Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Глутаминова киселина

Глутаминова киселина

от 05 сеп 2019г., обновено на 24 окт 2019г.
Редактор: Ваня Боянова
Глутаминова киселина - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Глутаминовата киселина е една от двадесетте незаменими аминокиселини за организма. Участва в азотния метаболизъм, свързва амоняка и други токсични за организма вещества. Присъства в различни храни и в състава на някои лекарства. Аналогът й е направен от растителни материали и е част от някои готови продукти като аромати и подправки.

Градивен елемент e на протеините, които се продуцират естествено в човешкия организъм и присъстват в свободна форма в някои храни, като домати, соев сос, краве мляко, някои сирена, а също и в майчината кърма, съдържаща повече от аминокиселината, отколкото кравето мляко.

Глутаминовата киселина (E620) има пет соли: мононатриев глутамат (E621), калиев глутамат (E622), калциев глутамат (E623), амониев
глутамат (E624) и магнезиев глутамат (E625). Те са разрешени добавки в храните. Някои смятат глутамата за безвреден. Други го класифицират към веществата, които могат да навредят на тялото ни и да ни лишат от естествени вкусови усещания. Какво всъщност е това вещество? Нека да разберем.

Обща характеристика

Глутаминовата киселина е открита в Япония през 1908 г. от японския химик Кикуней Икеда. Той намира веществото, което става пето в ароматичната линия след горчиво и сладко, кисело и солено. Глутаминовата киселина има специален вкус, заради който придобива името "umami" - умами, тоест "приятен на вкус".

Източникът на умамито се оказва водораслото комбу (един от видовете Ламинария).

Химичната формула на това вещество е C5H9NO4. Глутаминовата киселина има уникалната способност да подобрява или дори имитира вкуса на протеиновите храни. Това се постига благодарение на L-глутаматните рецептори, разположени върху езика.

Година след откритието си Икеда стартира индустриалното производство на глутаминовата киселина. Първоначално „умами“ се разпространява в Япония, Китай и други страни от Югоизточна Азия.

Въпреки това, по време на Втората световна война, тази ароматна добавка допълнила хранителното обезпечаване на американските войски. Благодарение на нея дажбите на войниците ставали по-вкусни и питателни и по-добре осигурявали на организма необходимите вещества.

Дневна необходимост от глутаминова киселина

Количеството на допустимата употреба на глутаминова киселина зависи не само от самия човек, но и от района на неговото пребиваване. Например в Тайван нормата за използване на „умами“ е 3 грама на ден. В Корея - 2,3 грама, Япония - 2,6 грама, Италия - 0,4 грама, в САЩ - 0,35 грама.

В Русия, според проучвания на експертния комитет по токсикология на ФАО/СЗО, „допустимата дневна доза агиномото (друго обозначение на умами) не се установява.“.

Груповият приемлив дневен прием на солите на глутаминовата киселина е 30 милиграма на килограм телесно тегло за всички шест добавки. Това безопасно ниво на приема се основава на най-високата доза, при която учените не са наблюдавали никакви неблагоприятни ефекти върху изследвани животни в проучвания за токсичност. Максималното допустимо ниво на използване на тези добавки в храни е 10 грама на килограм храна.

Храни, богати на глутаминова киселина:

  • гъби, домати;
  • морска храна, риба;
  • сушени плодове;
  • подправки, орехи;
  • някои твърди сирена, като Рокфор; кисело мляко; млечнокисели напитки;
  • кетчуп, соев сос, рибен сос;
  • някои видове бира;
  • сок в тетрапакове.

Потребността от глутаминова киселина нараства при:

  • случай на ранно посивяване на косата (до 30 години);
  • депресивни състояния;
  • редица патологии на нервната система;
  • някои мъжки заболявания;
  • епилепсия.

Потребността от глутаминова киселина намалява:

  • в период на кърмене;
  • при прекомерна възбудимост;
  • в случай на непоносимост на организма към глутаминова киселина.

Усвояване

Глутаминовата киселината е активен естествен невротрансмитер, който се абсорбира от тялото ни без остатък. По-голямата част обаче отива за осигуряване на здравето на нервната система (по-специално на мозъка и гръбначния мозък). Освен това успешното усвояване на киселината се свързва с наличието в организма на достатъчно количество солна киселина, която е част от стомашния сок.

Полезни свойства на глутаминовата киселина и въздействието й върху човешкия организъм:

Глутаминовата киселина е в състояние не само да регулира по-високата нервна дейност на нашето тяло, но също така играе ролята на регулатор на окислително-възстановителни реакции, които се случват в организма.

Освен това, благодарение на своите вкусови характеристики, глутаминовата киселина е в състояние да активира дейността на цялата храносмилателна система, включително черния дроб, стомаха, панкреаса, както и на тънките и дебелите черва.

Взаимодействие с други елементи:

Глутаминовата киселина много добре се разтваря във вода, активно контактува с мазнини и техните производни. В допълнение, тя взаимодейства добре с протеините, които придобиват истински богат вкус.

Признаци за излишък на глутаминова киселина:

  • кръвосъсирване;
  • главоболие;
  • глаукома;
  • гадене;
  • нарушения на черния дроб;
  • Болест на Алцхаймер.

Признаци за недостиг на глутаминова киселина:

  • нарушение на стомашно-чревния тракт;
  • ранно посивяване на косата (до 30 години);
  • проблеми с централната нервна система;
  • проблеми с вегетативната нервна система;
  • увреждане на паметта;
  • слаб имунитет;
  • потиснато настроение.

Допълнителна употреба

Глутаминовата киселина може да се намери не само в различни видове хранителни продукти, тя присъства във всички видове козметика: шампоани, кремове, лосиони, балсами и сапун. В медицината глутаминовата киселина се съдържа във ваксини с жив вирус и е част от някои лекарства. Смята се, че отрицателните отзиви за глутаминовата киселина, получени по изкуствен начин, са възникнали поради едно проучване на учени. Тази аминокиселина се добавя към лабораторната храна за плъхове в размер на 20% от общата дневна диета. Това е доста голямо количество киселина, което, разбира се, може да създаде сериозни проблеми не само със стомашно-чревния тракт, но и на цялото тяло.

Красота и здраве

Способността да запази естественият цвят на косата за дълго време е причината, която привлича вниманието на много любители на красотата към допълнителното използване на аминокиселини с цел превенция, както и за премахване на съществуващ проблем.

Освен това глутаминовата киселина подобрява кожата, като я прави здрава и еластична. Открито е още през 30-те години на ХХ век, че аминокиселината е способна да стимулира микроциркулацията на кръвта. Именно тогава тази киселина за първи път се добавя към козметичните кремове, които гарантират еластична и здрава кожа.

Източник:

corhv.government.bg; edaplus.info

Още по темата:
  • Цистеин Цистеин
  • Аминокиселини Аминокиселини
  • Валин Валин
  • Лизин – здравни ползи, хранителни източници и дневна необходимост Лизин – здравни ползи, хранителни източници и дневна необходимост
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

НУТРИМ КАРБО ЕНЕРЖИ 1000 гр. с вкус на ягода
30.00лв.

НУТРИМ КАРБО ЕНЕРЖИ 1000 гр. с вкус на ягода

АСТЕПЛЕКС капсули * 30 3CHENES
37.00лв.

АСТЕПЛЕКС капсули * 30 3CHENES

АМИНО - КОМПЛЕКС капсули * 200 SANCT BERNHARD
106.40лв.

АМИНО - КОМПЛЕКС капсули * 200 SANCT BERNHARD

НАТУРАЛИКО АМИНО 6000 таблетки * 300
97.00лв.

НАТУРАЛИКО АМИНО 6000 таблетки * 300

БИОГЕЙМ АМИНОГЕЙМ АМИНОКИСЕЛИНИ ТЕЧНИ 492 мл
16.20лв.

БИОГЕЙМ АМИНОГЕЙМ АМИНОКИСЕЛИНИ ТЕЧНИ 492 мл

ТОТАЛ БОДИ МУЛТИ КОЛАГЕН прах 267 г НАТУРАЛ ФАКТОРС
110.50лв. 93.93лв.

ТОТАЛ БОДИ МУЛТИ КОЛАГЕН прах 267 г НАТУРАЛ ФАКТОРС

ПРОМО

Коментари към Глутаминова киселина

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Глутаминова киселина
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 01:30
    Коментирайте "Глутаминова киселина"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Белтъчини/ Протеини
  • Изследване на хомоцистеин
  • Лупина
  • Лиций, Годжи Бери
  • Полезни ефекти на триптофана
  • Аргининът воюва със сърдечните заболявания
  • Цистеин
  • Аминокиселини
  • Валин
  • Бета-аланин като хранителна добавка в спорта
  • Антикатаболни хранителни добавки, предпазващи мускулите от разпад
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Сулфосалицилова киселина чиста 99 % прах - лабораторен реагент.

преди 1010 дни, 12 часа и 46 мин.

Натурална козметика базирана на природни съставки от 4A Natural

преди 1454 дни, 11 часа и 28 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 9 часа и 41 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 2 часа и 22 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 9 часа и 14 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 16 часа и 15 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival