6 често допускани грешки при приготвяне на тесто за пай
Приготвянето на тестото за пай, както пошираните яйца и приготвянето на бисквити, е предизвикателство, което може да затрудни всеки кулинарен ентусиаст. Перфектното тесто за пай е маслено, но ако нещо объркате в процеса, ще получите мазна и влажна смес, която няма да може да оформите в тавичката за пай.
Може да използвате хранителен процесор или да омесите тестото на ръка, да използвате шортенинг, вместо краве масло или водка, вместо вода. Има няколко трудности, които много често създават проблеми, без значение кои продукти и метод сте избрали. За щастие можете да ги избегнете доста лесно, ако знаете 6-те често допускани грешки при приготвянето на перфектното тесто за пай:
1. Съставките, които използвате са твърде топли
Когато приготвяте тестото за пай, стремете се да използвате студени продукти. Подобно на приготвянето на бисквити, тестото за пай изисква образуване на възможно най-малко глутен, което означава, че продължителното месене и топлината трябва да се избягват.
Брашното, кравето масло или шортенинга трябва да бъдат задължително студени, както и водата, оцета, водката или каквато течност използвате, за да може да приготвите студено тесто. Ако денят е горещ, сложете всички продукти в хладилника, преди да приготвите тестото. Ако маслото започне да се разтапя, докато го месите с брашното, сложете го в хладилника или фризера, докато се охлади и стегне. Разтопеното масло няма да придаде на тестото желаната хрупкавост след печене, затова не го използвайте.
2. Маслото ви е нарязано на много големи парчета
Когато нарязвате кравето масло, за да го прибавите към брашното и да направите тесто ръчно или с уред, парчетата, които използвате, трябва да са с размерите на леща или грах, дори по-малки от тези, които се използват за приготвяне на бисквитено тесто. Ако парчетата са твърде големи, маслото ще се разтопи и ще остави дупки в тестото, когато го печете. Ако са твърде малки, няма да получите нежната текстура, която очаквате.
3. Тестото ви е твърде влажно
Искаме тестото да бъде лепкаво, а не влажно. Това е ключът за идеалното тесто за пай. Ако е твърде влажно, ще бъде наистина много трудно да го разточите. Ако сте добавили малко повече течност, лесно може да поправите консистенцията, като добавите малко повече брашно. Но ако добавите твърде много течност, трябва да започнете да приготвяте наново тестото, защото добавянето на твърде много брашно ще промени съотношението мазнина-брашно, което е необходимо, за да се получи хубава коричка.
4. Не оставяте тестото да почива
Трябва да оставите тестото да се охлади и почине поне 15 минути до 30 минути, преди да го разточите, гарантирайки, че така оформено тестото няма да стане твърде топло и ще позволи на течността, която сте добавили към брашното и маслото да се разпредели по-равномерно. Можете да замразите тестото и след това да го оставите да се размрази в хладилник до 3-4 дни, преди да го използвате. След 4 дни тестото ще започне да се окислява и ще придобие непривлекателен цвят, затова го използвайте преди това.
5. Тестото ви е влажно и залепва, когато го разточите
Тестото ви е хубаво, охладено и отпочинало, но когато го разточите откривате, че залепва и е трудно да се прехвърли в тавичката за пай, без да го разкъсате. Има няколко начина да се презастраховате, че това няма да се случи. Първо трябва да се уверите, че точилката, тестото и повърхността, върху която ще разточвате тестото, са поръсени изобилно с брашно. Това ще помогне на тестото да не залепва. Премахнете излишното брашно от оформеното тесто, преди да го поставите във формичката за пай, в противен случай може да изгори при печене. Ако сте добавили твърде много брашно върху оформеното тесто за пай, то ще изсъхне и ще се напука.
Може да използвате плик за оформяне на пай, който е много удобен за оформяне на перфектен кръг. Поръсете с брашно и сложете тестото вътре, затворете плика и разточете. Друг вариант е да разточите тестото между две големи кръгли гумени поставки. Без много да цапате и без специално оборудване ще имате чудесно оформено тесто за пай.
6. Разточвате тестото във формата/ тавата за пай
Когато поставите тестото в тавичка за пай по ваш избор, често срещана грешка е да разточите тестото в нея и да го подгънете по краищата на тавата. Това създава проблем, когато печете пая. По-добрият метод е да оформите тестото върху набрашнена кухненска повърхност, след което да го поставите в тавичката за пай и да притиснете леко по ръба, за да приберете краищата по стените на тавичката.
След като тази част е свършена, можете или да запечете пая или да приготвите вкусен пълнеж, да оформите декорация върху пая и да го запечете. Бъдете креативни.
myrecipes.com
Коментари към 6 често допускани грешки при приготвяне на тесто за пай