Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Кокосово брашно

Кокосово брашно

Кокосово брашно - изображение

Кокосовото брашно набира все по-голяма популярност, тъй като хората откриват много ползи за здравето от използването му. То е идеален вариант, ако следвате безглутенова и здравословна диета и търсите алтернатива на другите брашна.

За кокосовото брашно трябва да знаете, че е с високо съдържание на фибри, протеини и здравословни мазнини и с ниско на захари, въглехидрати и калории. Освен това е с нисък гликемичен индекс.
Всички тези ползи правят кокосовото брашно предпочитани сред хората с непоносимост към глутен, вегетарианци, диабетици и спазващи различни хранителни режими, като например Палео.

Вкусът му е леко сладък и приятно кокосов, идеално се вписва както в сладки, така и в солени ястия.

Хранителна стойност

В 1/4 чаена чаша (около 30 грама) кокосово брашно се съдържат:

  • 120 калории;
  • 4 грама мазнини;
  • 10 грама протеин;
  • 10 грама фибри;
  • 16 грама въглехидрати;
  • 2 грама захар.


Обичайно, използването на кокосово брашно е около 2 супени лъжици дневно, т.е. около 15 грама, което са само 8 грама въглехидрати, 5 грама фибри и 60 калории. Това го прави идеално за тези, които се стремят да намалят калориите, следят приема на въглехидрати и се стремят да увеличат добрите фибри в начина си на хранене.

Здравословни ползи

Има много причини да предпочитате кокосовото брашно – то е с високо съдържание на хранителни вещества и ниско на калории. Също така е много необичайно да предизвика храносмилателен дискомфорт, както други брашна.

1. Подпомага метаболизма

Кокосовото брашно съдържа високи нива на здравословни наситени мазнини, които се използват за енергия и спомагат за поддържането на здравословен метаболизъм и балансирани нива на кръвна захар и др.

2. Високо съдържание на полезни фибри

Самото кокосово „месо” съдържа 61% фибри. И тъй като влакната не могат да се абсорбират от организма, някои от калориите и въглехидратите в кокосовото брашно дори не се използват от тялото, а преминават през храносмилателния тракт и подпомагат за изчистването на организма от токсините и отпадъците.

3. Спомага поддържането на стабилни нива на кръвната захар

Кокосовото брашно е с нисък гликемичен индекс и не повишава нивата на кръвната захар. Проучвания показват, че консумирането на храни, в състава на които влиза кокосово брашно, могат да помогнат за намаляване на цялостното гликемично въздействие на храната и да се поддържат стабилни нива на кръвната захар.

4. Подобрява здравето на стомаха и сърцето

Кокосовото брашно има способността да понижава нивата на лошия холестерол, като по този начин помага на сърдечното здраве.
А фибрите и мазнините имат положителен ефект върху стомаха и храносмилателната система.

Вижте как сами да приготвите кокосово брашно, ако не успявате да намерите готово по магазините, или искате да пробвате сами да си направите полезния продукт.

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: draxe.com
Снимка: komatifoods.co.za

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък15 гр.
Мазнини15 гр.
Въглехидрати59 гр.
Калории416 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияДиетиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаСнимки