Говеждо сърце
Говеждото сърце се отнася към субпродуктите, които се отличават с високо съдържание на биологично активни вещества, използва се активно в храненето за приготвянето на самостоятелни ястия, както и като гарнитури и допълнения.
По хранителна стойност съвсем малко отстъпва на месото, състои се от плътна мускулна тъкан с много тънки влакна. Вкусът и качеството зависят от възрастта на животното (колкото по-младо е то, толкова по-високи са тези показатели).
Състав и полезни свойства
Богатият витаминно-минерален състав на говеждото сърце е полезен за здравословно и рационално хранене на хора, страдащи от:
- сърдечно-съдови заболявания;
- разстройства на нервната система;
- анемия.
Говеждото сърце се включва в храненето за подобряване състава на кръвта в период на възстановяване след травми, инфекциозни болести и операции. Калоричността му е средно висока, а наличието на витамини от група В в състава му е почти 6 пъти по-голямо, отколкото в говеждото месо.
Диетолозите препоръчват консумацията на субпродукта на стари хора и на тези, които са подложени на големи физически и умствени натоварвания.
Високото съдържание на съединения на хрома помагат за проникването на глюкозата в клетките. Ако има недостиг на елемента, то в организма се повишават нивата на кръвната захар и холестерола, със същото свойство се характеризира и витамин В6. Биологичните свойства на такива съединения са регулиране нивото на глюкозата в кръвта, противосклеротично и много други.
По отношение на състава трябва да кажем, че 61,9% от говеждото сърце е протеин. Витамините и минералите помагат за укрепването и подобряване състоянието на косата, ноктите и кожата на лицето. Аминокиселините участват в синтеза на сложните ензими, които след това обновяват и изграждат клетъчните структури и тъкани на организма. Белтъкът укрепва имунната система и повишава защитните сили.
Витамин |
Съдържание в 100 грама продукт (в мг) |
% съотношение към препоръчваната дневна норма |
A |
20. 0 мкг |
2. 2 |
B1 (тиамин) |
0. 36 мг |
24. 0 |
B2 (рибофлавин) |
0. 75 мг |
41. 7 |
B5 (пантотенова киселина) |
2. 5 мг |
50. 0 |
B6 (пиридоксин) |
0. 3 мг |
15. 0 |
B9 (фолиева киселина) |
2. 5 мкг |
0. 6 |
B12(кобаламини) |
10. 0 мкг |
333. 0 |
C (аскорбинова киселина) |
4. 0 мг |
4. 4 |
H (биотин) |
8. 0 мкг |
16. 0 |
PP (ниацинов еквивалент) |
8. 7 мг |
43. 5 |
Минерал (микро- и макроелементи) |
Количество (в мг, мкг) |
% съотношение към дневната необходимост |
Ca (калций) |
7. 0 мг |
0. 7 |
Mg (магнезий) |
23. 0 мг |
5. 8 |
Na (натрий) |
100. 0 мг |
7. 7 |
K (калий) |
260. 0 мг |
10. 4 |
Ph (фосфор) |
210. 0 мг |
26. 3 |
S (сяра) |
160. 0 мг |
16. 0 |
Fe (желязо) |
4. 8 мг |
26. 7 |
Zn (цинк) |
2. 12 мг |
17. 7 |
I (йод) |
7. 3 мкг |
4. 9 |
Cu (мед) |
380. 0 мкг |
38. 0 |
Mn (манган) |
0. 059 мг |
2. 9 |
Se (селен) |
21. 8 мкг |
39. 6 |
Cr (хром) |
29. 0 мкг |
58. 0 |
F (флуор) |
50. 0мкг |
1. 3 |
Mo (молибден) |
19. 0 мкг |
27. 1 |
Co (кобалт) |
5. 0 мкг |
50. |
Употреба в кулинарията
От говеждото сърце се приготвя разнообразие от салати, рагу, пастети. Субпродуктът може да се задуши, изпече или изпържи; да се поднесе като основно ястие или в качеството на гарнитура.
Лечебно и здравословно хранене
Говеждото сърце се включва при съставянето на:
- лечебно хранене - за възстановяване при обостряне на заболявания;
- диетично хранене - за поддържане на здравето при хронични заболявания, които не са в период на обостряне;
- лечебно-профилактично хранене - за предпазване от последствията от влиянието на вредни фактори.
Говеждото сърце е полезно за:
- тийнейджъри - предпазва от желязодефицитна анемия, обогатява с кислород и допринася за нормалните растеж и развитие;
- стари хора - предпазва от развитие на атеросклероза и остеопороза, помага за съхраняване на зрението;
- за хора, страдащи от затлъстяване - продуктът е нискокалоричен, витаминно-минералният му състав е пълноценен, намалява теглото и нивото на холестерола;
- спортисти - повишава издръжливостта, помага за по-бързо нарастване на мускулната маса и за издържане на големи физически натоварвания;
- бременни жени - допринася за нормалното и пълноценно развитие на плода, а самите жени предпазва от дефицит на витамини и минерали, помага за съхраняване здравето на зъбите и укрепва имунитета, повишава съпротивителните сили на организма към инфекции.
За да се извлече пълноценния и лесно усвоимия състав на продукта от организма, ястията от говеждо сърце се приготвят и консумират със зеленчуци, с гарнитури от бобови култури, царевица, маркови. Те неутрализират вредното влияние на холестерола.
Вреда и противопоказания
Вреда
За вреда не може да се говори, ако консумираните количества говеждо сърце в разумни. Прекомерният прием може да провокира бъбречни заболявания, болести на стомашно-чревния тракт, сърдечни нарушения, хипертония. Причината е, че при преработване голямото количество белтъчини отдава много токсини, във връзка с което се натоварват всички органи, особено бъбреците. Организмът преобразува излишния протеин в глюкоза и азотисти съединения (урина), в ставите може да се натрупа пикочна киселина (води до развитието на подагра).
Важно е продуктът да бъде прясно замразен или охладен, по него да няма петна и налепи, да има приятен мирис на месо.
Противопоказания
При правилно съставено меню, когато няма излишък на белтъчини, няма и противопоказания. Високото съдържание на холестерол (140 мг/100 г) също трябва да се вземе под внимание при изготвяне на менюто, тъй като холестеролът може да увреди обвивката на кръвоносните съдове отвътре, образувайки плаки, които постепенно се калцират и покриват кръвоносните съдове. А както е известно, атеросклерозата нарушава сърдечната дейност и предизвиква други заболявания.
Ако говеждото сърце се консумира в големи количества, е налице небалансирано хранене и излишък на белтъчини. В този случай има риск от отравяне с продуктите на разпад, кетоза, храносмилателната система и бъбреците ще се претоварят.
Говеждото сърце е ценен и много богат на витамини и минерали продукт, неговите количество и честота на консумация следва да бъдат регулирани. Само при правилно и умерено включване в храненето може да донесе полза за организма.
Редактор: Радостина Райчева
Източник: prodgid.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 79.0 мл. |
Белтък | 16.0 гр. |
Мазнини | 3.5 гр. |
Въглехидрати | 2.0 гр. |
Калории | 96 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В2, В3, В6, В9, В12, С, РР; фосфор, натрий, магнезий, калций, хром, мед, хром, селен |
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Как и колко да варим субпродуктите (2 част)
- Как и колко да варим субпродуктите (І част)
- Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
- Свински език – хранителен състав, предимства и противопоказания
- Говеждо виме
- Свински бъбреци – здравни ползи и противопоказания за консумация
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Сварени свински дреболии с орехи и чесън
- Говежди черен дроб
- Печени кюфтета от субпродукти в було
Коментари към Говеждо сърце