Печен патладжан с пармезан и млечен сос

Необходими продукти:
- 1 средно голям патладжан
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 чаена чаша галета
- 1/2 чаена чаша настърган патладжан
- 1 яйчен белтък
За млечния сос:
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах
- 1/2 чаена лъжичка сух магданоз
- 1/2 чаена лъжичка суха мащерка
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса и покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене, след което я подмажете с олио.
- В чист найлонов плик смесете галетата с пармезана и разбъркайте добре.
- В купа разбийте яйчния белтък, докато започне леко да се пени.
- Измийте добре патладжана, нарежете го на дебели филийки и след това на 4-5 пръчици.
- Потопете в разбития белтък и ги поставете в плика с галетата и пармезана.
- Завийте и внимателно разклатете, за да се покрият равномерно със сместа.
- Подредете пръчиците патладжан в тавата, без да се застъпват.
- Печете в продължение на 15 минути до златист цвят. Обръщайте ги на всеки 3-4 минути.
- През това време пригответе млечния сос, като смесите съставките в малка купа и разбъркате добре.
- Поднесете "панирания" патладжан топъл, гарниран с чесновия сос.
Приятен апетит!
Снимки: thekitchn.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Как да се отървем от болестите по пипера и патладжана?
- Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
- Патладжани с кашкавал и доматен сос
- Пълнени патладжани с кайма, домати и кашкавал
- Консерва от патладжани с моркови, чушки и чесън
- Рецепти за консерва от патладжани с чушки
Коментари към Печен патладжан с пармезан и млечен сос