Миди
Мидите са ценена храна не само от любителите на морски продукти, но и от привържениците на здравословното хранене. Не са висококалорични и дават на организма множество полезни вещества.
Състав и полезни свойства
Доказано е, че съдържат повече белтъчини дори от рибата и говеждото. Богат източник са на минерални соли и витамини.
Редовната консумация на миди подобрява обмяната на веществата и подсилва имунитета, предотвратява развитието на чернодробни заболявания, действа положително върху мозъчната дейност. Освен това те са добро профилактично средство срещу развитието на артрит, влияят добре върху зрението.
Веществата, влизащи в състава на тези морски продукти, стимулират кръвообращението и активизират процеса на извеждане на шлаки и токсини от тялото. Мидите действат благоприятно и върху щитовидната жлеза (както всички морски храни), не допускат появата на нервни разстройства.
Съдържат кобалт, манган, фосфор, желязо, витамини от група В. Изяждайки 100 грама, организмът получава необходимата му дневна доза аскорбинова киселина.
Повлияват благоприятно сърдечни проблеми, благодарение на Омега-3 киселините в тях.
Противопоказания
Мидите не са подходящи за консумация при индивидуална непоносимост към продукта и при установено нарушено съсирване на кръвта.
Снимки: ledi-povar.ru; burgermeister.ru; atlantis-yacht-club.eu
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 82 мл. |
Белтък | 11,5 гр. |
Мазнини | 2 гр. |
Въглехидрати | 3,3 гр. |
Калории | 77 кал. |
Витамини и минерали
кобалт, желязо, манган, фосфор; витамини В, С |
Други
Други полезни | Омега - 3 мастни киселини |
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Мидена супа със сметана и бяло вино
- Пържени миди с лук
- Паеля с миди, скариди и пилешко
- Сос Хо - пикантен сос с морски дарове
- Миди скалопини върху пюре от пащърнак
- Зеленчуци с морски дарове и вино на фурна
- Миди с домати и чесън
- Миди в масло на тиган
- Лингуини с лимон и миди
- Миди с масло и майонеза
Коментари към Миди