Говеждо месо
Говеждото месо е месо от едър рогат добитък и се дели на два вида - младо и старо. Младото е на възраст между 18 и 24 месеца, а старото - от животни над 2 години. За разлика от телешкото месо, говеждото е много по-наситено на вкус и определено е храна за ценители.
Хранителна стойност
Говеждото месо е източник на пълноценни белтъчини, помага да преборим умората, полезно е при желязодефицитна анемия.
В 100 грама говеждо месо се съдържат:
- 217 калории
- 61% вода
- 26,1 грама протеини
- 11,8 грама мазнини
- не съдържа въглехидрати, фибри и захари.
Протеини
Животинският протеин обикновено е с високо качество и съдържа всички девет есенциални аминокиселини, необходими за поддържането и растежа на тялото. Аминокиселинният профил на месото е почти идентичен с този на мускулите при хората. Поради тази причина, консумирането на животински протеини е много важно за възстановяване на мускулите, а в комбинация с упражнения увеличавате мускулната маса.
Мазнини
Освен добавянето на вкус мазнините увеличават и калорийното съдържание на месото.
Качеството на мазнините в говеждото зависи от размерите, възрастта, пола и хранителните навици на животното. Преработените месни продукти, като колбасите, са с по-високо съдържание на мазнини.
Постното месо съдържа не повече от 5-10% мазнини.
Говеждото се състои главно от наситени и мононенаситени мазнини в приблизително еднакви количества.
Витамини, минерали и други съединения
Говеждото месо е източник на много полезни витамини и минерали - витамини: А (8.2 мг%), Е (1 мг%), С (33 мг%), В6 (0.7 мг%), В12 (60 мг% - отговаря за усвояването на желязото в организма), РР (9 мг%), В2 (2.19 мг%), В1 (0.3 мг%) и др. То е доставчик на минерални соли на натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо, мед ,цинк, кобалт и др. Най-високото съдържание на желязо е открито в говеждия черен дроб.
Освен витамини и минерали, то съдържа и други съединения: креатин, който служи като основен източник на енергия за мускулите; таурин - аминокиселина, нужна за функцията на сърцето и мускулите; конюгирана линолова киселина (CLA) - мазнина, която спомага отслабването.
Здравословни ползи
Поддържане на мускулна маса
Както всички меса, и говеждото е чудесен източник на висококачествени протеини. То съдържа всички незаменими аминокиселини. Много хора, особено възрастните, не консумират достатъчно протеини, а недостатъчният им прием ускорява загубата на мускулна маса (вижте от колко протеин се нуждаете дневно).
Понижава риска от анемия
Анемията е често срещан проблем в наши дни, въпреки че живеем в свят с лесен достъп до качествено месо. Анемията се характеризира с намален брой червени кръвни клетки и намалена способност на кръвта да доставя кислород.
Недостигът на желязо е една от най-честите причини за анемия, а нейните основни симптоми са умора и слабост.
Говеждото месо е богат източник на желязо, а то се абсорбира по-лесно от организма, ако източниците му са животински.
Говеждият черен дроб е профилактика срещу инфаркт, препоръчва се при уролитиаза (камъни в бъбреците).
Противопоказания
Старото говеждо се усвоява по-трудно и не се препоръчва за консумация от деца и стари хора (по-добре е да се замени с телешко).
Бъдете внимателни с консумацията на преработени меса (колбаси), тъй като това повишава риска от сърдечни заболявания и рак. От друга страна, непреработеното месо е здравословно и от изключително значение за здравето на мускулите.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: healthline.com
Снимки: Pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 67.7 мл. |
Белтък | 18.9 гр. |
Мазнини | 12.4 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 187 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, С, В6, В12, РР, В2, В1; натрий, калий, магнезий, фосфор желязо, мед, цинк, кобалт |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 330
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 660
АМИКС УЕЙ ПРО ЕЛИТ ПРОТЕИН 85% 1000 гр.
ОСТРОВИТ БИЙФ АМИНО таблетки * 300
ОЛ НУТРИШЪН БИЙФ АМИНО таблетки * 300
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
- Говеждо виме
- Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино
- Азу по татарски
- Задушено месо със сини сливи
- Стек от говеждо месо - Брискет
- Сърф ен търф (морски дарове и червено месо) във фолио
- Фланк стек със сос Чимичури
- Фасул с говеждо по мексикански
- Говеждо с гъби и бекон в червено вино
Коментари към Говеждо месо