Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Студени Домашна луканка от свинско и телешко месо

Домашна луканка от свинско и телешко месо

от 17 яну 2020г., обновено на 29 дек 2020г.
Автор: Ваня Боянова
Домашна луканка от свинско и телешко месо - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Домашната луканка е характерен месен продукт за българската кухня още от 7 век. Думата "луканка" идва от областта Лукания, която се намира в днешна Италия. Там още през 3 век пр. Хр. са започнали да пълнят суровосушено месо в животински черва, а след завладяването на областта от Римската империя луканката се е разпространила в много европейски държави. Съществуват най-различни видове луканки според рецептата, по която се приготвят. Отличават се една от друга като продукт по съотношението и вида на използваното месо, както и подправките, които се добавят. За получаването на оригинални домашни луканки или за масово производство са важни също технологията и климатичните условия на районите, в които се приготвят.

Необходими продукти за направата на луканка в домашни условия:

  • 4 килограма телешко месо
  • 4 килограма свинско месо (по-мазно)
  • 250 грама сол
  • 30 грама едро смлян черен пипер
  • 60 грама едро смлян кимион

Как се приготвя домашната луканка?

Смелете телешкото и свинското месо и ги омесете заедно с подправките. Оставете каймата да престои на хладно за едно денонощие, като омесите поне 3-4 пъти, за да поеме всички аромати.

Премахнете ножовете и решетката на месомелачката и сложете фуния.

Предварително измийте и осолете свинските черва. Нанижете на фунията черво, на което сте завързали здраво единия край с канап, и напълнете с овкусената кайма бавно и плътно, така че да не остава въздух.

След напълване завържете здраво свободния край с канап. Надупчете добре с игла суровите парчета луканка, за да изкарате излишния въздух, който е останал вътре при пълненето.

Нанижете луканките на пръчка на разстояние 10 сантиметра една от друга. Закачете ги на проветриво място и оставете да се сушат около 14 дни или до готовност.

Ако има мъгла, препоръчително е да бъдат прибрани на сухо място, за да продължи процесът на сушене. Към десетия ден може да се натиснат леко, за да придобият съответната форма.

От 8 килограма месо се получават около 30 броя домашна луканка от свинско и телешко месо.

Приятен апетит!

Съвети при приготвянето на домашна луканка

  • Най-доброто време за приготвяне на домашна луканка е в края на есента или в началото на зимата.
  • Съхранете луканките в сухо хладно и проветриво помещение, като ги увиете индивидуално с фолио или в хартия.
  • За да спестите време, може да помолите да ви смелят месото в месарницата, откъдето го закупувате.
  • Използвайте за овкусяване подправки като смлян кардамон, индийско орехче, бахар или други, за да приготвите луканка с различни аромати и вкусове.
  • Използвайте телешко месо и сланина или смес телешко и свинско месо със сланина. Друг вариант за направата на луканка е да нарежете месото и сланината (ако използвате такава) на едри парчета, да овкусите с подправките, след което да омесите с ръце, за да се овкуси равномерно. Оставете за едно денонощие да отлежи. След това смелете месото на кайма, омесете отново и напълнете в черва. Прободете луканките на няколко места, за да излезе въздухът и оставете да се сушат.
  • Без значение коя рецепта за луканка ще изберете, със сигурност ще се получи вкусна. След като е готова, нарежете на тънки парчета и сервирайте като мезе за ракията, както повелява традицията.
Източник:

Снимка: Личен архив (Моника Димитрова)

Още по темата:
  • Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино
5.0/5 3 оценки

Коментари към Домашна луканка от свинско и телешко месо

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Домашна луканка от свинско и телешко месо
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 18:04
    Коментирайте "Домашна луканка от свинско и телешко месо"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Студени предястия
  • Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 71 дни, 20 часа и 26 мин.

Правили ли сте домашна бира?

преди 1982 дни, 6 часа и 40 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 6 часа и 8 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 21 часа и 8 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 21 часа и 20 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 21 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival