Здравни ползи и хранителен състав на кокосовото мляко
Кокосовото дърво е едно от растенията с най-много приложения, тъй като всяка част от него може да се използва – от листата до корените. Независимо от това, най-желаната част си остава плодът, от който се приготвя и кокосовото мляко. Екзотичният продукт се използва в различни азиатски ястия и е популярен с полезните си мазнини и високото си съдържание на различни витамини, на което се дължат и множеството му ползи за здравето.
Какво представлява кокосовото мляко
Кокосовото мляко представлява течност, която се добива от вътрешната месеста част на узрели кокосови орехи. Непрозрачността и богатият му вкус се дължат на високото съдържание на кокосово масло, което в по-голямата си част представлява наситени мазнини. За разлика от кокосовата вода, намираща се във вътрешността на кокосовия орех, млякото е резултат от комбиниране на месестата част на плода с малко количество вода.
>>> Полезни свойства и приложения на кокосово масло
Кокосовото мляко е традиционна храна в Югоизточна Азия, Южна Азия, Карибския регион и северните части на Южна Америка. Екзотичният продукт е отличен заместител на животинското мляко, което го прави подходящ продукт както за веганите, така и за хората, които страдат от лактозна непоносимост.
Хранителен състав на кокосовото мляко
Кокосовото мляко е висококалорична храна, като около 93% от калориите идват от мазнини, включително наситени мазнини, известни като средноверижни триглицериди. Екзотичният продукт също е отличен източник на няколко витамини и минерали. Една чаша кокосово мляко (240 грама) съдържа:
- калории: 522;
- мазнини: 57 гр;
- протеини: 5 гр;
- въглехидрати: 13 гр;
- фибри: 5 гр;
- витамин С: 11% от препоръчителния дневен прием (ПДП);
- фолат: 10% от ПДП;
- желязо: 22% от ПДП;
- магнезий: 22% от ПДП;
- калий: 18% от ПДП;
- мед: 32% от ПДП;
- манган: 110% от ПДП;
- селен: 21% от ПДП.
В допълнение, някои експерти смятат, че кокосовото мляко съдържа уникални протеини, които могат да осигурят редица ползи за здравето.
Ползи за здравето от кокосовото мляко
Хранителните вещества на кокосовите орехи са концентрирани в сърцевината на плода. Ето защо, за да се извлекат здравословните ползи, трябва да се консумират продукти, направени от месестата част. Такова е и кокосовото мляко.
Насърчаване загубата на тегло
Кокосовото мляко съдържа вид мазнини, наречени средноверижни триглицериди, които стимулират производството на енергия чрез процес, наречен термогенеза. Изследователите предполагат, че средноверижните триглицериди могат да помогнат за:
- намаляване на телесното тегло и натрупването на мазнини;
- пораждане на чувство за ситост след хранене;
- повишаване на чувствителността към инсулин, което може да насърчи загубата на тегло;
- повишаване на издръжливостта при физически упражнения.
Много фактори обаче могат да повлияят на теглото, включително нивата на физическа активност и количеството консумирана храна. Поради това са необходими повече изследвания, за да се оцени как кокосовото мляко може да повлияе на телесното тегло.
Поддържане на сърдечното здраве
Налични са доказателства, според които лауриновата киселина – антиоксидант, присъстващ в кокосовото мляко – може да помогне за предотвратяване на инсулт и сърдечни заболявания. Някои изследвания върху гризачи също показват, че комбинирането на високопротеинова диета с кокосово мляко може да помогне за контролиране на нивата на холестерол.
Въпреки това няма достатъчно доказателства, които да потвърдят твърдението, че кокосовото мляко е полезно за сърцето.
Важно е да се отбележи, че Американската сърдечна асоциация не насърчава консумацията на кокосово мляко, тъй като са налични данни, че може да повиши нивата на „лошия“ холестерол в тялото.
Понижаване на нивата на оксидативен стрес
По време на метаболизма и други процеси човешкото тяло произвежда отпадъчни продукти, наречени свободни радикали. Свободните радикали, които остават в организма, могат да причинят оксидативен стрес, който от своя страна да доведе до различни здравословни състояния, включително рак и сърдечни заболявания.
Антиоксидантите, съдържащи се в кокосовите орехи, са способни да помогнат на тялото да се справи с оксидативния стрес.
>>> Аминокиселината таурин намалява оксидативния стрес и забавя стареенето на клетките
Авторите на проучване, проведено през 2015 г., установяват, че малайзийското кокосово мляко има по-висока антиоксидантна активност от козето и кравето мляко. Освен това изследване от 2020 г. заключава, че фенолното съдържание в кокосовите орехи може да помогне за осигуряване на защита на липидите, протеините и ДНК от увреждане, дължащо се на оксидативния стрес.
Антимикробна активност срещу инфекции
Кокосовите орехи съдържат липид, наречен лауринова киселина, който според някои учени има антимикробни и противовъзпалителни свойства, което предполага, че кокосовото мляко подсилва имунната система.
Скорошно проучване установява, че лауриновата киселина инхибира ефективно растежа на Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae и Mycobacterium tuberculosis. Други учени пък откриват, че липидът предизвиква апоптаза или клетъчна смърт в раковите клетки на гърдата и ендометриума. Въпреки това количеството лауринова киселина, съдържащо се в кокосовото мляко, не е достатъчно, за да се каже, че може да предотврати раково заболяване.
Противопоказания
- В умерени количества кокосовото мляко е полезно за здравето, но честата консумация може да има някои нежелани ефекти.
- Екзотичният продукт съдържа високи нива на калории и мазнини, което означава, че комбинирането му с богато на въглехидрати диета може да доведе до наддаване на тегло.
- Замяната на животинско мляко с кокосово може да означава, че човек приема по-малко калций, витамин D и витамин А. Всеки потребител, който предпочита кокосово мляко, трябва да избере продукт, който е обогатен с тези хранителни вещества, или да консумира храни, богати на тях.
- Хората с алергия към кокос не трябва да консумират кокосово мляко.
- Health benefits of coconut milk: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323743
- Coconut Milk: Health Benefits and Uses: https://www.healthline.com/nutrition/coconut-milk
Коментари към Здравни ползи и хранителен състав на кокосовото мляко