Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
Говеждият (телешкият) език се смята за деликатес, вкусен и хранителен е. Това съвсем не е случайно, тъй като съставът му изобилства от необходими и ценни за човешкото здраве съставки. Разбира се, при някои състояния на организма не се препоръчва консумацията на продукта или тя следва да бъде ограничена. Предстои да разберем в кои случаи това е така, ще научим повече за състава и ползите на телешкия език, както и повече за кулинарната му употреба.
Състав на говеждия език:
- до 70% вода;
- 12-13% лесно усвоими белтъчини;
- 13-16% мазнини: холестерол, наситени мастни киселини;
- въглехидрати;
- минерали: магнезий, желязо, калций, фосфор,калий, натрий, мед, манган, кобалт и други;
- витамини В1, В2, В6, В12, РР и други.
В 100 грама от продукта се съдържат 9% от необходимата дневна доза калории за човека. Също така, 100 грама покриват нуждата от витамин В12 на 157%. Този витамин регулира обмяната на въглехидратите и мазнините в организма, а недостигът му може да доведе до развиване на болестта на Алцхаймер. Също 100 грама са достатъчни за набавянето на 40% от дневната нужда от витамин В, който подобрява състоянието на кожата и косата, удължава младостта.
Витамин РР помага при мигрена и безсъние, а цинкът – за зарастването на раните, за понижаването нивото на холестерол в кръвта и е от полза при различни кожни заболявания.
В говеждия език се съдържат 20 до 40% от дневната нужда на човек от желязо, молибден, фосфор, хром. Тези елементи са необходими при нефрози, нефрити, начален стадий на туберкулоза; а на здравите хора дават сила.
Здравни ползи от консумацията на говежди/телешки език
Консумацията на говежди език се препоръчва при анемия, безсъние и главоболие, също на бременни жени и деца. Полезните вещества, съдържащи се в продукта, действат благоприятно върху процесите на регенерация на увредените тъкани, както и за понижаване нивото на кръвната захар.
Диетолозите съветват телешки език да се включва в менюто на протеинови диети, насочени към намаляване на телесното тегло и в борбата с някои заболявания (на нервната система, гастрити, язви).
Освен всичко изброено, редовната консумация на говеждия субпродукт укрепва имунитета, поддържа витаминно-минералния баланс в организма, подобрява състоянието на косата и кожата, предпазва от развитие на рак на правото черво.
Противопоказания и ограничения за консумация на говежди/телешки език
Ограничаване на приема на телешки език или пълното му изключване от менюто се налага:
- в случаи на индивидуална нетипична реакция към месни продукти;
- при наличие на хронични заболявания на храносмилателната система;
- в случаи на нарушения, свързани с подуване на жлъчката или възпалителни процеси на черния дроб и бъбреците;
- при затлъстяване и наднормено тегло;
- при проблеми с щитовидната жлеза;
- при алергичен ринит;
- при наличие на бронхиална астма.
Телешки/говежди език в кулинарията
Говеждият език е деликатесен продукт, който се консумира в сварен, маринован, задушен или пушен вид. Сервира се като самостоятелно ястие или се използва за приготвяне на различни ястия (салати, пастети, жулиен, рула, желирано предястие и други). Част е от кухнята на много страни по света, сред които: българската, бразилската, грузинската, китайската, немската, полската, руската, украинската, френската.
Телешкият език може да замени месото и месните продукти в редица рецепти, като ястията ще придобият различен и по-изискан вкус.
В хранителната промишленост се използва за направата на варени и пушени колбаси, шунка, консерви.
Традиционните подправки, които се слагат при проготвянето на ястия с продукта, са дафинов лист, бахар, карамфил. Те придават тънък пикантен аромат на крайния кулинарен резултат.
Свареният език се сервира с кисели краставички, артишок, гъби, консервиран ананас, грах, картофено пюре, хрян, горчица и различни сосове (ядков, сметанов, ябълков или от горски плодове).
Изисканият вкус на продукта е изразен, когато езикът се панира, изпече или се поднесе пълнен.
dom-eda.com
Снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 70 мл. |
Белтък | 13.6 гр. |
Мазнини | 12.1 гр. |
Въглехидрати | 2,2 гр. |
Калории | 173 кал. |
Витамини и минерали
витамини РР, В3, В2, В6, В12; фосфор, цинк, желязо, хром, молибден |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 330
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 660
АМИКС УЕЙ ПРО ЕЛИТ ПРОТЕИН 85% 1000 гр.
ОСТРОВИТ БИЙФ АМИНО таблетки * 300
ОЛ НУТРИШЪН БИЙФ АМИНО таблетки * 300
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Как и колко да варим субпродуктите (2 част)
- Как и колко да варим субпродуктите (І част)
- Свински език – хранителен състав, предимства и противопоказания
- Говеждо виме
- Свински бъбреци – здравни ползи и противопоказания за консумация
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино
- Говеждо месо с бейби моркови и бира
- Задушено месо със сини сливи
- Сварени свински дреболии с орехи и чесън
Коментари към Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията