Свински език – хранителен състав, предимства и противопоказания
Въпреки факта, че много диетолози говорят за вредата от свинското месо, то все още е най-популярното и универсално в световен мащаб. Сред свинските месни изделия специално място заема езика, който въпреки че е страничен животински продукт, по вкус и хранителна стойност е сравним с първокласното месо. Мнозина обичат да ядат ястия, приготвени от свински език, тъй като имат много приятен и деликатен вкус.
Хранителен състав на свинския език
Порция от 100 грама свински език съдържа:
- калории: 225;
- мазнини: 17,2 г;
- белтъчини: 16,3 г;
- холестерол: 101 мг (34% от препоръчителния дневен прием);
- натрий: 100 мг (5% от ПДП);
- калций: 16 мг (1% от ПДП);
- желязо: 3,35 мг (19% от ПДП);
- калий: 243 мг (5% от ПДП);
- витамин С: 4,4 мг (5% от ПДП).
Предимства на свинския език
Дълго време експертите в областта на храненето спорят за ползите и вредите за здравето от свинския език. Въпреки факта, че всъщност животинският продукт съдържа голяма количество мазнини и холестерол, лекарите все пак съветват деликатесът да се консумира поне веднъж на всеки 10 дни. Това се дължи на факта, че продуктът има редица предимства.
Висока концентрация на протеини
Основната полза от свинския език за човешкото тяло е, че е с висока концентрация на протеини, които са необходими за растежа на мускулните влакна и нормалното функциониране на сърцето. На хората, чиято работа е свързана с физическо натоварване, и на спортистите се препоръчва да редуват свински и телешки език, тъй като и двата продукта съдържат много протеини и други полезни за мускулите аминокиселини.
Богат на минерали
Свинският език е изключително богат на минерали, които са необходими на хората с желязодефицитна анемия и нарушения на кръвосъсирването. Често при установяване на нисък хемоглобин се препоръчва въвеждането на животинския продукт в диетата.
>>> Свински черен дроб – хранителен състав, предимства и недостатъци
Добър източник на лецитин
Свинският език е един от малкото деликатеси, които са с висока концентрация на лецитин. Това вещество съдържа фосфолипиди, които имат благоприятен ефект върху черния дроб и отделителната система. Редовната консумация на продукти, богати на лецитин, подобрява работата на нервната система, намалява тежестта на невротичните разстройства, почиства клетките от токсични вещества и потиска производството на свободни радикали, които често водят до развитието на рак.
Високо съдържание на витамини
Свинският език съдържа витамин РР и Е, които имат положителен ефект върху кожата и стимулират нейното обновяване. Научно доказано е, че при консумация на 50-100 грама свински субпродукти се наблюдава по-бързо възстановяване на целостта на кожата при различни рани, изгаряния и порязвания. Голямото количество протеини, лецитин и някои аминокиселини осигурява заздравяването на увредената кожа след измръзване.
Вреди и противопоказания
В допълнение към редицата предимства, свинският деликатес има и някои противопоказания. Това се дължи на факта, че съдържа голямо количество холестерол. Поради тази причина свинският език е противопоказен при наличие на заболявания на храносмилателния тракт, атеросклероза, чернодробна патология. Трябва също да се отбележи, че животинският продукт има високо съдържание на хистамин, което често води до развитие на алергични реакции.
При бременност
Мненията на експертите относно включването на свински език в диетата по време на бременност варират. Например някои диетолози смятат, че субпродуктът е полезен, тъй като е богат на витамини и минерали, които подпомагат развитието на костно-мускулната система. Освен това бременните жени са под двойно напрежение, което често води до развитие на анемия, свързана с липса на желязо. Тъй като вече стана ясно, че съдържа добро количество желязо, свинският език е способен да намали вероятността от развитие на състоянието. Въпреки това някои лекари обаче съветват да се изключи животинският продукт от диетата, тъй като може да предизвика алергична реакция.
При кърмене
Свинският език е полезен за жените по време на кърмене, тъй като подобрява синтеза и характеристиките на майчиното мляко. Въпреки това трябва да се знае, че продуктът може да причини алергии, което означава, че след консумация на субпродукта, е необходимо да се следи състоянието на бебето и майката.
- Pork tongue: useful properties and recipes for cooking: https://food.htgetrid.com/en/svinoj-jazyk-polza-i-vred-dlja-organizma/
- https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/pork-tongue?portionid=58865&portionamount=100.000&frc=True
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Как и колко да варим субпродуктите (2 част)
- Как и колко да варим субпродуктите (І част)
- Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
- Говеждо виме
- Свински бъбреци – здравни ползи и противопоказания за консумация
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Сварени свински дреболии с орехи и чесън
- Говежди черен дроб
- Паниран свински език
- Печени кюфтета от субпродукти в було
Коментари към Свински език – хранителен състав, предимства и противопоказания