Аминокиселини
Аминокиселините принадлежат към групата на органичните съединения. От тях се състоят белтъчините. В организма се използват при синтеза на хормоните, витамините, пигментите и пуриновите основи.
Растенията и повечето микроорганизми са способни да синтезират самостоятелно всички необходими за живота им аминокиселини, за разлика от животните и човека. Редица от веществата нашият организъм може да получи само чрез храната.
Към незаменимите аминокиселини се отнасят: валин, левцин, изолевцин, треонин, лизин, метионин, фенилаланин, аргинин, хистидин, триптофан.
Заменимите, произвеждани от човешкия организъм, са глицин, пролин, аланин, цистеин, серин, аспарагин, аспартат, глутамин, глутамат, тирозин.
Тази класификация е условна, тъй като хистидинът и аргининът, например, се синтезират в човешкото тяло, но невинаги в достатъчни количества. Заменимата аминокиселина тирозин може да се превърне в незаменима в случай на недостиг на фенилаланин в организма.
Дневна необходимост от аминокиселини
Нужното количество за ден зависи от вида на съединението. Общата потребност на организма от аминокиселини, определена в хранителните таблици, е между 0,5 до 2 мг.
Потребността от аминокиселини нараства:
- в периода на активен растеж на организма;
- по време на професионални активни спортни занимания;
- при интензивни физически и умствени натоварвания;
- при боледуване и възстановяване след такова.
Потребността от аминокиселини намалява:
- при вродени нарушения, свързани с усвояването им - в този случай някои от белтъчните вещества може да бъдат причина за появата на алергични реакции, включвайки проблеми със стомашно-чревния тракт, сърбеж и гадене.
Усвояване на аминокиселините
Скоростта и пълнотата на усвояване зависят от типа на продуктите, в които се съдържат съединенията. Добре се абсорбират аминокиселините, които влизат в състава на яйчения белтък, обезмаслената извара, нетлъстите меса и риба.
Аминокиселините се усвояват бързо и при правилно съчетаване на храните, например: млякото се съчетава с каша от елда и бял хляб, а всякакви тестени изделия с месо и извара.
Полезни свойства на аминокиселините и тяхното влияние върху организма
Всяка аминокиселина оказва своето действие върху човека.
- Метионинът е особено важен за подобряване на мастния обмен в тялото. Използва се като профилактика срещу атеросклероза, при цироза и чернодробна стеатоза.
- При определени нервно-психични заболявания се употребява глутамин, аминомаслена киселина. Глутаминовата киселина намира приложение и в кулинарията като добавка за подобряване на вкуса на храните.
- Цистеинът е показан при очни заболявания.
- Три са основните аминокиселини - триптофан, лизин и метионин - особено необходими на човека.
- Триптофанът се използва за ускоряване на растежа и развитието на организма, също така поддържа азотното равновесие в тялото.
- Лизинът осигурява нормален растеж на организма, участва в процесите на кръвообразуване.
Основни източници на лизин и метионин:
- извара;
- говеждо;
- някои видове риба (треска, костур, херинга).
Оптимални количества триптофан се срещат в субпродуктите, телешкото и дивечовото меса.
Взаимодействие с есенциални елементи
Всички аминокиселини:
- са разтворими във вода;
- взаимодействат с витамини от групи B, А, Е, С и някои микроелементи;
- участват в образуването на серотонина, меланина, адреналина, норепинефрина и някои други хормони.
Признаци на недостиг на аминокиселини в организма:
- намаляване или загуба на апетит;
- отпадналост, сънливост;
- забавяне на растежа и развитието;
- косопад;
- влошаване на състоянието на кожата;
- анемия;
- понижаване на съпротивителните сили на организма към инфекции.
Признаци за натрупване на излишни количества аминокиселини:
- нарушена работа на щитовидната жлеза;
- хипертония (в следствие на излишък от тирозин);
- ранно посивяване на косите;
- ставни заболявания;
- аневризма на аортата (при големи количества хистидин);
- увеличаване на риска от инфаркт и инсулт (при повече метионин в организма от необходимото).
Изброените здравни проблеми може да възникнат в условия на недостиг на витамини от група В, А, Е, С и селен. Ако тези полезни съставки се съдържат в необходимите количества, излишъкът от аминокиселини се неутрализира бързо, превръщайки се в полезни за организма вещества.
Фактори, влияещи на съдържанието на аминокиселини в тялото
Храненето и здравето на човек са определящи фактори за наличието на аминокиселини в организма в оптимално съотношение.
Недостигът на определени ензими, захарен диабет, увреждане на черния дроб водят до неконтролирано съдържание на аминокиселини.
Аминокиселините за здравето, енергичността и красотата
За успешното нарастване на мускулната маса в бодибилдинга често се използват аминокиселинни комплекси, състоящи се от левцин, изолевцин и валин.
За запазване на енергичността по време на тренировки спортистите използват метионин, глицин и аргинин или продукти с тяхно съдържание, в качеството им на добавки.
За всеки човек, водещ активен начин на живот, са нужни специални хранителни продукти, в чиито състав влизат редица необходими аминокиселини за поддържане на отлична физическа форма, бързо възстановяване на силите, изгаряне на излишните мазнини или за увеличаване на мускулната маса.
edaplus.info
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 8 A ПЕПЕЛНО РУСО
ХАЯ ЛАБС L - АРГИНИН капсули 500 мг * 100
ПРОМОКСЕРИАЛ 50 ЕКСТРИЙМ крем 50 мл. SVR
НАТУРАЛИКО L-ЛЕВЦИН прах 400 гр.
АМИКС СИНХРО BCAA + SUSTAMINE таблетки * 120
БЕД АСС ПРЕ 500 гр. ОВКУСЕН
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Други биологично активни вещества
- Лиций, Годжи Бери
- Изследване на хомоцистеин
- Треонин
- Тирозин
- Цистеин
- Полезни ефекти на триптофана
- Лизин – здравни ползи, хранителни източници и дневна необходимост
- Глутаминова киселина
- Ограничаването на аминокиселината аспарагин блокира образуването на метастази при рак на гърдата
- Хистидин
Коментари към Аминокиселини