Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как и колко да варим субпродуктите (І част)

Как и колко да варим субпродуктите (І част)

от 20 фев 2013г., обновено на 07 дек 2020г.
Автор: Chef Framar
Как и колко да варим субпродуктите (І част) - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Субпродуктите, познати у нас още като дреболии или карантина, често будят различни реакции, когато ги разглеждаме като храна. За някои те са подходящи основно за консумация от животни (например за кучета), докато други си ги хапват с наслада. Да не говорим, че някои от тези дреболии се предлагат дори като деликатес. Така или иначе, субпродуктите съдържат редица ценни за човешкия организъм вещества, които правят приема им напълно обоснован. Колкото до вкусовите качества, те определено не допадат на всеки.

Тази статия е за тези, които обичат подобни ястия и честичко си ги приготвят у дома, както и за онези, които въпреки че не харесват идеята за хапване на пилешки или пуешки дреболийки, са готови да направят от тях любимото ястие на човека до себе си. Ще си говорим за сваряването, защото то е сред най-честите термични обработки, които се използват, за да си сготвите субпродуктите.

Пилешките дреболии често присъстват на трапезата ни, влизайки в състава на множество ястия. Дробчетата, воденичките и сърцата на пилето са предпочитани, защото се приготвят сравнително бързо и се превръщат във вкусни ястия. Пуешките са по-рядък избор, но пък това не означава, че са по-малко вкусни или полезни. От тях също се получават апетитни предястия. За да се случи това обаче, е добре да знаем как и колко време е необходимо да се варят, за да не останат сурови или да не се размекнат прекалено.

Колко време се варят пилешките и пуешките дреболии (дробчета, воденички, сърца)

Варене на пилешки субпродукти

Пилешки дробчета

  • Пилешките дробчета се слагат във вряща вода и се варят в продължение на 10-15 минути на слаб огън под капак. Подсоляват се, когато бъдат готови.

Пилешки воденички

  • Пилешките воденички се варят около 40-50 минути под капак и на тих огън. Понякога е необходимо повече време, което може да достигне и час и половина, като това зависи от качествата на самите воденички. Преди това те се измиват, почистват се от жилите и мазнините и се слагат във вряща вода. Ако по време на варенето се образува пяна, тя се отстранява с помощта на решетъчна лъжица.

Пилешки сърца

  • Пилешките сърца се варят от 20-30 минути до 1 час на слаб огън в подсолена вода.

Колко време се варят пуешките дреболии

Пуешки сърца

Пуешките сърца са значително по-големи от пилешките и имат по-плътна структура от тях. Затова изискват и специална подготовка. Ако са замразени, е необходимо да се размразят, но не във вода или в микровълнова фурна. Колкото по-естествен е процесът на размразяване, толкова повече полезни свойства ще съхранят в състава си.

  • Пуешките сърца първо се разрязват и се измиват със студена вода, за да се премахнат остатъците от кръв. В края на сърцата има мастни натрупвания, които трябва да се отстранят.
  • Следва варенето, което изисква повече време – поне 1,5 часа, тъй като мускулната тъкан е плътна и трудно се сварява. Продуктът се залива с вода и се поставя върху котлона. Когато течността заври, се отстранява образувалата се пяна (важно е този момент да не се пропусне). След това се добавят сол и други подправки по избор и варенето трябва да продължи на слаб огън.

Когато пуешките сърца бъдат готови, се преминава към изпълнение на желаната рецепта. Може да се изпържат с лук и да се поднесат с различни гарнитури. Други варианти са да се задушат, изпекат и дори да се направят кюфтета от тях. Добавянето на субпродукта в супи ще направи последните наситени и вкусни. Добра е комбинацията на сърцата със зеленчуци като броколи и тиквички.

Пуешки черен дроб

Пуешкият черен дроб е вкусен и полезен продукт, чийто вкус наподобява този на пилешките дробчета, но по структура е много по-плътен от тях и има кафяво-червен цвят, който е по-тъмен от цвета на пилешкия еквивалент.

При термична обработка субпродуктът запазва своите вкус и нежна консистенция, затова може да се свари, изпържи, задуши или да се изпече в гювечета например. От пуешки черен дроб се получават прекрасни шашлици и котлети, но най-разпространено е сваряването му. В такъв вид той се добавя към салати, предястия, поднася се с картофи или зърнени култури.

  • Пуешки черен дроб се вари 30-40 минути, като се слага във вряща подсолена вода. Преди това е необходимо да се почисти добре и да се измие няколко пъти с вода.
Още по темата:
  • Пържени пилешки трътки с подправки Пържени пилешки трътки с подправки
  • Пилешки воденички с лук, задушени в бяло вино Пилешки воденички с лук, задушени в бяло вино
  • Печени кюфтета от субпродукти в було Печени кюфтета от субпродукти в було
  • Баница от бутер тесто с плънка от пилешки дреболии Баница от бутер тесто с плънка от пилешки дреболии
4.5/5 4 оценки

Коментари към Как и колко да варим субпродуктите (І част)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как и колко да варим субпродуктите (І част)
    www.framar.bg 
    на 21 October 2025 в 16:23
    Коментирайте "Как и колко да варим субпродуктите (І част)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как и колко да варим субпродуктите (2 част)
  • Свински език – хранителен състав, предимства и противопоказания
  • Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
  • Говеждо виме
  • Свински бъбреци – здравни ползи и противопоказания за консумация
  • Пържени пилешки трътки с подправки
  • Говеждо сърце
  • Пилешки воденички с лук, задушени в бяло вино
  • Говежди бъбреци
  • Печени кюфтета от субпродукти в було
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Електронен имплант връща зрението на незрящи хораЕлектронен имплант връща зрението на незрящи хора

Електронен имплант връща зрението на незрящи хора

от 21 окт 2025г.Прочети повече
Геномeн тест спасява новородени от редки, но лечими заболяванияГеномeн тест спасява новородени от редки, но лечими заболявания

Геномeн тест спасява новородени от редки, но лечими заболявания

от 21 окт 2025г.Прочети повече
Как хормоните влияят на психичното здраве и настроението ниКак хормоните влияят на психичното здраве и настроението ни

Как хормоните влияят на психичното здраве и настроението ни

от 21 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 32 мин.

Клиниката по дерматология на ВМА - безплатни консултации ноември 25 - атопичен дерматит

преди 7 часа и 21 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАУ Д'АРКО капсули * 120 ДР. БИОМАСТЕР

ТЕСТ HPV КАСЕТА

КЛАРИНАЗЕ таблетки с удължено освобождаване * 10 BAYER

ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ FLOWERS TEA MERRY CHRISTMAS 12 ВИДА * 5

ИКАРОВ СТЯГАЩО МАСЛО ЗА ТЯЛО С ЧЕРЕН ПИПЕР И ПАЧУЛИ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 100 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕСКИМО - 3 ОМЕГА 3 С ВКУС НА ПОРТОКАЛ дъвчащи таблетки * 27

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 окт 2025г. в 16:10:52

ИТРАКОНАЗОЛ ФУНГИЗОЛ капсули 100 мг * 15

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 окт 2025г. в 16:10:34

ЕСКИМО - 3 ОМЕГА 3 С ВКУС НА ПОРТОКАЛ дъвчащи таблетки * 27

Коментар на: Галя от 21 окт 2025г. в 16:10:31

Червеното вино благоприятства поддържането на добро чревно здраве

Коментар на: Ирина от 21 окт 2025г. в 15:22:44

ИТРАКОНАЗОЛ ФУНГИЗОЛ капсули 100 мг * 15

Коментар на: Рая от 21 окт 2025г. в 14:36:26
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival