Запеканка от кайма и патладжани със сос Бешамел
Необходими продукти:
500 грама кайма смес
1 патладжан
1 - 2 глави лук
1 - 2 моркова
1 - 2 супени лъжици доматено пюре
0,5 чаена чаша елда
100 - 150 грама кашкавал
1 - 2 скилидки чесън
магданоз
черен пипер
сол
За соса:
2 супени лъжици брашно
1 - 1,5 чаена чаша прясно мляко
30 - 40 грама масло
черен пипер
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на кръгчета с дебелина 0,5 - 0,7 мм. Посолете всяко от тях и изпържете от двете страни. Извадете в чиния и оставете за момента. Нарежете лука на шайби, морковите настържете на едро ренде. Сложете лука да се запържи за 2 минути, добавете към него морковите и оставете на котлона за още 5 - 7 минути. Изсипете зеленчуците в чиния и се заемете с елдата. Сварете я във вода (съотношението е 1 чаша вода на 0,5 чаша елда) и тогава добавете сол.
Следва да приготвите каймата. Накълцайте магданоза, чесъна намачкайте с преса. Изпържете каймата на порции в олио, намачкайте и добавете сол, доматеното пюре, магданоза, чесъна. Разбъркайте.
Вземете подходящ съд (с размер 24 х 18 см, примерно) и "подредете" запеканката. Първо сложете изпържените кръгчета патладжани, след това разпределете равномерно каймата, после лука с морковите и най-отгоре елдата.
Направете соса. Изсипете брашното в затопленото масло и бъркайте до получаването на еднородна смес. Без да спирате да бъркате добавете млякото (предварително затоплено), вливайки го на тънка струя. Нека сосът заври (задължително бъркайте) и след 1 - 2 минути изключете котлона. Сложете сол и черен пипер на вкус, магданоз и разбъркайте.
Залейте ястието със соса и поставете във фурната за около 20 минути при 180 градуса. 5 - 7 минути, преди да извадите запеканката, поръсете с настърган кашкавал.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СЕРИЯ ДЪЛГОЛЕТИЕ СОЕВА КАЙМА 330 г
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ПАТЛАДЖАН капсули 450 мг * 30 SWR051
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Запеканка от макарони с пилешко месо и сос бешамел
- Бутер баница с кайма
- Зеленчукова запеканка с извара
- Царевична запеканка със спанак
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
Коментари към Запеканка от кайма и патладжани със сос Бешамел