Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино
Суджукът е традиционен месен продукт за българската национална кухня. Приготвя се от смляно говеждо месо с подправки. По желание може да се добави червено вино. След това се омесва добре, за да поеме всички аромати и се оставя да престои покрито с фолио за 24 часа. Смляната смес се пълни в свински черва, завързват се с конец в двата края и се оставят да изсъхнат за 10-14 дни.
Необходими продукти:
- 900-950 грама говеждо месо
- 1 1/2 супени лъжици сол
- 1 1/2 супени лъжици захар
- 1 1/2 чаени лъжици смлян черен пипер
- 2 чаени лъжици смлян червен пипер
- 1 чаена лъжица мащерка
- 150 милилитра червено вино
- 2 обработени свински черва (за пълнене)
Начин на приготвяне:
Смелете месото с помощта на машинка за мелене на месо.
Прибавете солта и захарта към получената кайма.
След това сложете двата вида пипер и мащерката.
Налейте 150 милилитра червено вино.
Омесете старателно с ръце и покрийте съда с найлоново фолио.
Сложете червата в купа, залейте ги с вода и по желание може да добавите 1 чаена лъжица оцет.
Приберете ги заедно с каймата в хладилника за 24 часа.
Когато посоченото време изтече, напълнете суджуци, използвайки отново машинката за мелене на кайма, но този път със съответния за целта накрайник.
Старайте се в червата да не остава въздух. Ако все пак такъв допуснете, продупчете с игра тези места.
Завържете с конец суджуците от двата края и закачете на сухо и студено място, което е хубаво да бъде добре проветриво.
Поставете под тях някакъв съд, в който да се събира отделящия се сок.
След 3 дни ще потъмнеят и тогава започнете прокарвате точилка по повърхността им всеки ден, за да им придадете форма.
10 дни по-късно суджуците ще са готови за консумация.
Добър апетит!
Снимки: russianfood.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 330
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 660
АМИКС УЕЙ ПРО ЕЛИТ ПРОТЕИН 85% 1000 гр.
ОСТРОВИТ БИЙФ АМИНО таблетки * 300
ОЛ НУТРИШЪН БИЙФ АМИНО таблетки * 300
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Домашна луканка от свинско и телешко месо
- Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
- Говеждо виме
- Супа от елда с говеждо и застройка
- Сърф ен търф (морски дарове и червено месо) във фолио
- Яхния с телешко месо и грах
- Говежди пържоли в чесново масло с мащерка
- Ризото с говеждо и червено вино
- Най-сочното говеждо месо е от френски крави, напоявани с червено вино
- Азу по татарски
Коментари към Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино