Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Кокос

Кокос

Кокос - изображение

Кокосът е кръгъл плод на кокосовата палма, който има твърда влакнеста черупка, тънка кафява обвивка и бяла вътрешна част, която се консумира прясна или сушена, под формата на трици или настъргана.

Съдържа множество полезни вещества, натурални масла и антиоксиданти. Източник е на: калий, калций, магнезий, фосфор, витамини Е, С и В, фолиева киселина, целулоза, натурални захари, мазнини, протеини и въглехидрати. Консумацията на бялата му вътрешна част подобрява храносмилането и зрението, възстановява силите, повишава имунитета, възпрепятства развитието на сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Кокосовите хранителни продукти понижават нивото на "лошия" холестерол, действат благоприятно върху имунитета, стимулират размножаването на здрава чревна микрофлора, укрепват костите и зъбите.

Калцият в състава на меката част на плода го прави много полезен за хората, които са предразположени към развитието на остеопороза. А витамин Е подобрява репродуктивната функция.

Маслата, съдържащи се в кокоса помагат за изгарянето на излишните мазнини, като по този начин се поддържа здравословно телесно тегло.

Кокосът има противовъзпалително и антимикробно действия. Намира външно приложение - почиства кожата, прави я мека и еластична.

Противопоказания:

  • при индивидуална непоносимост;
  • при хиперфункция на щитовидната жлеза;
  • при склонност към диария.

 

Научете и за полезните свойства на кокосовото масло, кокосовото мляко и кокосовата вода.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода11,5 мл.
Белтък3,4 гр.
Мазнини33,5 гр.
Въглехидрати6,2 гр.
Калории354 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

калий, калций, магнезий, фосфор, витамини Е, С и В, фолиева киселина

ДРУГИ

Други полезнинатурални захари, целулоза

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиАлт. медицинаДиетиЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлЛюбопитноСнимки