Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Бестила (марокански пай)

Бестила (марокански пай)

Бестила (марокански пай) - изображение

Традиционният марокански пай се приготвя с месо от гълъб, но спокойно може да го направите с пилешко, както ще видите в тази рецепта. Ястието не се приготвя лесно, затова е и част от празничните рецепти, които присъстват по специални случаи на мароканската трапеза. Вижте всички стъпки за приготвянето на интересния пай.

Необходими продукти:

  • 8 броя пилешки бутчета без кожа
  • 2 глави лук - нарязани
  • 3 скилидки чесън
  • 3/4 чаена чаша джинджифил на прах
  • 3/4 чаена лъжичка кориандър на прах
  • 3/4 чаена лъжичка канела
  • голяма щипка шафран
  • 2 1/2 чаени чаши пилешки бульон
  • 1 чаена лъжица сол
  • 2 чаени лъжици лимонов сок
  • 3 яйца
  • 2 супени лъжици мед
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 супена лъжица накълцана прясна мащерка
  • 1 супена лъжица нарязан магданоз
  • 9 броя кори за баница
  • 6 супени лъжици разтопено масло
  • 2 чаени чаши филирани печени бадеми
  • пудра захар и канелена захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и чесъна. Сложете ги в тенджера заедно с пилешкото месо, джинджифила, кориандъра, канелата и шафрана. Оставете да престои 1 час.

След като пилето се е овкусило с подправките, изсипете бульона в тенджерата и посолете на вкус. Сложете върху котлона на силна степен и след като течността заври, намалете температурата. Оставете ястието да къкри в продължение на час, докато месото се сготви.

Извадете пилешкото в чиния и го обезкостете. Прецедете бульона, така че да останат само чесънът и лукът в тенджерата - тях ги запазете за по-късно. Изплакнете съда, върнете бульона в него и добавете лимоновия сок. Варете го на висока температура, докато се редуцира и остане само 1 чаша течност, след което намалете котлона.

В малка купа разбийте яйцата с меда. Бавно ги изсипете в бульона, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат яйцата. Бъркайте, докато получите сос. Проверете дали е готов, като прокарате дървена лъжица по дъното на тенджерата – трябва да остава чиста следа след нея. Свалете от котлона и овкусете със сол и черен пипер.

Накъсайте пилето на малки парчета и го сложете в соса. Прибавете лука, магданоза, мащерката и смесете всичко добре.

Загрейте фурната на 200 градуса. Покрийте дъното и стените на тавичка с диаметър 22 см с алуминиево фолио и намажете с разтопено масло.

Поставете един лист за баница в тавата, така че краищата да излизат извън нея. Намажете го с масло и поставете втория лист перпендикулярно на първия, за да могат ръбовете да не се покриват. Сложете и следващи трети и четвърти лист, опитвайки се отново да ги разминавате.

пай

Сипете половината бадеми по дъното, отгоре разпределете плънката с пилешкото месо. Покрийте с останалите бадеми и завийте корите върху пая.

Намажете останалите листи от баницата с масло и ги подредете един върху друг. Изрежете кръг с диаметър около 25 см и покрийте пая с него, като краищата вкарате около стените на съда. Намажете с останалото масло и поръсете с канелена захар.

Сложете да се пече в горещата фурна, след като минат 20 минути намалете градусите на 170 и оставете за още 20 минути. По време на печенето, ако горната част стане прекалено кафява, покрийте с лист алуминиево фолио, но не го притискайте в краищата, а просто го поставете свободно върху пая. След като извадите от фурната, оставете за 5 минути да се охлади и поръсете с пудра захар.

Извадете пая от тавичката, нарежете го и го поднесете топъл.

пай


За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tarasmulticulturaltable.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиЛайфстайлДиетиНовиниАнкети