра олио
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете лука на полукръгчета, моркова настържете.
Запържете до златисто кромида и тогава към него добавете моркова. Няколко минути по-късно налейте доматения сок и оставете зеленчуците да се задушават за кратко.
Междувременно нарежете патладжана на неголеми кубчета, изсипете в зеленчуковата смес и задушете за няколко минути. След това добавете и чушката, нарязана на кубчета и гответе ястието до готовност на всички продукти.
Доматена манджа за консервиране
Необходими продукти:
- 1 килограм патладжани
- 1,5 килограма домати
- 1 килограма сладки чушки
- 500 грама стар лук
- 200 грама моркови
- 1/2 средна по големина глава чесън
- 100 милилитра олио
- 50 милилитра оцет (9%)
- 50 грама захар
- 50 грама сол
- 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер
- 1/2 люта чушка или на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, нарежете ги на кръгчета с дебелина около 5 сантиметра. Ако зеленчуците са много големи, предварително ги разрежете на две по дължина.
Поръсете кръгчетата (или полукръгчетата) с около 1 чаена лъжица сол, разбъркайте и притиснете с някаква тежест, за да може да се отдели сока им.
Оставете патладжаните за момента и се заемете с останалите зеленчуци.
Измийте морковите и чушките, сложете ги върху хартиени кърпи (кухненска ролка), които ще поемат излишната влага.
Когато зеленчуците се подсушат, обелете морковите и ги настържете, а чушките нарежете на полукръгчета с приблизителна дебелина 3-5 милиметра.
Лютата чушка разрежете на две, почистете от семената и нарежете на малки парчета.
В голяма дебелостенна тенджера изсипете морковите, добавете лука, сладките чушки и лютата. Следват кубчетата патладжани, които може първо да изплакнете под течаща вода, лека да изцедите и тогава да сложите при останалите зеленчуци.
Обелете скилидките чесън, нарежете ги едро и изсипете и тях в тенджерата. Подсолете продуктите, поръсете с черния пипер, налейте олиото, оцета и разбъркайте.
Обелете доматите и ги смелете с помощта на блендер или небелени ги разрежете на две и настържете на едро ренде.
Залейте зеленчуците с доматения сок и оставете сместа да заври на среден огън. След това намалете температурата на котлона до минимална и варете ястието около 40 минути, като разбърквате.
Докато доматената манджа се готви, стерилизирайте буркани (и капаците им).
Когато ястието е готово, разпределете го в бурканите, които затворете веднага. Изчакайте да се охладят и съхранявайте на суха и прохладно място.
Да ви е вкусно!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
НАСЛАДА 50 мл
НовОСЕМЧАТКА тинктура 50 мл
НовДЕРМЕДИКС ГЕЛ ЗА УЛТРАЗВУК ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ТЯЛОТО 250 мл.
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
ФИОННА BODY FIRMING АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО С ЛЮТА ЧУШКА И ЗЕЛЕНО КАФЕ 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Домат
- Как доматите влизат в менюто на европейците
- Преборете акнето с пилинг маска от домат и захар
- Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Полезни и вредни свойства на чери доматите
- Люти чушки - полезни свойства и вреди
- Отстранете мазолите по краката с домат или смокиново листо
- Домати в кашкавалена панировка
Коментари към Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани