Как да изберем и почистим миди
Мидите вече са достъпен деликатес, може да ги намерим и консумираме целогодишно, дори далеч от морето. Има някои условия, с които да се съобразим, когато купуваме миди - тъй като вече са достъпни навсякъде е добре да знаем как точно да изберем и почистим мидите.
1. Изберете правилните миди - какво означава това? В магазина вземете само тези миди, които са със затворена черупка, отворените са мъртви. Веднага след като се приберете у дома, отворете торбата в която са, за да могат да дишат. Също така изхвърлете всички миди, които са начупени, надрани, или повредени по какъвто и да е начин. Важно е да съхранявате мидите на хладно място.
2. Точно преди да ги сготвите, ги накиснете в чиста вода за 20 минути. Докато те дишат изхвърлят пясъка. След 20 минути ще има по-малко сол и пясък в черупките им.
3. Повечето миди имат "брада". Това са много влакна, които излизат от черупката на мидата. За да я премахнете, хванете брадата с кърпа и издърпайте в посока на "затварянето" на черупката. Този метод няма да разкъса мидата, докато в противен случай ще я убиете. Изхвърлете нишките.
4. Извадете мидите от водата, но не ги прецеждайте през гевгир, защото така ще върнете пясъка, утаен на дъното, върху тях. Отново ги поставете във вода в друга чиста купа.
5. С твърда четка изтъркайте мидите, за да отстраните всички остатъци от пясък, раковини и др. Изплакнете мидите под хладка вода от чешмата и оставете настрана. Изсушете с кърпа, преди да ги сготвите.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: dish.allrecipes.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Пържени миди с лук
- Мидена супа със сметана и бяло вино
- Сос Хо - пикантен сос с морски дарове
- Паеля с миди, скариди и пилешко
- Миди скалопини върху пюре от пащърнак
- Миди
- Зеленчуци с морски дарове и вино на фурна
- Миди с домати и чесън
- Миди в масло на тиган
- Лингуини с лимон и миди
Коментари към Как да изберем и почистим миди