Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
Лятото е сезонът, през който изобилства от плодове и зеленчуци и се стремим те максимално да присъстват на трапезата ни под различни форми, защото предпочитаме да се храним с леки ястия. Поради тази причина сме подготвили две рецепти за лятна манджа с тиквички и патладжани – класическо предложение с множество вариации, които зависят от предпочитанията на човек и от продуктите, с които разполага у дома си. Лятната манджа не изисква специални кулинарни умения, нито използването на екзотични продукти и подправки, което я прави предпочитана храна в забързаното ежедневие.
Лятна манджа с патладжан, тиквички и домати
Необходими продукти:
- 5 супени лъжици зехтин
- 1 голям патладжан
- 3-4 средни тиквички
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка свежа мащерка
- 1 дафинов лист
- 3-4 средни домата
- 1 червена чушка
- свеж босилек за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на кубчета.
Патладжана посолете и оставете за 10-15 минути, така ще се премахне горчивината му. След това го измийте и подсушете. Запържете го на висока температура в 2 супени лъжици зехтин. Когато кубчетата придобият кафеникав цвят, извадете ги в чиния.
Тиквичките подправете със сол и черен пипер. В същия съд, в който запържихте патладжана, налейте още 2 супени лъжици зехтин и запържете тиквичките. За около 5-6 минути те ще омекнат и ще станат кафеникави, тогава ги извадете от тигана и сложете в чинията при патладжана.
Подправете на вкус лука и изпържете в останалия зехтин (1 супена лъжица), като намалите температурата на котлона. Необходими са около 6-8 минути, за омекване на лука. Когато това стане, към него прибавете чесъна, мащерката, дафиновия лист и разбъркайте. Минута по-късно сложете доматите, чушката, патладжаните и тиквичките.
Разбъркайте всички зеленчуци, затворете съда с капак и нека ястието къкри около 20 минути на ниска температура.
Ако предпочитате зеленчуците да са много меки, гответе манджата по-дълго време, като периодично я проверявате.
Преди да сервирате ястието, извадете мащерката и дафиновия лист от него, а всяка порция поръсете с нарязани листа пресен босилек.
Лятна манджа с тиквички, нахут и бамя
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 1 глава стар лук
- 1 стрък пресен лук
- 200 грама сварен нахут
- 2 червени чушки
- 4 меки домата
- 200 милилитра доматен сок
- няколко стръка пресен магданоз
- 2 картофа
- 1 морков
- 200 грама бамя
- 2 дафинови листа
- 70 милилитра червено вино
- 1 супена лъжица царевично брашно
- сол, черен и червен пипер
- олио за запръжка
- 150 грама гъби по избор
- 1 литър зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Сгорещете олио в тенджера и в него запържете ситно нарязания стар лук. След това прибавете нарязаните на кубчета тиквички, моркови и домати. Следват доматения сок, нахута, пресния лук и чушките.
Разбъркайте и подправете зеленчуците със сол, черен и червен пипер.
Обелете и нарежете картофите, гъбите също нарежете, почистете бамята. Прибавете ги към зеленчуковата смес и налейте виното и бульона. Разбъркайте, сложете дафиновите листа, зърната черен пипер и оставете ястието да къкри на слаб огън.
Разтворете брашното в малко бульон и изсипете сместа в манджата. Разбъркайте я, тя ще се гъсти. Тогава може да поднесете, като поръсите всяка порция с нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ПАТЛАДЖАН капсули 450 мг * 30 SWR051
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зеленчуци
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Черен ориз с праз и домати
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Печен патладжан с оцет и чесън
- Ливанска разядка Мутабал
- Салата от печен патладжан, домати и прясна моцарела
Коментари към Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички