Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Ползи за здравето от брашното от нахут

Ползи за здравето от брашното от нахут

от 24 юни 2020г., обновено на 21 авг 2020г.
Редактор: Данна Панджарова
Ползи за здравето от брашното от нахут - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Брашното от нахут е чудесен продукт за направата на печива, получава се чрез смилане на нахутени зърна. То е много популярна съставка в Близкия изток и Индия, където се използва за приготвянето на фалафели и хумус. Нахутеното брашно е с високо съдържание на фибри и протеини, няколко минерала и витамини, включително от група B, което го прави много питателно.

Консумирането на нахутено брашно е чудесен вариант за увеличаване на приема на фибри, от чиято липса често страдат хората. Добре се вписва във веган диети и е подходящо за тези, които имат непоносимост към глутен. Подходящо е за приготвяне както на солени, така и на сладки ястия.

Хранителна стойност на 100 грама нахутено брашно:

  • 387 калории;
  • 22,39 грама протеини;
  • 57,82 грама въглехидрати;
  • 10,80 грама фибри;
  • 6,69 грама мазнини.

Витамини и минерали

В 100 грама брашно от нахут се съдържат около около 25% от препоръчителния дневен прием на желязо, 150 милиграма (34%) магнезий, 2,5 грама цинк, 400 микрограма фолат. Нахутеното брашно също е богат източник на тиамин, фосфор, мед и манган.

Ползи за здравето от консумацията на храни от нахутено брашно

Нахутеното брашно е добър избор за вегетарианци, тъй като то съдържа големи количества протеини.

Към ползите добавяме и подобряване на здравето на сърцето. Бобовите култури като цяло помагат за понижаване на лошия холестерол и са подходящи за всяка здравословна диета.

Благодарение на това, че се усвоява бавно от организма, брашното от нахут има среден гликемичен индекс, което го прави и подходящ за хората с диабет, ако се употребява в ограничени количества.

Нахутът е богат на устойчиво нишесте, което е хранителен източник за добрите чревни бактерии. Благодарение на тях ние защитаваме тялото си от метаболитни заболявания като затлъстяване и диабет.

Продуктът подпомага отслабването благодарение на високото количество протеини и фибри. Храни, приготвени с брашното, дават ситост дълго време, подходящи са за придържане към безглутенова диета. Нахутеното брашно може успешно да замени бялото брашно и от него се получават добри печива. Ако страдате от силно изразена алергия, е много важно да внимавате да не закупите пакет, който може да е "замърсен" с глутен.

Противопоказания

Ако страдате от индивидуална алергия към нахут, то трябва да избягвате и брашното от него. Такъв тип алергия е характерен за хора, които са алергични към соя, грах, леща и лешници.

Съхранение

Брашното от нахут се открива лесно, но е важно да го съхранявате правилно. Най-добре е, след като отворите пакета, да го приберете в плътно затворена кутия на сухо и хладно място, а дори и в хладилника. Ако е необходимо да го съхранявате в продължение на месеци, то трябва да го приберете във фризера.

Как сами да направите нахутено брашно

Лесно може сами да си направите нахутено брашно, като за целта смелите фино сух нахут.

Може да получите брашно и от консервиран нахут, но то трябва да се използва веднага след приготвянето. За целта разстелете зърната нахут в тава и ги запечете на 220 градуса за 30-40 минути, след което ги смелете.

Когато имате брашно от нахут може да го използвате по различни начини. То не е подходящо за замесване на класически хляб с мая или квас, но е добро за мъфини, бързи бананови хлебчета, палачинки и други печива. Нахутеното брашно има приятен орехов вкус.

Източник:

verywellfit.com

Още по темата:
  • Ползи и вреди на бадемовото брашно Ползи и вреди на бадемовото брашно
  • Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
  • Вредно ли е бялото пшенично брашно Вредно ли е бялото пшенично брашно
  • Кайсиево брашно Кайсиево брашно
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
3.23лв. / 1.65 €

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
38.90лв. / 19.89 €

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
3.90лв. / 1.99 €

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА

РЕТРО КАФЕ С ЦИКОРИЯ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
4.99лв. / 2.55 €

РЕТРО КАФЕ С ЦИКОРИЯ прах 100 г ЗДРАВНИЦА

МАТИСЪН ПРОТЕИН ОТ НАХУТ 400 г
66.98лв. 56.94лв. / 29.11 €

МАТИСЪН ПРОТЕИН ОТ НАХУТ 400 г

ПРОМО
АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН D3 + K2 ВЕГАН капки 50 мл
77.30лв. / 39.52 €

АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН D3 + K2 ВЕГАН капки 50 мл

Коментари към Ползи за здравето от брашното от нахут

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи за здравето от брашното от нахут
    www.framar.bg 
    на 06 September 2025 в 20:06
    Коментирайте "Ползи за здравето от брашното от нахут"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Бобови
  • 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Ползи и вреди на бадемовото брашно
  • Как да си приготвите оризово брашно?
  • Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
  • Ръж
  • Вредно ли е бялото пшенично брашно
  • Секирче, Посевно секирче, Тревен грах
  • Нахутът като средство за отслабване: две диети и разтоварващ ден
  • Хрупкав печен нахут за аперитив
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Отменят задължителните ваксинации в американския щат ФлоридаОтменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

Отменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Огнище на eбола в Конго взе 15 жертвиОгнище на eбола в Конго взе 15 жертви

Огнище на eбола в Конго взе 15 жертви

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно ражданеРядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

от 05 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 9 дни, 4 часа и 28 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 52 дни, 6 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите
Още интересни публикации
12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения

12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения

от 06 авг 2020г. Прочети повече
Използвайте брашно от лимец за 3 здравословни ползи Използвайте брашно от лимец за 3 здравословни ползи

Използвайте брашно от лимец за 3 здравословни ползи

от 29 май 2019г. Прочети повече
Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото

Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото

от 09 ное 2018г. Прочети повече
Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното

Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното

от 15 март 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БИОДЕРМА СЕНСИБИО ГЕЛ МУСАНТ 500 мл

ЛУИ ДЮ ПРЕ MIDNIGHT DESERT ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

ЛУИ ДЮ ПРЕ GOLDEN SAFRAN ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

АВАНОР таблетки 40 мг * 30 ТЕВА

ЦИСТОМИЦИН гранули за перорален разтвор в саше 3 г * 1

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:26

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:04

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:22:29

ДЕФЕНДИЛ ИМУНОГЛЮКАН P4H сироп 120 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:20:49

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:18:39
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival