Домашна луканка от свинско и телешко месо
Домашната луканка е характерен месен продукт за българската кухня още от 7 век. Думата "луканка" идва от областта Лукания, която се намира в днешна Италия. Там още през 3 век пр. Хр. са започнали да пълнят суровосушено месо в животински черва, а след завладяването на областта от Римската империя луканката се е разпространила в много европейски държави. Съществуват най-различни видове луканки според рецептата, по която се приготвят. Отличават се една от друга като продукт по съотношението и вида на използваното месо, както и подправките, които се добавят. За получаването на оригинални домашни луканки или за масово производство са важни също технологията и климатичните условия на районите, в които се приготвят.
Необходими продукти за направата на луканка в домашни условия:
- 4 килограма телешко месо
- 4 килограма свинско месо (по-мазно)
- 250 грама сол
- 30 грама едро смлян черен пипер
- 60 грама едро смлян кимион
Как се приготвя домашната луканка?
Смелете телешкото и свинското месо и ги омесете заедно с подправките. Оставете каймата да престои на хладно за едно денонощие, като омесите поне 3-4 пъти, за да поеме всички аромати.
Премахнете ножовете и решетката на месомелачката и сложете фуния.
Предварително измийте и осолете свинските черва. Нанижете на фунията черво, на което сте завързали здраво единия край с канап, и напълнете с овкусената кайма бавно и плътно, така че да не остава въздух.
След напълване завържете здраво свободния край с канап. Надупчете добре с игла суровите парчета луканка, за да изкарате излишния въздух, който е останал вътре при пълненето.
Нанижете луканките на пръчка на разстояние 10 сантиметра една от друга. Закачете ги на проветриво място и оставете да се сушат около 14 дни или до готовност.
Ако има мъгла, препоръчително е да бъдат прибрани на сухо място, за да продължи процесът на сушене. Към десетия ден може да се натиснат леко, за да придобият съответната форма.
От 8 килограма месо се получават около 30 броя домашна луканка от свинско и телешко месо.
Приятен апетит!
Съвети при приготвянето на домашна луканка
- Най-доброто време за приготвяне на домашна луканка е в края на есента или в началото на зимата.
- Съхранете луканките в сухо хладно и проветриво помещение, като ги увиете индивидуално с фолио или в хартия.
- За да спестите време, може да помолите да ви смелят месото в месарницата, откъдето го закупувате.
- Използвайте за овкусяване подправки като смлян кардамон, индийско орехче, бахар или други, за да приготвите луканка с различни аромати и вкусове.
- Използвайте телешко месо и сланина или смес телешко и свинско месо със сланина. Друг вариант за направата на луканка е да нарежете месото и сланината (ако използвате такава) на едри парчета, да овкусите с подправките, след което да омесите с ръце, за да се овкуси равномерно. Оставете за едно денонощие да отлежи. След това смелете месото на кайма, омесете отново и напълнете в черва. Прободете луканките на няколко места, за да излезе въздухът и оставете да се сушат.
- Без значение коя рецепта за луканка ще изберете, със сигурност ще се получи вкусна. След като е готова, нарежете на тънки парчета и сервирайте като мезе за ракията, както повелява традицията.
Снимка: Личен архив (Моника Димитрова)
Коментари към Домашна луканка от свинско и телешко месо