Цистеин
Цистеинът е заменима аминокиселина, която може да се синтезира в организма ни от серин и витамин В6. Понякога сероводородът може да се използва като източник на сяра за синтеза на цистеин. Цистеинът насърчава храносмилането. В допълнение, неутрализира някои токсични вещества в организма. Според учени от института Коблек, цистеинът помага в защитата на тялото ни от вредните ефекти на радиацията. Принадлежи към групата на антиоксидантите. Ефекта на цистеина върху тялото се увеличава многократно при едновременния прием на селен и витамин С. Установено е, че цистеинът може да предотврати токсичното взаимодействие от алкохола и никотина върху черния дроб, белите дробове, сърцето и човешкия мозък.
Продукти, богати на цистеин:
- свинско и пилешко месо;
- филе от сьомга;
- кокоши яйца и краве мляко;
- слънчогледови семена и орехи;
- царевично брашно;
- кафяв ориз;
- соя;
- червен пипер;
- чесън, грах, броколи и брюкселско зеле.
Обща характеристика
Цистеинът влиза в състава на кератините, които са основна съставка на ноктите, кожата и косата. Тази аминокиселина участва в синтеза на храносмилателни ензими и в биосинтезата на аминокиселините: цистин, глутатион, таурин и коензим А.
Цистеинът е регистриран като хранителна добавка E920. В линейките, цистеинът се използва като средство за предотвратяване от
увреждане на черния дроб от предозиране с ацетаминофен (парацетамол), който се използва за облекчаване на болка.
Дневна необходимост от цистеин
Дневната нужда от цистеин е до 3 милиграма. За да може тази аминокиселина да окаже максимално полезно въздействие на организма, е необходимо да се приемат вещества активатори, като витамин С и селен. Трябва да се отбележи, че витамин С трябва да се приема 2-3 пъти повече (в милиграми) от цистеина. Дневната потребност от цистеин трябва да бъде регулирана, като се има предвид употребата на продукти, съдържащи тази аминокиселина в естествената й форма.
Потребността от цистеин нараства при:
- извършване на работа, свързана с вредни химически вещества;
- по време на лечение на хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
- докато се намирате в зона, характеризираща се с висока степен на радиация;
- заболявания на дихателната система;
- началните етапи на катаракта;
- ревматоиден артрит;
- онкологични заболявания, като част от комплексната терапия.
Потребността от цистеин намалява при:
- консумиране на големи количества продукти, от които цистеинът може да се синтезира в организма ни самостоятелно (лук, чесън, яйца, зърнени храни, хлебни изделия);
- по време на бременност и кърмене;
- в случай на артериална хипертония (високо кръвно налягане);
- заболявания на тимусната жлеза;
- в случаите на диабет, цистеинът е в състояние да инактивира инсулина.
Усвояване
Цистеинът се абсорбира най-добре в присъствието на витамин С, селен и сяра. За пълното усвояване на цистеина и осигуряване на
съответните функции, трябва ежедневно да използвате храни, които включват цистеин, неговите производни и вещества активатори.
Полезни свойства на цистеина и въздействието му върху човешкия организъм
Цистеинът намалява риска от инфаркт на миокарда. Придава еластичност на кръвоносните съдове. Повишава защитните сили на организма и устойчивостта му към различни инфекции. Активно се бори с онкологични заболявания. Той ускорява лечебния процес и играе важна роля за активирането на лимфоцитите и белите кръвни клетки.
Цистеинът помага за поддържане на отлична физическа форма, като стимулира бързото възстановяване. Това се дължи на ускоряването на изгарянето на мазнините и образуването на мускулна тъкан.
Цистеинът има способността да разрушава слузта в дихателните пътища. Поради това той често се използва при бронхит и емфизем
(заболяване на белите дробове). Може да използвате аминокиселината цистин или N-ацетилцистеин вместо цистеин.
N-ацетилцистеинът помага за намаляване на отрицателните ефекти от химио- и лъчевата терапия върху човешкото тяло. Освен това ускорява възстановяването от операции, изгаряния и измръзване. Стимулира активността на белите кръвни клетки.
Взаимодействие с други есенциални елементи
Цистеин взаимодейства с метионин, сяра и АТФ (аденозинтрифосфат). Съчетава се добре със селен и витамин С.
Признаци на излишък на цистеин:
- раздразнителност;
- общ дискомфорт в тялото;
- кръвосъсирване;
- нарушена работа на тънките черва;
- алергични реакции.
Признаци на недостиг на цистеин:
- чупливи нокти;
- суха кожа и коса;
- пукнатини в лигавиците;
- увреждане на паметта;
- слаб имунитет;
- потиснато настроение;
- проблеми със сърдечно-съдовата система;
- нарушено функциониране на храносмилателния тракт.
Цистеин за красота и здраве
Цистеинът нормализира състоянието на косата, кожата и ноктите. Подобрява настроението. Влияе на пълноценното функциониране на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Оказва влияние на работата на мозъка. Укрепва имунната система.
Хранителната добавка E920 (L-Цистеин) обикновено се намира в брашното, всички видове подправки и в пилешкото месо. Цистеинът може да се срещне в различни лекарства и в домакински препарати. Често се добавя към шампоани.
Подобрява вкуса на храната. Има благоприятен ефект върху здравето. Цистеинът, като хранителна добавка, се понася добре от организма. Изключение правят хората, склонни към алергии. Изложени на риск са и хората, които не понасят мононатриев глутамат.
edaplus.info
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
АМИКС ИЗО ПРАЙМ ЦЕЕФЕМ прах 1000 г
Безплатна доставка за България!АМИКС ИЗО ПРАЙМ ЦЕЕФЕМ прах 2000 г
Безплатна доставка за България!АСТЕПЛЕКС капсули * 30 3CHENES
АМИНОКОД ДЖЕТ 20 мл ДОЛЕРАН ФАРМА
МАТИСЪН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН SPORT ВКУС ВАНИЛИЯ прах 450 г MT2846
НовАМИКС КЛИЪР УЕЙ ХИДРОЛИЗАТ ПРОТЕИН 1000 г ОВКУСЕН
Безплатна доставка за България!СЪСТАВКАТА е свързана към
- Белтъчини/ Протеини
- Лиций, Годжи Бери
- Изследване на хомоцистеин
- E920 L-Цистеин
- Треонин
- Тирозин
- Полезни ефекти на триптофана
- Лизин – здравни ползи, хранителни източници и дневна необходимост
- Глутаминова киселина
- Ограничаването на аминокиселината аспарагин блокира образуването на метастази при рак на гърдата
- Аминокиселини
Коментари към Цистеин