Ползи и вреди на кокосовото масло
Човек от древни времена се възползва от полезните свойства на кокосовото масло. Продуктът се получава от вътрешната част на кокосовите орехи и се предлага широко на пазара като суперхрана. Уникалната комбинация от мастни киселини в него имат положителен ефект върху човешкото здраве - помагат в борбата с излишните мазнини, подобряват здравето на сърцето и мозъчната функция.
Хранителен състав на кокосовото масло
Една супена лъжица кокосово масло съдържа:
- 121 калории;
- 0 грама протеин;
- 13,5 грама мазнини (от които 11,2 грама наситени);
- 0 милиграма холестерол.
В 100 грама от продукта има 862 калории, 100 грама мазнини (от които 87 грама наситени, 1,8 грама полиненаситени и 6 грама мононенаситени мастни киселини). Растителните масла, включително и кокосовото, са прекрасен източник на витамини и други полезни вещества. Съдържа витамините А, Е и С, както и минералите калций и фосфор. Освен това е естествен антиоксидант. Маслото от кокос съдържа почти 100% мазнини, повечето от които са наситени. Структурата им се различава от тази на мазнините от много животински продукти, които се състоят главно от дълговерижни мастни киселини. Кокосовото масло е с високо съдържание на средноверижни мастни киселини. Тялото по-трудно ги превръща в съхранявани мазнини, но по-лесно ги изгаря в сравнение с триглицеридите с дълги вериги.
Ползи на кокосовото масло
Съществуват две разновидности на продукта - хранително масло от кокос, което се използва в кулинарията, и такова, предназначено за козметични цели. Освен това, то намира приложение и като профилактично и лечебно средство при различни заболявания. Редовната консумация на кокосово масло:
- балансира кръвната захар;
- понижава кръвното налягане;
- подобрява храносмилането;
- нормализира обменните процеси в организма.
Укрепва сърдечно-съдовата система и мозъка
Кокосовото масло съдържа естествени наситени мазнини, които повишават нивата на добрия холестерол в тялото. Открито е, че консумацията на продукта намалява нивата на общия и лошия (LDL) холестерол. Също така покачва нивата на добрия (HDL) холестерол в кръвта, намалявайки риска от сърдечни заболявания.
Кокосовото масло съдържа средноверижни триглицериди. При консумирането им те достигат директно в черния дроб. Тялото ги използва като бърз източник на енергия или ги превръща в кетони. Последните имат мощни ползи за мозъка. Учените ги изследват в лечението на епилепсия, болестта на Алцхаймер и други състояния.
Насърчава изгарянето на мазнини и отслабването
Съдържащите се в кокосовото масло мастни киселини могат да намалят апетита и да насърчат организма да изгаря мазнини и калории, осигурявайки бърз източник на енергия за тялото и мозъка. Проучване установява, че консумацията на 15-30 грама от тях дневно увеличава 24-часовия разход на енергия с 5%. Трябва да се има предвид, че кокосовото масло е висококалорично и лесно може да доведе до наддаване на теглото, ако се консумира в големи количества.
Коремните мазнини или висцералната мазнина се натрупва в коремната кухина и около органите. Съдържащите се в кокосовото масло мастни кисели са особено ефективни за намаляване на мазнините в корема.
Притежава антивирусни, противомикробни и противогъбични свойства
Лауриновата киселина представлява около 50% от мастните киселини в кокосовото масло. При усвояването й в тялото се образува вещество, наречено монолаурин. Както лауриновата киселина, така и монолауринът могат да убият вредните патогени - бактерии, вируси и гъбички.
Поддържа здрави кожата, косата и зъбите
Кокосовото масло се използва и в козметиката за подобряване здравето и външния вид на кожата и косата. Проучвания сочат, че продуктът може да овлажни сухата кожа и да намали симптомите на екзема. Кокосовото масло може да предпази и от увреждане на косата. Действа и като слаб слънцезащитен крем, блокиращ около 20% от ултравиолетовите (UV) лъчи. Има доказателства, че използването на кокосово масло като вода за уста заздравява венците, укрепва зъбния емайл и намалява лошия дъх.
Подсилва мозъчната функция при болестта на Алцхаймер
Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция и обикновено засяга по-възрастните хора. Това състояние намалява способността на мозъка да използва глюкозата за енергия. Предполага се, че кетоните могат да осигурят алтернативен източник на енергия за тези неправилно функциониращи мозъчни клетки и да намалят симптомите на болестта на Алцхаймер.
Други ползи на кокосовото масло
- предпазва от остеопороза и други болести на костно-мускулната система и съединителната тъкан;
- препоръчва се за употреба в борбата с хепатит, грип, цитомегалия;
- полезно е за хора, страдащи от чернодробни заболявания и за профилактика срещу такива.
Противопоказания от консумацията на кокосово масло
Ако консумирате за първи път кокосово масло, започнете постепенно с една супена лъжица и увеличете до две лъжици за деня. Яденето на твърде много от продукта може да предизвика гадене. Други странични ефекти включват главоболие, замаяност, умора, болки в ставите или мускулите, стомашно разстройство, втрисане, копривна треска, обриви или други неблагоприятни състояния на кожата. На практика, кокосовото масло не може да бъде опасно за човешкото здраве. Единственият начин да навреди е в случай на алергия, хранително натравяне или прекомерна консумация, като това се случва само при неконтролиран прием на продукта.
healthline.com
Снимки: freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 1.0 мл. |
Белтък | 0.0 гр. |
Мазнини | 99.0 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 862 кал. |
Витамини и минерали
А, Е, С, калций, фосфор |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА КОКОСОВО МАСЛО капсули 1000 мг * 50
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС КОКОСОВО МАСЛО ЕКСТРА ВЪРДЖИН капсули 1000 мг * 120
ПЮР НУТРИШЪН МЕЛАТОНИН С ВКУС НА ЯГОДА желирани таблетки 1 мг * 60 0642
НовКФД НУТРИШЪН КОКОСОВО МАСЛО 900 г
КОКОСОВО МАСЛО 500 мл DXN
ЗОЯ БИО КОКОСОВО МАСЛО БЕЗ АРОМАТ 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Полезни свойства и приложения на кокосово масло
- Кокосови сладки от три продукта
- Кокос (кокосов орех) - полезни и вредни свойства
- Лесен сладкиш с кокосови стърготини и ябълки
- Млечен кокосов кекс
- Бързи кокосови сладки от 3 съставки
- Как да направите домашно кокосово брашно
- Кокосовото масло - незаменимо за здравето на щитовидната жлеза
- Шоколадов десерт с кокос и фъстъци
- По-здравословна ли е кокосовата захар от обикновената
Коментари към Ползи и вреди на кокосовото масло