Сладоледен пай с бадеми и шоколад с карамел
Сладоледеният пай е идеален десерт след голяма празнична вечеря, защото може да се приготви няколко дни предварително и да се извади от фризера, непосредствено преди сервиране. Освен това се приготвя и много лесно.
Необходими продукти:
за основата:
- краве масло и брашно за намазняване на тавичката
- 200 грама твърди бадемови бисквити
- 1 супена лъжица захар
- 4-7 супени лъжици краве масло, разтопено
за пълнежа и топинга:
- 4 чаени чаши ванилов сладолед
- 1 чаена чаша шоколад с карамел, натрошен
- 1/2 чаена чаша шоколадов ганаш
- 2 супени лъжици печени филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160 градуса. Намазнете дъното и стените на кръгла тавичка и я поръсете с брашно.
основата:
Смелете до фино твърдите бадемови бисквити и захарта. Добавете 4 супени лъжици (или повече, ако е необходимо) краве масло, докато сместа се хомогенизира. Разпределете сместа равномерно в тавичката и притиснете по дъното, за да оформите тънък блат. Изпечете основата за 12-14 минути или до леко покафеняване, извадете от фурната и оставете да изстине напълно.
пълнежа и топинга:
В голяма купа намачкайте сладоледа и смесете с натрошения шоколад с карамел. Изсипете внимателно сладоледената смес върху охладената основа и загладете с гумена шпатула. Замразете за поне 2 часа, след което изсипете върху тортата тънък слой шоколадов ганаш и гарнирайте с препечени филирани бадеми. Отново замразете пая за поне 2 часа да стегне. Оставете пая за 5-10 минути на стайна температура, преди да сервирате, след което нарежете на парчета и поднесете.
*Може да съхраните пая опакован с фолио до 1 седмица във фризер.
Да ви е сладко!
myrecipes.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Портокалова пита-флан с ядливи цветя
- Овчарски пай
- Замразен пай с лайм
- Пай със солена плънка
- Сладоледена торта от извара, кондензирано мляко и сушени плодове
- Суров мини пай с тиква
- Тиквен пай с кокосово мляко
- Пръчици ябълков пай с домашен сос карамел
- Мини ябълкови пайчета
- Млечна сладоледена торта с готови рула, орехи и карамел
Коментари към Сладоледен пай с бадеми и шоколад с карамел