E920 - L-Цистеин (L-Cystein)
Характеристика
L-цистеинът се съдържа в каротините, основен протеин за косата, кожата и ноктите. В човешкият организъм веществото участва в образуването на колагена, отговарящ за еластичността на кожата. Освен това, взима участие в храносмилането, в състава на органичния протеин, отговарящ за производството на храносмилателни ензими.
Добавката е 920 е аминокиселина. Синтезира се в организмите на всички бозайници от метионин, серин, ATФ и витамин В6. На цистеина е възложена задачата за подобряване на храносмилателния процес, обезвреждане редица токсични вещества и осигуряване на защита от радиоактивно облъчване. Съдържа се в продуктите, богати на протеини. В алкална среда L-цистеинът се разлага, във въздух се окислява.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост веществото се използва основно за подобряване на качеството на брашното и тестените изделия. Значително по-често намира приложение за медицински цели. Влиза в състава на много медикаменти, предназначени за комплексно лечение на редица заболявания. Например, L-цистеинът се предписва при ревматоиден артрит, артериални заболявания и др.; веществото помага за по-бързото възстановяване след изгаряния и операции.
Добавката Е 920 свързва разтворимото желязо и тежките метали. Тя често влиза в състава на менюто за спортисти и специални хранителни режими, тъй като благодарение на качествата си ускорява формирането на мускулни тъкани и изгаря мазнините. Препоръчва се на страдащи от емфизем и чести бронхити за отстраняване на секрети от дихателните пътища, също за активиране на левкоцитите и лимфоцитите.
Въздействие върху човека
Хранителната добавка Е 920 действа благоприятно върху човешкия организъм. Въпреки това, има редица случаи, при които не трябва да се употребяват продукти и лекарства със съдържание на L-цистеин. Забранено е веществото да се приема при цистинурия (рядко генетично заболяване, което е причина за появата на цистинови камъни; не е подходящо и при захарен диабет.
Коментари към E920 - L-Цистеин (L-Cystein)